Annons

Spiltans vd sågar spar-robotar: ”Bättre att göra det själv”

Investmentbolaget Spiltans vd och storägare, Per H Börjesson. Foto: Evelina Carborn
Investmentbolaget Spiltans vd och storägare, Per H Börjesson. Foto: Evelina Carborn
Per H Börjesson är kluven till att artificiell intelligens som placerar pengar. Det är förvisso billigare än bankerna, men ändå för dyrt, tycker han. ”Det blir otroligt svårt för robotrådgivarna att tjäna pengar”, säger han till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Robotrådgivarna invaderar den svenska finansmarknaden. Opti (NTL), Lysa (NTL), Sigmastocks (NTL) och Primepilot (NTL) har alla lanserat algoritmbaserad placering riktade mot svenska kunder.

Så sent som i veckan gav sig ytterligare en aktör in i leken: Waizer, som ägs av förmånsplattformen Benify (NTL).

Det finns en hel del som talar för att AI går en ljus framtid till mötes i finansbranschen. I USA förvaltar algoritmer redan tiotals miljarder dollar. I Sverige har finansprofiler som Nicklas Storåkers och Ann Grevelius gett sig in branschen. 

Nischen har även investerarnas ögon på sig. En riskkapitalist som Di Digital pratade med nyligen sade att det närmast vore tjänstefel för en techinvesterare att inte titta på robotrådgivare.

Läs mer: Svenska robotrådgivare på väg ur startgroparna

Dessutom är löftet till kunderna uppenbart lockande. Genom att skära bort mänskliga mellanhänder och låta algoritmerna göra jobbet kan lägre avgifter erbjudas än vid traditionell förvaltning.

Men en som är kritisk till robotrådgivarna är investmentbolaget Spiltans (NTL) vd och huvudägare Per H Börjesson.

Bankerna har blivit som robotar.

Han ser problem både för kunderna och för bolagen.

”För 30–40 år sedan så gick man till en kamrer för att få investeringsråd och då var man beroende av dennes kompetens. Går man till en bank idag så följer de reglementen och procedurer, så de har blivit som robotar. Då har ju roboten en fördel mot bankkamrern eftersom den är billigare", säger han till Di Digital och fortsätter:

”Men mitt budskap är att du lika gärna kan göra det här själv. Välj själv en mix mellan aktier och obligationer så behöver du inte ha någon robotrådgivare. Då är ju avgiften noll procent. För de som är lite insatta tycker jag att det är bättre att välja själv.”

Så sent som i våras bestod Spiltans portfölj till 70 procent av Paradox. 

Spiltan gick tidigt in i spelbolaget, som noterades förra året och därefter har sett kursen stiga med drygt 20 procent. Den här sortens 'fullträffar' menar Per H Börjesson att man kan missa om man förlitar sig på en algoritm.

Min bedömning är att det blir otroligt svårt för robotrådgivarna att tjäna pengar

”Jag hävdar att det går att slå index om du väljer de bästa aktierna och viktar dem rätt. En nackdel med robotrådgivare är att du kommer att missa de allra bästa fonderna.”

Läs mer: Storsäljer i Paradox: "Kan bli årets sämsta affär"

Dessutom tror han att riskaptiten, och därmed den potentiella avkastningen, kan bli lägre.

”Risk enligt finansiell teori är ju svängningar. Om man tror att börsen stiger långsiktigt ska man våga ta risk. Men det kan bli ett problem med robotrådgivning.”

Han tror att artificiell intelligens som placerar pengar kommer att öka i popularitet men att bolagen kommer att få det svårt just för att de tar ut låga avgifter och därmed behöver stora volymer.

”Man underskattar trögheten på marknaden. Bankerna har en styrka med sina kontor. Min bedömning är att det blir otroligt svårt för robotrådgivarna att tjäna pengar på det här.”

Läs även: Nu slåss robotarna om dina sparpengar – här är bolagen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer