Annons

Spotify agerar med #metoo – portar R. Kelly från sina listor

R&B-stjärnan R. Kelly anklagas för sexuellt våld. Nu portas han från Spotifys egna listor.
R&B-stjärnan R. Kelly anklagas för sexuellt våld. Nu portas han från Spotifys egna listor.
Efter att artisten R. Kelly anklagats för sexuellt våld av en rad kvinnor portas han från Spotifys egna spellistor. Beslutet kommer efter att musiktjänsten uppdaterat sina interna regler.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify har infört en ny intern regel för att kunna porta musik med hatfullt innehåll i sina låtar, men även artister med ett kränkande beteende utanför musiken. 

Enligt musiktjänsten censurerar de inte artisten däremot ger den nya regeln bolaget rätt att ta bort musiken från sina redaktörsledda listor.  

”När en artist eller musikskapare gör något som är speciellt skadligt eller hatiskt (exempelvis våld mot barn eller sexuellt våld), så kan det påverka sättet vi arbetar med eller hur vi stödjer artisten eller musikskaparen”, skriver Spotify om sin policy.

Läs även: Spelkvinnor i upprop mot sexism skriver under #vispelarintemed 

Nu rapporterar musiksajten Billboard att R&B-stjärnan R. Kelly har portats från Spotifys egna spellistor, både de som är manuellt redigerade och de algoritmstödda listorna.

”Vi tar bort R. Kellys musik från alla listor som är ägda och kontrollerade av Spotify och även från de algoritmrekommenderade listorna som Discover Weekly. Hans musik kommer fortfarande finnas tillgänglig men Spotify kommer inte aktivt att promota den”, skriver Spotify i en kommentar Di Digital. 

R. Kelly har anklagats för sexuellt våld av ett antal kvinnor de senaste åren. Han har aldrig dömts för något av de sexuella brott han har anklagats för men diskussionerna om dessa har stärkts den senaste tiden. Bland annat fick de ett uppsving efter att hashtaggen #MuteRKelly började florera i sociala medier i slutet av april.

Även rapparen XXXTentacion, som fram till någon dag sedan hade en bra placering på Spotifys spellista RapCaviar, har tagits bort från spellistorna. Även han togs bort på grund av de nya riktlinjerna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer