Annons

Skatteverket utreder hundratals misstänkta kryptofuskare

Henrik Kisterud, kontrollsamordnare på Skatteverket.
Henrik Kisterud, kontrollsamordnare på Skatteverket.
Svenskar har tjänat svindlande summor på kryptohandel, visar Skatteverkets jakt på skattesmitare. Myndighetens punktinsats har nu resulterat i hundratals utredningar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under förra året startade Skatteverket en större insats mot handel med kryptovalutor som undgått beskattning. Kryptovalutor är en tillgång, inte en valuta, hette det när utredningen drogs igång.

Di Digital kunde i mars berätta om en man i Uppsala som upptaxerades med 8 miljoner kronor på grund av oredovisade inkomster och värdeökning av kryptovalutan bitcoin.

Det rör sig om många som gjort transaktioner på mångmiljonbelopp.

Cirka ett och ett halvt år senare fortsätter Skatteverkets utredning med full kraft.

Fler fällande beslut mot personer som tjänat pengar på kryptovalutor är att vänta, berättar Henrik Kisterud som är kontrollsamordnare på Skatteverket.

”Vi har i nuläget snurrat igång hundratals utredningar och antal beslut ökar och fortsätter ticka på”, säger han.

Läs mer: Man sålde bitcoin svart – upptaxeras med 10 miljoner 

Tidigare har personer som handlat med kryptovalutor flugit under radarn för beskattning, enligt Henrik Kisterud. Men nu får den som handlat med, ägt eller utvunnit exempelvis bitcoin alltså se upp.

”Värdeökningen på bitcoin under 2017 gör ju i sig att det blir oerhörda vinster för de som köpt i ett tidigt skede och för de som brutit kryptovalutor. Har man gjort det under flera år och sålt under 2017 har man gjort jättevinster”, säger Henrik Kisterud.

Enligt Henrik Kisterud synar myndigheten en bred massa av personer som sysslat med kryptohandel. Specifikt tittar Skatteverket på om personerna redovisat sina inkomster på handeln. 

Läs mer: Skatteverket har upptaxerat 20 personer för svart bitcoinhandel 

Skatteverket är också intresserat av att spåra upp misstänkt brottslighet, något som kryptovalutor förknippats med under en längre tid.

Fallen varierar stort sett till hur mycket personerna tjänat på kryptohandel samt vilken kunskap de misstänkta skattefuskarna har om skyldigheten att skatta för kryptohandeln.

”Det rör sig om många som gjort transaktioner på mångmiljonbelopp. Vi ser att det finns de som helt struntar i att redovisa, de som tror att de kommer undan Skatteverket, och vi ser även de som gör ärliga misstag”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer