Annons

Resesajten sparkar hundratals efter Googles intåg

Foto: Most Photos
Amerikanska Tripadvisor, som är en av världens största rese- och jämförelsesajter, ska skära bort omkring 200 jobb i ett led att försöka minska kostnaderna. Det skriver Bloomberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Orsaken uppges vara att konkurrensen från Google har ökat. På senare tid har sökjätten lanserat verktyg som konkurrerar direkt med Tripadvisor. Google-användarna kan bland annat recensera hotell och restauranger, vilket är en av Tripadvisors kärnfunktioner.

Dessutom har Google lagt in fler annonser i sökresultaten i mobilen, vilket har tvingat många sajter att öka sina annonsinköp för att hålla trafiken igång, enligt Bloomberg.

I november föll Tripadvisors aktie mer än 20 procent på en dag efter att ha rapporterat ett tredje kvartal som var sämre än väntat. 

”Google har blivit mer aggressiva. Vi förutser inte att det kommer ändra sig”, ska Tripadvisors vd då ha sagt enligt Bloomberg.

I slutet av september hade rese- och jämförelsesajten omkring 3 800 anställda.

Även i Sverige och Europa har jämförelsesajter känt av konkurrensen när Google har tassat in på deras traditionella territorium.

Redan 2017 åkte Google på böter på 24 miljarder kronor då EU ansåg att bolaget gynnat sin egen shopping-tjänst i sökresultaten.

I slutet av november i fjol skickade en grupp bestående av 41 jämförelsesajter ett gemensamt brev till EU-kommissionen i vilket de anklagade Google för att utnyttja sin starka ställning för att snedvrida konkurrensen. 

Brevet undertecknades bland annat av de två stora svenska aktörerna på marknaden för jämförelsesajter: Pricerunner med vd:n Nicklas Storåkers i spetsen och Prisjakt med sin vd Peter Greberg.

Läs mer: Prisjämförelsesajter klagar hos EU – Google anses snedvrida konkurrensen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer