Annons

Robotrådgivaren Opti når ny milstolpe

Finansproffset Ann Grevelius är en av grundarna till Opti.
Finansproffset Ann Grevelius är en av grundarna till Opti. Foto: Jack Mikrut
Robotrådgivaren Opti har nått en ny milstolpe med 10 000 nedladdningar sedan lanseringen i början av maj. ”Nu tar vi sikte på att bli Sveriges största oberoende rådgivare”, säger medgrundaren och vd:n Jonas Hombert.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Robotrådgivarna blir alltmer omskrivna i medierna men än så länge har de digitala finansiella rådgivarna inte kommit så långt i Sverige som i exempelvis USA. Men det finns bolag som vill få svenskarna att lämna sin personliga bankman och låta en robot ta över sparandet. Tre exempel på det är Primepilot (NTL), Lysa (NTL) och Opti (NTL).

Opti (tidigare Prisma) grundades av finansproffset Ann Grevelius och mannen bakom Jaycut Jonas Hombert 2015 och lanserade sin jämförelsetjänst för fonder brett i maj 2017. 

Optis verktyg undersöker fondernas avgifter, vilka regelverk de följer, dolda risker, och hur bra fonderna har presterat i jämförelse med likartade fonder.

”I dag är nästan hela branschen fokuserad på att tjäna pengar på kommission. Fondrådgivare som rekommenderar en fond tjänar ungefär hälften av avgiften. Om man som rådgivare tjänar mer pengar på en dyrare fond, så kommer de flesta rekommendera dyrare fonder. Vi har gjort det helt annorlunda och är helt oberoende”, sa Optis vd Jonas Hombert inför beta-lanseringen 2016.

Läs även: Svenska robotrådgivare på väg ur startgroparna 

Bolagets strategi verkar ha gett frukt. Sedan lanseringen för allmänheten för lite mindre än fyra månader sedan har Opti haft 10 000 nedladdningar. Bolaget har hittills hjälpt sina kunder att granska över 2,5 miljarder kronor i privat sparkapital.

Samtidigt bygger bolaget en egen portföljtjänst vilket de planerar att lansera i samarbete med depåplattformar som Fondab, som bland annat äger och driver Fondmarknaden.se, samt Nordnet.

”Med dessa siffror i ryggen, och släppet av vår portföljprodukt senare i år, så tar vi sikte på att bli Sveriges största oberoende rådgivare”, säger Jonas Hombert i ett skriftligt meddelande till Di Digital.

Läs även: Nu slåss robotarna om dina sparpengar – här är bolagen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer