Hoppa till innehållet

”Spotify förhandlar inte med en musiktjänst på uppgång”

Spotify vill köpa Soundcloud. Affären vore logisk – men bara om den sker med kraftig rabatt, skriver Di Digitals Sven Carlsson.

Sven Carlsson är nyhetschef på Di Digital.
Sven Carlsson är nyhetschef på Di Digital.Foto: Patrik Olsson

Det är ingen hemlighet att Spotify vill bli mer socialt.

Daniel Ek talade redan i somras klarspråk om att den världsledande svenska streamingtjänstens kommande tio år kommer att handla om interaktion mellan fans och artister och lägre barriärer för musikskapande.

På det området är Spotify allt annat än världsklass. Tjänsten kräver mellanhänder för att musiken ens ska nå lyssnaren, en process som i sig kan ta flera veckor. Samarbetet med Facebook som inleddes 2011 trappades ned eftersom kunderna inte verkade vilja synliggöra sina musikvanor.

Interaktion är dock själva kärnan i Soundcloud, ett slags musikens Youtube där artister snabbt kan dela en låt och samla feedback från hela världen.

En affär skulle ge Spotify möjligheten att ta klivet från mobil musikspelare till social plattform.

Det är därför inte särskilt förvånande att Spotify ska vara i långt gångna förhandlingar om ett förvärv av Soundcloud, enligt Financial Times.

En affär skulle ge Spotify möjligheten att ta klivet från mobil musikspelare till social plattform. Ambitionen passar ett företag som verkar på en ännu omogen marknad och måste övertyga sina investerare om att tillväxten fortsätter långt förbi den förmodade börsnoteringen under 2017.

Läs även: Spotify vill köpa Soundcloud

Soundcloud, som egentligen aldrig har tjänat särskilt stora pengar på sina användare, ska enligt Bloomberg vilja ha 1 miljard dollar, eller 8,6 miljarder kronor, vid en försäljning.
Spotify vill förstås komma undan billigare än så – och det lär man göra.

Till att börja med är Soundclouds värdering inte lika hög som medieuppgifterna har gjort gällande.

Spotify förhandlar alltså inte med en musiktjänst på uppgång.

Såväl Financial Times som Wall Street Journal har rapporterat att Soundcloud är värt 6 miljarder kronor. I själva verket värderades Soundcloud till 5,4 miljarder kronor när det sociala nätverket Twitter investerade tidigare i år. Det kunde Di Digital avslöja under torsdagen.

Dessutom har Soundclouds aktiepris sjunkit.

Kursen Twitter investerade till var 17 procent lägre än vid Soundclouds föregående finansieringsrunda under hösten 2013. Spotify förhandlar alltså inte med en musiktjänst på uppgång.

Läs även: Reapris när Soundcloud sålde aktier till Twitter

Kanske var det just Soundclouds ekonomiska trångmål som resulterade i de kraftiga preferensvillkor Twitter lär ha fått när man gick in i Soundcloud. Villkoren kan innebära en garanterad avkastning som är tre eller fyra gånger större än investeringen på 600 Mkr vid en försäljning eller notering.

Kanske blir det Daniel Ek som får hosta upp pengarna.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera