Hoppa till innehållet

Uppgifter: Ryska trollarméer redo att hacka franska valet

Efter uppgifterna om att Ryssland påverkat det amerikanska presidentvalet genom cyberattacker rustar europeiska underrättelsetjänster tillsammans med Google och Facebook inför det franska presidentvalet.

Enligt RTL ska en rysk webbrobot sprida positiva inlägg om Nationella frontens Marine Le Pen på sociala medier.
Enligt RTL ska en rysk webbrobot sprida positiva inlägg om Nationella frontens Marine Le Pen på sociala medier.

Nederländerna, Frankrike och Tyskland håller val i år. Opinionsmätningar ger vid handen att EU-kritiska populister kommer att gå framåt, vilket skulle välkomnas av Kreml.

”Det råder inget tvivel om att Ryssland försöker påverka de kommande europeiska valen. Tyska och franska myndigheter har öppet varnat för det. Ett viktigt medel är falska nyheter och trollarméer i sociala medier som ska förgifta informationsmiljön”, säger Oscar Jonsson som är doktorand i modern rysk krigsföring vid King’s College och gästforskar på UC Berkeley.

Möjligheterna för en främmande makt att använda digitala medel för att påverka val i västvärlden är stora. Efter det amerikanska presidentvalet fick framförallt Facebook kritik för att många felaktiga artiklar fick stor spridning på nätverket. Inför det franska valet har både Facebook och Google meddelat att de ska samarbeta med nyhetsorganisationer för att faktakolla artiklar.

Underrättelserapporter från det amerikanska presidentvalet påstår att Rysslands president Vladimir Putin själv sanktionerade attacker vars syfte var att påverka utgången i valet. Kreml förnekar anklagelserna.

Läs även: ”Så upptäckte vi en rysk hackare i USA:s valsystem”

Men oron för ryska påverkansoperationer även mot de europeiska valen dryftas nu öppet av ländernas underrättelsetjänster. Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian kommenterade de amerikanska påståendena om ryska cyberintrång med att Frankrike lär sig för framtiden. Förra året blockerade det franska försvarsministeriet 24 000 cyberattacker enligt Le Drian.

I veckan rapporterade franska RTL att landets underrättelsetjänster nu förbereder sig på en rysk cyberattack riktad mot presidentvalet. Enligt en källa avser Ryssland att stödja Nationella frontens ryssvänliga ledare Marine Le Pen på sociala medier genom en webbrobot som ska generera tusentals positiva inlägg.

Om hon skulle väljas till Frankrikes president står EU:s framtid på spel. Men även den konservativa kandidaten François Fillon har beskrivits som relativt Rysslandsvänlig. Efter en nepotismskandal med honom i centrum har dock mittenkandidaten Emmanuel Macron oväntat seglat upp som favorit. För Oscar Jonsson är det därför logiskt att ryska attacker kommer att riktas mot den före detta finansministern Macron.

I början av februari publicerade den ryska regimens nyhetssajt Sputnik en artikel som enligt Oscar Jonsson bär tydliga spår av rysk desinformation. Den innehöll rykten om att Emmanuel Macron har varit otrogen mot sin fru och levt ett dubbelliv med en man. Presidentkandidaten fick gå ut och förneka anklagelserna.

Syftet med de ryska påverkansoperationerna är enligt Oscar Jonsson att splittra väst och så frön av tvivel.

”En samlad flock är för mycket för vargen. En av målsättningarna är att förorena informationsmiljön. Det handlar inte om att få alla att tro på Rysslands sak utan snarare att exempelvis sänka förtroendet för västliga auktoriteter och etablissemanget i bred mening.”

En rysk taktik är att skapa en informationsmättnad för att trötta ut läsarna. Det såg vi bland annat efter nedskjutningen av flygplanet MH17 i Ukraina enligt Oscar Jonsson.

”Det är inte bara en berättelse som sprids, utan mängder av berättelser. Avsikten är att skapa samma cynism mot nyheter som finns i Ryssland. Den insatta läsaren ser igenom det, men gemene man kanske bara noterar att det finns många motstridiga uppgifter och ser hela frågan som osäker.”

Men det finns mer i den ryska verktygslådan än falska nyheter och trollarméer, menar han.

”Vi kan definitivt komma att få se läckta uppgifter vid kritiska tillfällen, precis som i det amerikanska valet.”

De ryska kampanjerna är enligt Oscar Jonsson långsiktiga.

“Den ryska underrättelsetjänsten trålar väldigt brett efter komprometterande uppgifter och efter ett lyckat intrång i exempelvis mejlkonton kan de hålla på informationen i åratal.”

För att möta hotet från ryska attacker biffar Frankrike upp sin cybersäkerhet. Försvarsministern Jean-Yves Le Drian meddelade i januari att Frankrike fram till 2019 ska fördubbla antalet “cyberkrigare” till 2600 och anställa 600 datorexperter.

Men enligt Oscar Jonsson är det lättare sagt än gjort att skydda sig mot attacker och läckor.
“Det är svårt att få samtliga viktiga beslutsfattare att inte prata om känsliga saker nära sina mobiltelefoner eller att kryptera sina datorer och datatrafik.”

Samtidigt tycker han inte att man ska överdriva vad Ryssland kan uppnå. Landets maktbas är begränsad och ekonomin är svag. Men den politiska viljan är stark och underrättelsetjänsterna är stora och välfinansierade.

“Val avgörs ofta med små marginaler. Går det att påverka valresultatet med 1-2 procent kan det få en kritisk effekt.”

Läs även: Det svenska CIA-bolaget från insidan

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera