Hoppa till innehållet

”Resten av världen betalar skatt till Silicon Valley”

Några få städer i världen fångar i dag huvuddelen av värdet som skapas av techsektorn - och även inom dessa städer är ojämlikheten stor. Det menar Jean-Francois Gauthier, vd och grundare för analysfirman Startup Genome. 

Jean-Francois Gauthier på techeventet Digital Frontrunners som ägde rum i Köpenhamn i slutet av augusti.
Jean-Francois Gauthier på techeventet Digital Frontrunners som ägde rum i Köpenhamn i slutet av augusti.Foto: Digital Frontrunners

Jean-Francois Gauthier är bekymrad.

Som vd för och grundare av den amerikanska analysfirman Startup Genome är han varje år med och rankar och jämför 150 startup-städer världen över. Bilden som framträder, säger han, är att ”startupvärlden är extremt koncentrerad till vissa platser”.

”Tio städer i världen fångar nästan 70 procent av värdet som skapas globalt i form av försäljningar och börsnoteringar”, säger han och tar upp San Francisco, New York, London och Peking som exempel.

Även när man zoomar in på de mest framgångsrika startupstäderna visar sig obalanser.  

”Det är bara några få procent i de här städerna som arbetar med tech och de tjänar massvis med pengar. Det påverkar resten av befolkningen eftersom hyrorna går upp utan att deras löner gör det”, säger Jean-Francois Gauthier.

Vi dödar detaljhandeln för att vi skickar våra pengar till Seattle, till Amazon

Också inom länder är gracerna spridda.

”Det är oftast en eller fåtal städer som dominerar sitt respektive land. Ta Storbritannien som exempel. London går bra medan resten halkar efter”, säger han.

I den ”gamla ekonomin” var det lättare att få balans mellan olika städer, landsdelar och länder, menar han:

”När du ska bygga en bilfabrik behöver du kapital och några experter. Du kan studera hur andra har gjort tidigare. Men så funkar det inte med startups. Tekniken rör sig för snabbt och man behöver komma på nya grejer.”

I dagens digitala ekonomi där ett fåtal vinnarbolag kan växa sig allt större och konkurrera ut mindre rivaler blir resultatet enligt Jean-Francois Gauthier att ”resten av världen betalar skatt till Silicon Valley”:

”Istället för att lokaltidningar får betalt för annonser skickas pengarna till Facebook och Google och vi dödar detaljhandeln för att vi skickar våra pengar till Seattle, till Amazon”, säger han.

Det bästa sättet att motverka den här utvecklingen är enligt Startup Genome-vd:n att jämna ut spelplanen genom att få fler techstäder världen över att växa sig riktigt stora. För de skandinaviska ekosystemen lyfter han fram betydelsen av optioner.

Det är en sorts fördel att ni har en mindre ekonomi för det övertygar folk om att de måste se utanför landets gränser

Som exempel pekar han på Köpenhamn, som han påstår har färre entreprenörer per capita än jämförbara städer i världen.

”Skillnaden i antalet erfarna entreprenörer är så pass stor att det tyder på att det är regulatoriska frågor som ligger bakom”, säger han.

Generellt för mindre länder lyfter han fram betydelsen av att ha en företagskultur som ser hela världen som spelplanen. I Norden är framför allt Sverige och Finland duktiga på detta, enligt Jean-Francois Gauthier.

”Det är en sorts fördel att ni har en mindre ekonomi för det övertygar folk om att de måste se utanför landets gränser. Ni har inga illusioner om att det räcker med att fokusera på den lokala marknaden”, säger han och fortsätter:

”Det här är annars ett problem i Tyskland. De tänker att den inhemska marknaden räcker.”

Men Jean-Francois Gauthier hoppas också att den tekniska utvecklingen i sig i någon mån ska kunna jämna ut spelplanen. 

Medan framväxten av stora plattformar, såsom Google, Facebook och Amazon, representerade ett tidigare stadium i digitaliseringen är det nu, menar han, inom enskilda vertikaler, eller produktkategorier, som tillväxtmöjligheterna finns.

Han tar upp fintech som ett exempel. Det som avgör om bankutmanare ska kunna växa sig riktigt stora är inte nödvändigtvis att de ligger i absolut framkant rent tekniskt - utan att de har branschspecifik kunskap.

Det i sin tur skulle kunna tala för en mer utspridd och balanserad startupvärld framöver, menar Startup Genome-vd:n:

”Du behöver inte längre de tyngsta ingenjörerna för att bygga produkter i dag. Mycket finns att köpa 'off the shelf', som exempelvis molntjänster. Men branschkunskap är viktig och den finns på många fler ställen i världen än bara Silicon Valley.”

Läs även: Rekordåren bäddar för en våg av nya svenska startupsuccéer 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera