Annons

Salming: ”Hoppas handsken blir en hit”

Börje Salming ser nyttan med en Bioservos robothand.
Börje Salming ser nyttan med en Bioservos robothand. Foto: Jack Mikrut
Hockeylegenden Börje Salming har lagt vantarna på ännu ett startupbolag. Efter sina satsningar på kalsonger och hjärtpumpar plockar han nu ner Bioservos robothandskar i portföljen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska Bioservo har utvecklat en robothandske som hjälper människor med nedsatt handfunktion. Den känner av vad användaren vill göra och förstärker greppet om exempelvis en hammare – eller en hockeyklubba.

Läs mer: Miljonregn över svensk robothandske

Handsken används för att hjälpa skadade återgå till sina arbeten och Bioservos största kund i dag är Arbetsförmedlingen. Man arbetar också med att utveckla en mer kraftfull modell för tillverkningsindustrin, ett projekt som drivs i samarbete med General Motors och Nasa.

När bolaget nu tar in 22 miljoner kronor i riskkapital är det bland annat NHL-veteranen Börje Salming (NTL) som öppnar plånboken.

Varför investerar du i Bioservo?

”Det är ett intressant bolag, som kan göra mycket nytta. Jag har själv problem med mina händer i och med att jag brutit fingrarna under min hockeykarriär. Därför kan jag se värdet i produkten. Handsken kan hjälpa människor att komma tillbaka till arbetslivet efter olyckor och sjukdom.”

Börje Salming har kommit i kontakt med bolaget i samband med att han medverkat i kampanjer för organdonation och konstgjorda organ. Hockeylegenden har även investerat i Scandinavian Real Heart, som utvecklar hjärtpumpar för patienter som väntar på en hjärttransplantation.

Hur mycket pengar har du satsat?

”Jag pratar ogärna om pengar. I de här fallen handlar det om investeringar jag gjort för att jag tror att de kan hjälpa människor med problem. Blir Bioservos handske en hit kan det hjälpa hur många som helst.”

Börje Salming är en aktiv entreprenör och investerare, som investerar både privat kapital och via sitt bolag Salming & Co. Som nybliven 65-åring har han dock slagit av på takten och sålt en del av sitt företag inom kläder, skor och sportutrustning. 

Vilka andra bolag har du investerat i?

”Det är många olika bolag från lite olika branscher, både inom sjukvård och annat.”

Vad tar du med dig från din idrottskarriär i rollen som investerare?

”Man måste se sig omkring och lyssna efter vad man själv tycker är intressant. Det är också viktigt att se på hur bolag utvecklas så att man kan få lite pengar tillbaka. Har man tur får man en peng över.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies