Hoppa till innehållet

Spelveteraner drar igång ny app – ska dela ut lottovinster utan insättning

Den nya appen Whossa ska dela ut riktiga vinster – utan att spelarna behöver satsa några egna pengar. Med från start som annonsörer är flera välkända svenska företag. ”Lågt räknat behöver vi ungefär 150 000 användare för att kunna dela ut vinster på 1 miljon kronor varje dag”, säger medgrundaren Stefan Persson.

Stefan Persson, Emilia Molin och Fredrik Östergren är tre av grundarna bakom Whossa.
Stefan Persson, Emilia Molin och Fredrik Östergren är tre av grundarna bakom Whossa.Foto: Press.

Det svenska bolaget Whossa bildades i fjol, bland annat av King-veteranen Fredrik Östergren, och lanserar nu en mobil spelplattform.

Affärsidén är att spelarna ska kunna vinna riktiga pengar, utan att behöva satsa några egna medel. Vinstutbetalningarna finansieras i stället av annonsörer.

Det första spelet som lanseras i appen liknar en traditionell skraplott. Maxvinsten kommer till en början bli 100 000 kronor, men tanken är att den senare ska stiga till 1 miljon kronor varje dag.

”Allting bygger på slumpen, inget av våra spel kommer att handla om skicklighet. Vi vill nå en bred allmänhet, det är väldigt många svenskar som spelar triss hos Svenska Spel”, säger vd:n Fredrik Östergren.

Whossa kommer bara att släppa ett begränsat antal nya spelomgångar varje dag.

”Vi vill vara det goda alternativet i den här branschen, som reaktion till många andra som vill att du ska spela så mycket möjligt. Whossa ska inte bli en tidstjuv utan det handlar som mest om tio minuter om dagen”, säger han.

Med från start som annonsörer på plattformen är välkända företag som Live Nation, Norr Company, Kronans Apotek, Elskling och Sängjätten.

”De kommer ha möjlighet att visa reklamfilmer som integreras i spelupplevelsen”, säger Fredrik Östergren. 

Därmed konkurrerar Whossa om att bli en alternativ annonsplattform vid sidan av digitala jättar som Google och Facebook.

”Det finns incitament för spelarna att vara uppmärksam och titta på hela filmerna. Vi kommer gömma moment i dem som gör att du kan öka din vinst om du väl vinner”, säger medgrundaren Stefan Persson, som också är styrelseordförande.

Hälften av Whossas intäkter går tillbaka till spelarna i form av vinstutdelningar. Bolaget behåller sedan 45 procent som sin förtjänst, medan resterande fem procent skänks till välgörande ändamål.

”Om man räknar på affären fungerar den väldigt bra. Lågt räknat behöver vi ungefär 150 000 användare för att kunna dela ut vinster på 1 miljon kronor varje dag och samtidigt gå runt”, säger Stefan Persson.

Verksamheten omfattas inte om spellagen, enligt Fredrik Östergren, vilket innebär att Whossa inte behöver söka tillstånd hos Spelinspektionen. Däremot måste man vara över 18 år för att kunna spela i appen.

”Jag är övertygad om att vi kommer kunna övertyga både annonsörer och spelare om att det här inte är gambling. Det är enkelt att förstå vår modell, den är transparent och på ett sätt väldigt demokratisk. Vi kommer aldrig införa insättningar av riktiga pengar”, intygar Fredrik Östergren.

Om modellen fungerar är planen att expandera internationellt redan om ett halvår, enligt grundarna, till marknader som Spanien eller Tyskland.

”Vi släpper appen halvt på test nu under ett par månader. Om allt slår väl ut kommer vi kraftigt öka vår marknadsföring, för att nå ut till ännu fler svenskar genom en större lansering”, säger Fredrik Östergren.

Läs mer: En miljon spelar Primetimes dagliga live-quiz 

På den svenska marknaden finns i dag ingen liknande aktör, så när på Primetime som genom en livesänd frågesport också delar ut riktiga pengar i vinst – om än betydligt lägre belopp. Den mest snarlika appen finns i stället i USA och heter Lucky Day.

Fredrik Östergren var senast toppchef på mobilspelsbolaget King i sex år, medan Stefan Persson tidigare arbetat på Postkodlotteriet och Unibet. De tre andra grundarna är David Nilsson, Ebrahim Isaacs och Ola Persson. Dessutom har Emilia Molin, som tidigare grundat den svenska biståndsorganisationen War Child, varit med sedan starten.

”Vi har hållit på med utvecklingen i drygt ett år och hittills finansierat det på egen hand. Nästa steg är att ta in externa medel, uppemot 20-30 miljoner inför en större lansering, och vi för diskussioner med olika riskkapitalbolag”, säger Fredrik Östergren.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera