Annons

Flygande börsstart för Slack – nära 50 procent över referenspriset

Slacks vd och medgrundare Stewart Butterfield poserar framför New York Stock Exhange inför noteringen på torsdagen. Han är en av storägarna i bolaget med 8,6 procent.
Slacks vd och medgrundare Stewart Butterfield poserar framför New York Stock Exhange inför noteringen på torsdagen. Han är en av storägarna i bolaget med 8,6 procent. Foto: Richard Drew
Investerarna var inte rädda för att öppna plånboken när jobbchat-tjänsten Slack gjorde entré på New York-börsen på torsdagen. Handeln med aktien började långt över referenspriset och slutade på plus.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det fanns en del osäkerhet kring Slacks börsstart på torsdagen, då man som andra techbolag någonsin valde att göra en direktnotering. 

Slack fick dock en flygande start när handeln av aktien inleddes med en kurs på drygt 48 procent över referenspriset, som hade satts till 26 dollar av New York Stock Exchange.

Introduktionspriset, som bestämdes av efterfrågan från marknaden, var rejält högre med 38,5 dollar. Det motsvarar en värdering av bolaget på drygt 23 miljarder dollar, runt 217 miljarder kronor. Över tre gånger så mycket som Slack värderades till vid den senaste kapitalrundan i augusti i fjol.

Aktiekursen var uppe och vände på över 40 dollar, innan den landade på 38,62 dollar vid stängningen av New York-börsen på torsdagskvällen svensk tid. En blygsam uppgång på en knapp halv procent från noteringspriset.

Det var Spotify som i april förra året visade vägen till en direktnotering. Det innebär att bara befintliga och inga nyemitterade aktier säljs vid börsintroduktionen.

Läs också: Slack gör en Spotify på Wall Street 

Spotify började också sin börsresa en bit över referenspriset, men har sedan haft det tuffare på börsen efter en topp i augusti förra året. Nu är bolaget tillbaka på inledningsnivån från april i fjol, på runt 150 dollar per aktie.

Liksom Spotify är Slack välfinansierat och har pengar kvar i kassan för att driva verksamheten framåt. Jobbchatt-tjänsten, där medarbetare kan skriva meddelanden och dela filer och bilder med varandra, är populär och har över tio miljoner dagliga aktiva användare. 

Av de 600 000 organisationer som använder tjänsten i dag är runt 95 000 betalande kunder. Den största konkurrenten är Microsoft Teams som enligt uppgifter används av runt 500 000 organisationer.

Slacks intäkter gick upp med 67 procent, till nära 135 miljoner dollar, under första kvartalet i år. Samtidigt gjorde man en förlust på nästan 34 miljoner dollar, en ökning från 20 miljoner under samma kvartal i fjol. Under året beräknar bolaget ha en något svagare tillväxt jämfört med i fjol.

Inför börsnoteringen har det uttryckts en oro på marknaden kring att Slack är beroende av ett fåtal större kunder. Det har också kommenterats att bolaget behöver bevisa att man är mer än bara en app. Den oron verkade dock som bortblåst när Slack gjorde börsdebut på torsdagen. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer