Hoppa till innehållet

Sara Wimmercranz: ”Så länge det finns missnöjda kunder finns det fler techbolag”

När näringslivseliten letar snabbväxande techbolag vänder den sig till Sara Wimmercranz och bolaget Backing Minds. Hon ser vården och nischad e-handel som två heta segment.

Sara Wimmercranz är en av grundarna av riskkapitalbolaget Backing Minds, som hittills har investerat i tre bolag.
Sara Wimmercranz är en av grundarna av riskkapitalbolaget Backing Minds, som hittills har investerat i tre bolag.Foto: Evelina Carborn

Konsumentnära bolag som Spotify (NTL) och Trustly (NTL), företagstjänster som Sountrack Your Brand (NTL) och tekniktunga lösningar som Neo Technology (NTL).

Vågen av svenska techbolag till trots tror investeraren Sara Wimmercranz att fler framgångsrika affärsidéer väntar runt hörnet.

”Så länge det finns missnöjda kunder finns det fler techbolag att bygga. Det tror jag”, säger Sara Wimmercranz, som tillsammans med Susanne Najafi har grundat riskkapitalbolaget Backing Minds.

Fonden förvaltar omkring 200 miljoner kronor, enligt Di Digitals uppgifter.

Pengarna kommer bland annat från H&M:s vd Karl-Johan Persson, Kinneviks storägare Cristina Stenbeck, Lundberg-sfärens Katarina Martinson och King-grundaren Tomas Hartwig.

I de riktigt obekväma branscherna har vi bara sett början

Hittills har Backing Minds investerat i tre bolag. Det rör sig om e-handlaren Horse Me Up, pengaröverföringsbolaget Transfer Galaxy och Linköpingsbolaget Dynamic Code, som utvecklar och säljer hemtester för sjukdomar baserat på DNA-teknik.

Vårdsektorn har rätt förutsättningar för unga, digitalt drivna bolag, säger Sara Wimmercranz.

Läs mer: Nya tungviktare in i Backing Minds 

”Vi tittar väldigt mycket på segment där det finns en kraftigt missnöjd eller förbisedd kund. Ofta kan det bero på att segmentet är odigitaliserat. Om man exempelvis tittar på vården så pratar vi total överbelastning, långa köer och patienter som inte får den hjälp de behöver. Samtidigt söker man som konsument efter mer information och kontroll över den egna hälsan”, säger Sara Wimmercranz.

Hon har själv en bakgrund som en av fyra grundare av e-handelsbolaget Footway, som i fjol omsatte drygt 340 miljoner kronor med knapp lönsamhet.

Sedan Footway grundades 2010 har en ny våg av svenska e-handelsbolag vuxit i kläderna. Linas matkasse, Babyshop, Mathem och Apotea värderas alla till 1 miljard kronor eller mer, enligt Di Digitals sammanställning.

Hela listan: Sveriges 14 miljardbolag inom techsektorn 

Det finns fortfarande utrymme på e-handelsmarknaden, säger Sara Wimmercranz. Framförallt för mer nischade aktörer.

”Man måste redan från början vara beredd på global konkurrens och väldigt få kommer att kunna göra resan utan kapital. Vi har dock bara sett början för e-handeln i de branscher kunderna upplever som obekväma. Vi pratar om lösplock av mat, byggbranschen och så vidare. Varför ska man lämna hemmet för att köpa sådana varor?”

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera