Annons

Så ska Malmöbolagets teknik stänga ute nättroll

Gustav Hjärn är en av fyra grundare till debattplattformen Ifrågasätt.
Gustav Hjärn är en av fyra grundare till debattplattformen Ifrågasätt. Foto: Fredrik Norrlid
En ny debattplattform ska stänga ute nättroll och oseriösa debattörer från kommentarsfälten. Bland Ifrågasätts grundare finns Phoneras tidigare vd Henric Wiklund.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Gustav Hjärn tröttnade på nyhetssajternas stängda kommentarsfält och att det försämrade debattklimatet gjorde att han inte kunde diskutera de nyheter och ämnen som intresserade honom.

”En artikel som det kan föras en seriös debatt kring får ett mycket större värde, både för läsarna och för mediehusen. I dag tappar tidningarna ägandet över debatten när den förs på sociala medier istället för på nyhetssajterna”, säger han.

Malmöbolaget Ifrågasätt grundades förra sommaren av fyra före detta Phonera-anställda, bland dem Gustav Hjärn, med den tidigare vd:n Henric Wiklund i spetsen. Den ursprungliga idén var att bygga en variant av Newsmill, en seriös debattsida där användarna skulle kunna kommentera och debattera nyheter.

”Vi ville hitta en lösning för att komma till rätta med problematiken kring nättrollen”, säger Gustav Hjärn.

Läs även: Internetjättarnas löfte: Så ska vi bekämpa näthatet

Bolagets tjänst består av två delar – ett system som hanterar kommentarer och en debattplattform där debattören inte kan gömma sig bakom anonyma konton.

”När vi hade lagt grunden för debattplattformen så kände vi att den var för bra för att inte sälja till mediehusen och då lade vi ner tanken på att driva en egen debattsida. Om vi ska ha en seriös relation med våra kunder så kan vi inte själva driva en konkurrerande verksamhet.”

Idén bygger på en så hög transparens som möjligt

Enligt Gustav Hjärn kan Ifrågasätts teknik dels hantera modereringen av kommentarer och dels hantera problematiken med nättroll genom att knyta debattören närmare personens riktiga identitet.

”Idén bygger på en så hög transparens som möjligt. Exakt hur tekniken ser ut vill vi vänta med att berätta tills vi närmar oss lansering”, säger han.

Gustav Hjärn räknar med att bolagets tjänst kan lanseras i början av nästa år och han säger att man för diskussioner med ett av de stora mediehusen i Sverige.

Hittills har de fyra grundarna Gustav Hjärn, Henric Wiklund, Mattias Tönnheim och Mats Nilsson finansierat utvecklingen själva, men har nu öppnat en första extern finansieringsrunda.

”Vi hoppas på att få in våra första externa investerare inom kort”, säger Gustav Hjärn.

Läs även: Hur Aftonbladet Chat ledde Sverige ut på nätet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer