Hoppa till innehållet

”Snart kommer vi ha gps:er för vår hälsa”

Uber-läkare, 3D-printade organ och rätt vård i livets slutskede. Läkaren Daniel Kraft tror att vi kommer att ha utstakade mål för vår hälsa i framtiden.

Datainsamling står i fokus för läkaren och forskaren Daniel Krafts ­resonemang. Trots integritetsaspekten tycker han att det är viktigt att vi delar med oss av anonymiserad data. ”Vi är inte bara organdonatorer, vi är också datadonatorer”, säger Daniel Kraft.
Datainsamling står i fokus för läkaren och forskaren Daniel Krafts ­resonemang. Trots integritetsaspekten tycker han att det är viktigt att vi delar med oss av anonymiserad data. ”Vi är inte bara organdonatorer, vi är också datadonatorer”, säger Daniel Kraft.

(Di Digital/Silicon Valley) Rummet på Singularity University i Silicon Valley är fullt av jetlaggade åhörare från hela världen. De är här för att delta i skolans executive program – en veckas kurs för personer i ledande roller.

Det är sen eftermiddag och varmt i klassrummet. Daniel Kraft, läkare från Stanford, forskare och entreprenör, är dagens näst sista talare. Han ska riva av en föreläsning på 45 minuter som egentligen tar ett par timmar och det går i rasande fart.

”Vi definierar ofta ’healthcare’ som ’sickcare’ och är fast i gamla modeller”, säger Daniel Kraft.

Han förklarar det med att vi i dag agerar reaktivt på data om vår hälsa.

”Med tekniken som redan är här kommer vi att gå mot en mer proaktiv vård.”

Han har varit med sedan starten av Singularity University för snart nio år sedan, en skola som fokuserar på exponentiell utveckling för att lösa olika världsproblem som fattigdom, hälsa, energiförsörjning och miljö med teknik och vetenskap.

”Det jag pratar om rör alltifrån hur du håller dig frisk, förebygger sjukdomar, har bättre diagnostik som lågkostnadsundersökningar av cancer till smartare och individanpassade behandlingar”, säger han.

Till det hör också att livslängd påverkar framtiden för samhällsekonomi och försäkringar. Och även miljöaspekter, som har stor påverkan på vår hälsa.

Uber-modellen kommer för läkare i framtiden.

Daniel Kraft sveper över områdena preventiv vård, diagnostik och behandling. Överlag handlar det han säger om hur vi kan samla in data med hjälp av olika tekniska verktyg och använda den för att förebygga olika sjukdomar, vilket på sikt bland annat leder till längre liv och lägre vårdkostnader.

”80 procent av vården läggs på 20 procent av USA:s befolkning, och där finns det incitament till förändring. Nya mediciner, appar och koll på vårt DNA är ett stort skifte.”

Han rabblar upp hälsoappar och prylar som finns i dag, som kan mäta rörelse, få oss att ha rätt hållning, mäta EKG, mäta kvaliteten på vår andning och mycket mer.

Vissa av prylarna kommer också att vara placerade under vårt skinn i framtiden. ”Innables” kallar Daniel Kraft det för, i stället för ”wearables”, som kommer att kunna mäta blodsocker, kaliumnivåer och annat.

”Mental hälsa är också ett viktigt område, för självmordsnivåerna går upp. Vi kan följa upp våra känslor genom till exempel röstläge”, säger Daniel Kraft, och tar Moodies, en app som analyserar känslor genom röst, som exempel.

”Använd den för att se om din partner eller chef är glad eller ledsen”, säger han.

Smarta assistenter kommer att bli våra hälsocoacher.

Och det kommer mer. Han säger att intelligenta assistenter, till exempel från Amazon, Google och Microsoft, kommer att bli våra hälsocoacher eller fungera som sällskap åt äldre. Virtual reality kan få oss att göra sjukgymnastik i hemmet och ha närmare kontakt med nära och kära. Diagnoser kommer att kunna ges tidigare och medi­ciner anpassas till personen i fråga.

Läkarnas roll förändras och utvecklingen går snabbt. Redan i dag finns det till exempel läkaravatarer.

”Uber-modellen kommer för läkare i framtiden. Du kommer att kunna trycka på en knapp och läkaren eller sjuksköterskan kommer till dig. Ingen vill vara nästa Kodak, de vill vara nästa Uber”, säger Daniel Kraft.

Foto: Miriam Olsson Jeffery

Läkaren, forskaren och entreprenören Daniel Kraft menar att vi i dag ofta definierar’healthcare’ som ’sickcare’ och är fast i gamla modeller.

När vi sitter ner för en intervju efter föreläsningen beskriver Daniel Kraft sin roll på Singularity University som en ”katalysator för nytänkande”. Parar man ihop hans 25-åriga er­farenhet som läkare, bland annat som onkolog med inriktning mot benmärgstransplantationer i syfte att behandla cancer, med människor som har en bakgrund inom utveckling av artificiell intelligens eller 3D-printing till exempel, så kan det hända saker. Daniel Kraft är själv inblandad i några olika startupbolag som han för tillfället inte kan prata om.

”Ny teknik håller på att demokratiseras. För 20 år sedan var mobiltelefoner en lyx. Nu håller de på att bli våra hälsoplattformar och kommer att puffa oss i rätt riktning när vi behöver det”, säger han.

Smarta assistenter i hemmen skulle till exempel kunna guida kvinnor genom graviditeter och hålla koll på äldre.

”I dag är många appar och prylar lika för alla, men jag tror att de i framtiden, särskilt för beteende och preventiv vård, kommer att lära sig om individen och anpassa sig.”

Läs också: Apple köper finska sömnappen Beddit

Det gäller dock att samla ihop datapunkterna på ett vettigt sätt. En läkare har ingen nytta av data från tio olika appar. I stället handlar det om att sätta samman det till information, till exempel som hur hjärtat slår under nattsömnen.

Frågan är bara vem som har ansvaret för om hjärtat inte slår som det ska. Patienten eller läkaren som kanske inte ser datan?

”Det finns stora utmaningar här, men också stora möjligheter om vi använder tekniken på ett smart sätt”, säger Daniel Kraft.

Foto:

Daniel Kraft säger att artificiell intelligens kommer fungera som våra hälsocoacher i framtiden.

Utmaningarna handlar långt ifrån bara om ansvarsfrågan. Många amerikaner har inte råd med sjukvård och befolkningen åldras. Daniel Kraft är övertygad om att teknik kan sänka kostnaderna och överbrygga några av problemen. Han tar ett exempel med smartare palliativ vård, där många 95-åringar i dag vårdas på akuten.

”Det finns bolag i dag som bygger appar och plattformar så att äldre människors önskningar för den sista tiden ska komma fram. Det kan spara misär både för patienten och familjen, och pengar för samhället.”

Data är hela tiden i fokus för Daniel Krafts resonemang och med den kommer också frågan om integritet. Till exempel har patienters journaler blivit hackade, men hmenar ändå på att det är viktigt att vi delar med oss av anonymiserad data för att bidra till utvecklingen.

”Jag brukar prata om att “crowdsourca” vård. De flesta förstår idén om att dela med sig av data till navigationsappar som Google Maps och Waze, och precis som de bygger en karta för trafik går det att göra för hälsa”, säger Daniel Kraft.

”Vi är inte bara organdonatorer, vi är också datadonatorer”, säger han.

Läs också: Creandums nya bolag vill bota typ 2-diabetes

Om tio år tror han att vi kommer att ha gps:er för vår hälsa. Att vi har tydligt uppsatta mål för vår hälsovård. Det kan handla om att ha som mål att få sin diabetes under kontroll, att förebygga sjukdomar som Parkinson eller Alzheimer eller att leva längre.

”Tänk dig att ha en gps som har koll på din arvsmassa. Den kan till exempel mäta din hälsa digitalt och beställa mat till dig som är rätt för ditt blodsocker. Jag tror att vi kommer att ha digitala ’hälsokompisar’ i som coachar oss till att vara hälsosamma”, säger Daniel Kraft.


Fakta Daniel Kraft

  • Stanford- och ­Harvardutbildad läkare och forskare. Ansvarig för medicinområdet på Singularity University i Silicon ­Valley. Grundare av den årliga konferensen Exponential Medicine.
  • Har bland annat talat på konferenserna Ted Med och Slush i Finland om vad den tekniska utvecklingen kan göra för hälsa och vård i framtiden.

Läs också: Det här händer 2017 enligt Di Digital

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera