Annons

Sämre än förväntat för MTG – aktien faller

Jörgen Madsen Lindemann, vd för MTG
Jörgen Madsen Lindemann, vd för MTG Foto: Oskar Omne (Di)
Delningen av mediekoncernen MTG kommer inte att färdigställas under 2018. Det bekräftar vd:n Jörgen Madsen Lindemann i samband med att bolaget rapporterar en klart lägre vinst än förväntat för det andra kvartalet. Aktien faller som en sten efter missen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mediebolaget MTG:s resultat för det andra kvartalet blev klart sämre än väntat. Före skatt landade resultatet på 419 miljoner kronor mot analytikernas förväntningar på 502 Mkr.

Rörelseresultatet blev 426 Mkr, även det klart under SME Direkts väntade 517 Mkr. På årsbasis ökar dock vinsten från 369 Mkr motsvarande period i fjol.

I den inledande handeln på Stockholmsbörsen, strax efter klockan 10 på onsdagen, hade MTG:s aktie fallit med drygt 18 procent och handlades för cirka 312 kronor.

Omsättningen för koncernen uppgick till 5,01 miljarder kronor under det andra kvartalet 2018, en i sammanhanget rekordhög siffra som kan jämföras med 4,24 miljarder ett år tidigare. Intäkterna låg ungefär i linje med analytikernas förväntningar.

En stundande uppdelning väntar för Stenbeckssfärens mediekoncern. Det ena bolaget, Nordic Entertainment Group, ska ta hand om tv-verksamheten och streaming av serier och film. Det andra bolaget, som fortsatt kommer gå under MTG:s flagg, ska satsa på e-sport och spel. 

Läs mer: MTG köper resten av Zoomin.TV 

MTG:s vinst tyngs bland annat ner av transaktionskostnader på 32 Mkr som hänförs till den pågående uppdelningen, men även den tidigare föreslagna fusionen med det danska telekombolaget TDC som snabbt klappade ihop.

”Vi har naturligtvis kostnader i samband med omorganisationen inför uppdelningen, vilket har påverkat både jämförelsestörande poster och centrala kostnader”, skriver Jörgen Madsen Lindemann, vd för MTG, i rapporten.

Tidigare har Jörgen Madsen Lindemann sagt att delningen av koncernen skulle ske under andra halvan av 2018. I rapporten bekräftar MTG att planerna har försenats, sedan storägaren Kinnevik i juni meddelat att de ska dela ut hela sitt innehav i MTG till sina aktieägare under tredje kvartalet i år.

Det innebär i sin tur att MTG:s plan att dela ut aktier i nya Nordic Entertainment Group inför en börsnotering bordläggs. Processen måste bland annat godkännas vid en extra bolagsstämma och "kommer nu inte vara genomförd under 2018", heter det.

Läs mer: MTG-chefen om framtiden: "Svårt att kopiera oss inom e-sport" 

Jørgen Madsen Lindemann uppger samtidigt att MTG fortsätter att leta efter nya investerings- och konsolideringsmöjligheter.

Divisionsmässigt kom försäljningen inom tv-verksamheten Nordic Entertainment in som väntat, eller till och med ett par procent högre än snittprognosen från SME Direkt. Däremot nådde MTGx, som i grova drag består av det som kommer att vara MTG efter uppdelningen, inte upp till förväntningarna.

"Vi förväntar oss begränsad försäljningstillväxt inom våra e-sportsverksamheter under andra halvåret men förlusterna förväntas minska", skriver Jörgen Madsen Lindemann i rapporten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer