Annons

Spotify stödjer Epic Games krig mot Apple

Spotifys vd Daniel Ek, Epic Games pastisch på Apples ikoniska reklamfilm ”1984” och Tim Cook, vd för Apple.
Spotifys vd Daniel Ek, Epic Games pastisch på Apples ikoniska reklamfilm ”1984” och Tim Cook, vd för Apple.
Spotify ger sitt stöd till Epic Games flerfrontskrig mot Apples monopol på betalningar i App Store. Båda bolag har den kinesiska techjätten Tencent som storägare – ett bolag som idag är mäktigast på världens spelmarknad.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Epic Games attack på Apple har redan utvecklats till ett välkoordinerat flerfrontskrig som kan skaka om marknaden ordentligt bland världens börsnoterade spel- och techbolag. Det amerikanska spelbolaget – som står bakom succéspelet Fortnite – uppges värderas till cirka 150 miljarder kronor och ägs till 40 procent av den kinesiska techjätten Tencent.

Under torsdagen införde Epic Games nya betalningssätt i sitt succéspel Fortnite. Användarna kunde då välja att köpa till utrustning i spelet som vanligt – via Apples App Store eller Google Play – eller direkt via Epic Games, och då till 20 procents rabatt.

Upplägget bröt mot villkoren – och Fortnite blev raskt utkastat från båda butiker. (Men det är bara inom Apples ekosystem som spelet försvinner helt.)

Fortnite har laddats ned över 133 miljoner gånger endast på Apples telefoner och surfplattor sedan mars 2018. Detta har genererat drygt 10 miljarder kronor i intäkter, enligt analysbolaget Sensor Tower, skriver New York Times. Apple tar 30 procent av detta. 

Men detta var bara första steget i Epic Games attack.

Inom några timmar, på torsdagskvällen svensk tid, hade Epic Games redan hunnit lämna in en 62 sidor lång stämning i en federal domstol i Kalifornien i vilken man krävde att Apples monopol på betalningar och distribution bryts.

Ovanpå detta gick Epic Games ut i sociala medier med en välproducerad pastisch på Apples ikoniska reklamfilm ”1984” – med vilken Apple en gång utmanade IBM. I Epic Games version av reklamfilmen är det karaktärerna i Fortnite som utmanar Apples totalitära regim. Detta fick kampanjen #FreeFortnite att trenda på Twitter.

Kampanjen fick även stöd från Spotify som redan i mars 2019 anmälde Apple till EU-kommissionen med snarlika invändningar, något som fick EU-kommissionen att öppna utredningar i juni i år.

”Vi applåderar Epic Games beslut att ta ställning mot Apple och rikta strålkastarljuset mot Apples missbruk av dess dominerande ställning”, sa Spotifys talesperson Adam Grossberg i ett uttalande till nyhetstjänsten CNBC.

Spotifys börsvärde har på senaste klättrat till närmare 400 miljarder kronor - och Tencent äger drygt 9 procent av aktierna i bolaget.

Apple har gått ut och sagt att man ska jobba med Epic Games för att se till att Fortnite kan komma tillbaka till plattformen. Men mycket står på spel. Det troliga är att Epic Games - med Tencent i ryggen - vill ändra marknaden, inte bara förbättra vilkoren för Fortnite.

Apples börsvärde har stigit med 127 procent på ett år till smått ofattbara 1.932 miljarder dollar och värderingen bygger på framgångarna för iPhone och App Store. Hotas detta ekosystem faller börskursen. Det skulle drabba tiotusentals svenska småsparare. Bara på Avanza äger över 19.000 sparare aktien.

I förlängningen kan det hela utvecklas till en komplicerad kamp mellan amerikanska Apple och kinesiska Tencent.

Vid sidan av sitt ägande i bolag som Spotify och Universal Music beskrivs Tencent ofta som ”världens största spelbolag”. Man äger amerikanska Riot Games, med spelet ”League of Legends”, en majoritet av aktierna i finska Supercell, med succéspelet ”Clash of Clans”, och 40 procent av Epic Games, med Fortnite. Tencent är även är minoritetsägare i många andra börsnoterade speljättar, bland annat svenska Paradox med ett marknadsvärde på 24 miljarder kronor. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer