Hoppa till innehållet

SEB-vd:n under attack från finans-startups

Banksektorn utmanas av nya startups inom finansiell teknologi. På Sthlm Tech Fest fick SEB:s vd Annika Falkengren rena uppläxningen av uppstickarna. "Om jag drev en bank skulle jag vara stressad", sa Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.

Annika Falkengren, vd för SEB.
Annika Falkengren, vd för SEB.Foto: Jonathan Bylars

Fintech är det område som hittills i år lockat mest investeringar i Norden. Det är ingen tvekan om att bankerna är under attack på mängder av fronter samtidigt. På Sthlm Tech Fest fick SEB:s vd Annika Falkengren en rejäl omgång av de övriga paneldeltagarna när ämnet diskuterades.

Läs även: Miljarderna flödar in i fintech

”Det är en massiv global distruption som sker just nu. Alla de här nya företagen är små och snabba. Problemet för bankerna är att de fortfarande är inställda på underhåll. SEB söker just nu mängder av cobol-programmerare, det är ett programmeringsspråk som var populärt på 1950-talet, det är knappast förnyelse”, sa Jacob De Geer, vd och grundare av Izettle.

Annika Falkengren menade att svårigheten att förnya sig bland annat handlar om att kunderna förväntar sig att banken alltid ska vara öppen. Ett exempel är att SEB så sent som 2012 stoppade arbetet med att skapa en ny internetbank. 750 investerade miljoner fick skrivas av.

”Vi letar efter gammaldags programmerare eftersom banken måste vara säker och fungera dygnet runt. De gamla systemen måste fungera samtidigt som vi förnyar oss. Vi kan inte stänga banken i två år och sen komma tillbaka med en ny bank”, sa hon.

 Men den invändningen verkade inte ha någon större effekt. Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski skickade istället en ny känga mot storbankerna.

”Dagens banker har en väldigt stark lokal närvaro. De har lagt mer och mer nya produkter på de kunder de redan har. Men alla nya bolag är fokuserade på en specifik nisch snarare än en marknad. Utmaningen för bankerna är att det kommer att finnas globala, specialiserade aktörer som Klarna där vi jobbar på att bli bäst i världen på betalningar snarare än att ha många kunder i Sverige”, sa han.

Annika Falkengren kontrade med att höja ett varningens finger för hur det ska gå för de nya startupbolagen i en sämre konjunktur.

”När bostadslånemarknaden i Baltikum rasade 2008-2009 använde vi våra lärdomar från tidigare kriser. Vi såg till att våra kunder inte behövde sälja sina hus. De fick sälja motorcyklar och sommarhus men de kunde bo kvar. Vi höll ut i sex år tills det löst sig. Jag tror inte att alla nya, nischade aktörer klarar av att vara så långsiktiga. Vi vet inte hur det kommer att se ut när det blir sämre tider för de nya aktörerna, som nu har tillgång till mängder av kapital. Vi vet inte hur långsiktiga de har råd att vara då”, sa Annika Falkengren.

Sebastian Siemiatkowski hade dock mer att säga om storbankerna och uppmuntrade åhörarna att ge sig in på marknaden.

”De fyra storbankerna i Sverige gjorde i fjol 10 000 kronor i vinst per invånare i Sverige. Det visar vilken potential som finns för alla som vill starta ett nytt bolag i sektorn. 10 000 kronor per invånare, det är inte en effektiv marknad”, sa han.

Det finns en uppenbar risk att jag snart aldrig behöver logga in på min bank. 

Liksom Jacob De Geer gav Sebastian Siemiatkowski en relativt dyster framtidsbild för bankerna.

”Vi använder Tink för en sak, Klarna för en annan och så vidare. Det finns en uppenbar risk att jag snart aldrig behöver logga in på min bank. Om jag drev en bank skulle jag vara stressad över det här”, sa han.

Även om SEB dras med underhåll av gamla it-system och förändringsarbetet inte gått så snabbt som de önskat menade Annika Falkengren att SEB nu ökat tempot.

”Det är alltid en utmaning med innovation i en stor organisation. Men vi har ändrat så att IT-avdelningen jobbar mer agilt. Jag själv lägger en dag i veckan på IT, för några år sedan var det säkert bara en timme i veckan”, sa hon.

Sam Cole, vd för bitcoinbolaget KNC Miner, avslutade med att jämföra dagens bankdebatt med hur man en gång pratade om papperstidningar.

”Det känns som att det är 1995 och vi pratar om mediebranschen. Precis som att jag har Netflix på tv:n så kommer internationella leverantörer av finansiella tjänster att ta över det bankerna gör idag”, sa han

Annika Falkengren avböjde en intervju med Di Digital efter paneldebatten.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera