Annons

Skatteverket har upptaxerat 20 personer för svart bitcoinhandel

Skatteverket granskar bitcoin-transaktioner
Skatteverket granskar bitcoin-transaktioner Foto: TT
Ett tjugotal svenskar har hittills upptaxerats med miljonbelopp sedan Skatteverket börjat granska innehav av kryptovalutor. Arbetet kommer att fortsätta under året.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bitcoin har inte bara rönt uppmärksamhet inom finansvärlden, utan även fångat myndigheternas intresse. Hösten 2017 initierade Skatteverket en särskild insats som ska förhindra att kryptovalutan används för penningtvätt och för att finansiera annan kriminalitet.

”Vi har utvecklat våra metoder, hur vi inhämtar information och hur vi kan komma åt de som inte har redovisat. Exakt hur vi gör det är hemligt”, säger Henrik Kisterud rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Utredningsarbetet har nu gett resultat och mynnat ut i drygt 20 beslut som berör bitcoin. Sammantaget har Skatteverket upptaxerat svenskar med cirka 4 miljoner kronor och tillfört straffskatter på sammanlagt 887 000 kronor.

Det handlar till exempel om att privatpersoner undanlåtit att redovisa inkomster från sin valutahandel. Skatteverket klassar kryptovalutor som tillgångar och vinster på sådana affärer ska därmed beskattas med 30 procent. 

Per beslut har de felande bitcoin-handlarna fått en skattesmäll på i genomsnitt 244 350 kronor, enligt Di Digitals beräkningar.

I dagsläget är det enkelt att spåra vilka transaktioner i bitcoin som sker mellan olika virtuella plånböcker. Men vad affären gäller och vilka som står bakom transaktionen syns inte.

”Det finns en utmaning i att granska bitcoin. Det är till exempel anonymiserat, men det finns möjligheter”, säger Henrik Kisterud.

Läs mer: Skatteverket spårar affärer i bitcoin 

Nu hävdar dock Skatteverket att de utvecklat sätt att även identifiera och spåra de personer som gör affärer i bitcoin. 

”Det är ett arbete att hämta in information på olika sätt, både i Sverige och internationellt.”

Det finns ett ärende som är betydligt större än de Skatteverket beslutat om hittills. Kronofogden beslagtog i mars cirka 10 miljoner kronor, för upptaxering och skattetillägg, från en man i Västmanland. Han misstänks ha sålt och tillverkat bitcoin i stor omfattning under flera år, utan att ha upprättat någon bokföring eller startat näringsverksamhet.

Läs mer: Man sålde bitcoin svart – upptaxeras med 10 miljoner 

Henrik Kisterud medger att besluten kring bitcoin hos Skatteverket "fortfarande är få", men understryker att myndighetens ansatser att upptäcka och lagföra felaktigheter fortsätter.

”Vi kommer att lägga kraft och tid på att kontrollera kryptovalutor i stort, även om bitcoin är det som varit på allas läppar”, säger Henrik Kisterud.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer