Hoppa till innehållet

Sämre än förväntat för MTG – aktien faller

Delningen av mediekoncernen MTG kommer inte att färdigställas under 2018. Det bekräftar vd:n Jörgen Madsen Lindemann i samband med att bolaget rapporterar en klart lägre vinst än förväntat för det andra kvartalet. Aktien faller som en sten efter missen.

Jörgen Madsen Lindemann, vd för MTG
Jörgen Madsen Lindemann, vd för MTGFoto: Oskar Omne (Di)

Mediebolaget MTG:s resultat för det andra kvartalet blev klart sämre än väntat. Före skatt landade resultatet på 419 miljoner kronor mot analytikernas förväntningar på 502 Mkr.

Rörelseresultatet blev 426 Mkr, även det klart under SME Direkts väntade 517 Mkr. På årsbasis ökar dock vinsten från 369 Mkr motsvarande period i fjol.

I den inledande handeln på Stockholmsbörsen, strax efter klockan 10 på onsdagen, hade MTG:s aktie fallit med drygt 18 procent och handlades för cirka 312 kronor.

Omsättningen för koncernen uppgick till 5,01 miljarder kronor under det andra kvartalet 2018, en i sammanhanget rekordhög siffra som kan jämföras med 4,24 miljarder ett år tidigare. Intäkterna låg ungefär i linje med analytikernas förväntningar.

En stundande uppdelning väntar för Stenbeckssfärens mediekoncern. Det ena bolaget, Nordic Entertainment Group, ska ta hand om tv-verksamheten och streaming av serier och film. Det andra bolaget, som fortsatt kommer gå under MTG:s flagg, ska satsa på e-sport och spel. 

Läs mer: MTG köper resten av Zoomin.TV 

MTG:s vinst tyngs bland annat ner av transaktionskostnader på 32 Mkr som hänförs till den pågående uppdelningen, men även den tidigare föreslagna fusionen med det danska telekombolaget TDC som snabbt klappade ihop.

”Vi har naturligtvis kostnader i samband med omorganisationen inför uppdelningen, vilket har påverkat både jämförelsestörande poster och centrala kostnader”, skriver Jörgen Madsen Lindemann, vd för MTG, i rapporten.

Tidigare har Jörgen Madsen Lindemann sagt att delningen av koncernen skulle ske under andra halvan av 2018. I rapporten bekräftar MTG att planerna har försenats, sedan storägaren Kinnevik i juni meddelat att de ska dela ut hela sitt innehav i MTG till sina aktieägare under tredje kvartalet i år.

Det innebär i sin tur att MTG:s plan att dela ut aktier i nya Nordic Entertainment Group inför en börsnotering bordläggs. Processen måste bland annat godkännas vid en extra bolagsstämma och "kommer nu inte vara genomförd under 2018", heter det.

Läs mer: MTG-chefen om framtiden: "Svårt att kopiera oss inom e-sport" 

Jørgen Madsen Lindemann uppger samtidigt att MTG fortsätter att leta efter nya investerings- och konsolideringsmöjligheter.

Divisionsmässigt kom försäljningen inom tv-verksamheten Nordic Entertainment in som väntat, eller till och med ett par procent högre än snittprognosen från SME Direkt. Däremot nådde MTGx, som i grova drag består av det som kommer att vara MTG efter uppdelningen, inte upp till förväntningarna.

"Vi förväntar oss begränsad försäljningstillväxt inom våra e-sportsverksamheter under andra halvåret men förlusterna förväntas minska", skriver Jörgen Madsen Lindemann i rapporten.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera