Annons

Speljätten köpte deras doldisbolag – guldregn över grundarna

Teddy Bergsman är vd och medgrundare av Quixel. Bild från det Epic Games-ägda spelet Fortnite.
Teddy Bergsman är vd och medgrundare av Quixel. Bild från det Epic Games-ägda spelet Fortnite. Foto: Press.
Doldisbolaget Quixel, som tagit fram en banbrytande digital skanningsteknik, köptes i fjol upp av speljätten Epic Games. Nu visar det sig att affären är värd mer än 800 miljoner kronor, vilket innebär jackpott för grundarna Teddy Bergsman och Waqar Azim.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska 3D-bolaget Quixel grundades 2011 i Uppsala. Den egenutvecklade skanningstekniken kan skapa kopior av till exempel landskap – från minsta grässtrå till största berg. Tjänsten har främst använts inom film- och spelindustrin.

I november 2019 stod det klart att den amerikanska speljätten Epic Games, som bland annat står bakom succétiteln Fortnite, köpt upp hela Quixel för en hemlig summa.

Nu indikerar Quixels årsredovisning för fjolåret, som Di Digital tagit del av, att köpesumman landade på cirka 801 miljoner kronor för de immateriella rättigheterna, varumärket och verksamheten. 

De stora vinnarna i affären är Quixels två grundare Teddy Bergsman och Waqar Azim, som vid affären ägde ungefär 27 procent vardera av bolaget. Därmed bör de bägge ha fått ut minst 200 Mkr till sina respektive plånböcker i transaktionen.

Nyhetssajten Breakit var först att rapportera om köpeskillingen.

Totalt hade Quixel tagit in blygsamma 38 Mkr i externt kapital sedan starten, varav merparten av pengarna tillfördes ungefär ett år före försäljningen. Bara under den perioden steg bolagets värdering med nära fyra gånger.

Det innebär att investerare som Carnegies tidigare mäklarchef Jon Jonsson, riskkapitalbolaget GP Bullhound och Lundin-familjens Back In Black Capital får en fin avkastning i affären. 

Under 2019 omsatte Quixel ungefär 39 Mkr, visar bokslutet, vilket innebär att prislappen blev drygt 20 gånger högre än de årliga intäkterna.

Epic Games är ett av världens största spelbolag utanför börsen. När kinesiska Tencent investerade i bolaget i fjol värderades det till 15 miljarder dollar, motsvarande 145 miljarder kronor. Flaggskeppstiteln Fortnite, som lanserades 2017, är ett så kallat shooter-spel som även fungerar som ett socialt nätverk.

I och med köpet fick användare av Unreal Engine – Epic Games populära spelmotor som andra utvecklare tar hjälp av – tillgång till Quixels databas med 3D-modeller.

”Jag är extremt glad över att det här händer. Det är en dröm som går i uppfyllelse att det är just Epic Games vi blir uppköpta av”, sa vd:n Teddy Bergsman till Di Digital efter affären.

Läs mer: Amerikansk speljätte köper svensk 3d-startup: ”Extremt glad” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer