Annons

Spotify om skattehotet: "Vi behöver enhetliga regler"

Efter Di Digitals avslöjande att Spotify aktivt motarbetar nya lagar som ska motverka skatteplanering tar bolaget bladet från munnen. ”Vi behöver regler som är överenskomna och enhetligt tillämpade”, säger en talesperson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På hög politisk nivå motarbetar Spotify och en rad andra techbolag olika länders åtgärder som ska minska skatteplanering, har Di Digital kunnat avslöja.

I korthet handlar det om att streamingjätten inte vill att enskilda länder beskattar bolaget försäljning där den äger rum, till exempel i Indonesien, Malaysia eller Australien.

Samtidigt avslöjar Di Digital att Daniel Ek, Spotifys vd, gör sina investeringar genom ett holdingbolag på Cypern, ett land som av flera delstater i USA klassas som skatteparadis. Sedan tidigare är det känt att Martin Lorentzon, Spotifys andra grundare, förvaltar sitt kapital på Cypern.

Läs mer: Bekräftat: Spotify noteras i New York

Spotify valde till en början att inte kommentera Di Digitals avslöjande. Efter publicering betonar dock en talesperson för bolaget att Spotify vill att samverkansorganet OECD koordinerar arbetet mot skatteflykt innan enskilda länder agerar.

”Vi behöver regler som är överenskomna och enhetligt tillämpade. Därför stöder vi OECD:s Beps-initiativ för att skapa konsensus bakom ett sammanhängande globalt skattesystem som främjar innovation”, säger talespersonen i en skriftlig kommentar.

Beps är OECD:s översyn av internationell bolagsbeskattning som ska minska vinstförflyttning mellan länder. Länderna som redan nu inför egna skattar på digitala bolag agerar innan det projektet är slutfört.

De nya skatterna kan skapa problem för internetjättar, särskilt bolag som Spotify som ännu inte går med vinst. Risken är att den globala digitala försäljningen börjar beskattas innan bolagens utvecklingskostnader på en eller ett fåtal marknader har dragits av.

”Att sätta en global skatteram som stöder tillväxten av den digitala ekonomin samtidigt som alla multinationella företag betalar sin skäliga andel av skatter, är avgörande för alla länder”‚ skriver Spotifys talesperson.

”Spotify är stolta över att betala sina skatter och arbetar aktivt med regeringar och internationella organisationer över hela världen, inklusive OECD, för att hjälpa dem att eliminera aggressiv skatteflykt.”

Läs hela Di Digitals avslöjande:

Foto:

Spotifys vd har ett brevlådebolag på Cypern

Foto:

Så motarbetar Spotify nya skatter världen över

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies