Annons

”Resten av världen betalar skatt till Silicon Valley”

Jean-Francois Gauthier på techeventet Digital Frontrunners som ägde rum i Köpenhamn i slutet av augusti.
Jean-Francois Gauthier på techeventet Digital Frontrunners som ägde rum i Köpenhamn i slutet av augusti. Foto: Digital Frontrunners
Några få städer i världen fångar i dag huvuddelen av värdet som skapas av techsektorn - och även inom dessa städer är ojämlikheten stor. Det menar Jean-Francois Gauthier, vd och grundare för analysfirman Startup Genome. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jean-Francois Gauthier är bekymrad.

Som vd för och grundare av den amerikanska analysfirman Startup Genome är han varje år med och rankar och jämför 150 startup-städer världen över. Bilden som framträder, säger han, är att ”startupvärlden är extremt koncentrerad till vissa platser”.

”Tio städer i världen fångar nästan 70 procent av värdet som skapas globalt i form av försäljningar och börsnoteringar”, säger han och tar upp San Francisco, New York, London och Peking som exempel.

Även när man zoomar in på de mest framgångsrika startupstäderna visar sig obalanser.  

”Det är bara några få procent i de här städerna som arbetar med tech och de tjänar massvis med pengar. Det påverkar resten av befolkningen eftersom hyrorna går upp utan att deras löner gör det”, säger Jean-Francois Gauthier.

Vi dödar detaljhandeln för att vi skickar våra pengar till Seattle, till Amazon

Också inom länder är gracerna spridda.

”Det är oftast en eller fåtal städer som dominerar sitt respektive land. Ta Storbritannien som exempel. London går bra medan resten halkar efter”, säger han.

I den ”gamla ekonomin” var det lättare att få balans mellan olika städer, landsdelar och länder, menar han:

”När du ska bygga en bilfabrik behöver du kapital och några experter. Du kan studera hur andra har gjort tidigare. Men så funkar det inte med startups. Tekniken rör sig för snabbt och man behöver komma på nya grejer.”

I dagens digitala ekonomi där ett fåtal vinnarbolag kan växa sig allt större och konkurrera ut mindre rivaler blir resultatet enligt Jean-Francois Gauthier att ”resten av världen betalar skatt till Silicon Valley”:

”Istället för att lokaltidningar får betalt för annonser skickas pengarna till Facebook och Google och vi dödar detaljhandeln för att vi skickar våra pengar till Seattle, till Amazon”, säger han.

Det bästa sättet att motverka den här utvecklingen är enligt Startup Genome-vd:n att jämna ut spelplanen genom att få fler techstäder världen över att växa sig riktigt stora. För de skandinaviska ekosystemen lyfter han fram betydelsen av optioner.

Det är en sorts fördel att ni har en mindre ekonomi för det övertygar folk om att de måste se utanför landets gränser

Som exempel pekar han på Köpenhamn, som han påstår har färre entreprenörer per capita än jämförbara städer i världen.

”Skillnaden i antalet erfarna entreprenörer är så pass stor att det tyder på att det är regulatoriska frågor som ligger bakom”, säger han.

Generellt för mindre länder lyfter han fram betydelsen av att ha en företagskultur som ser hela världen som spelplanen. I Norden är framför allt Sverige och Finland duktiga på detta, enligt Jean-Francois Gauthier.

”Det är en sorts fördel att ni har en mindre ekonomi för det övertygar folk om att de måste se utanför landets gränser. Ni har inga illusioner om att det räcker med att fokusera på den lokala marknaden”, säger han och fortsätter:

”Det här är annars ett problem i Tyskland. De tänker att den inhemska marknaden räcker.”

Men Jean-Francois Gauthier hoppas också att den tekniska utvecklingen i sig i någon mån ska kunna jämna ut spelplanen. 

Medan framväxten av stora plattformar, såsom Google, Facebook och Amazon, representerade ett tidigare stadium i digitaliseringen är det nu, menar han, inom enskilda vertikaler, eller produktkategorier, som tillväxtmöjligheterna finns.

Han tar upp fintech som ett exempel. Det som avgör om bankutmanare ska kunna växa sig riktigt stora är inte nödvändigtvis att de ligger i absolut framkant rent tekniskt - utan att de har branschspecifik kunskap.

Det i sin tur skulle kunna tala för en mer utspridd och balanserad startupvärld framöver, menar Startup Genome-vd:n:

”Du behöver inte längre de tyngsta ingenjörerna för att bygga produkter i dag. Mycket finns att köpa 'off the shelf', som exempelvis molntjänster. Men branschkunskap är viktig och den finns på många fler ställen i världen än bara Silicon Valley.”

Läs även: Rekordåren bäddar för en våg av nya svenska startupsuccéer 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer