Annons

Spotifys köpräd fortsätter: Köper AI-startup

Spotifys vd Daniel Ek tror på förvärv som tillväxtstretegi.
Spotifys vd Daniel Ek tror på förvärv som tillväxtstretegi. Foto: Michael Loccisano
Den Paris-baserade AI-startupen Niland köps upp av Spotify för att ingå i bolagets New York-kontor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify köper den franska maskinläringsstartupen Niland. Det framgår av Spotifys blogg. Förvärvet är musiktjänstens åttonde sedan början på 2016.

Summan meddelas inte, men däremot berättar Spotify att Niland kommer att ansluta till New York-kontoret med syftet att utveckla rekommendationstekniken "vilket ska resultera i fler musikupptäckter till nytta både för fans och artister".

Läs mer: Nya siffror visar – Spotify har slutat växa i Sverige 

Spotify skriver att Niland har förändrat hur AI kan optimera sökning efter musik och rekommendationer och att de delar den svenska musiktjänstens målsättning att leverera rätt innehåll till rätt användare i rätt tid.

"Deras innovativa approach till AI och maskininlärningsbaserade rekommendationssystem passar perfekt för Spotify-teamet", skriver bolaget.

"De senaste fyra åren har vi varit pionjärer i ljudanalys genom att använda deep learning-teknik. Vi har uppnått vår vision att låta datorer lyssna på musik som människor gör. Att förstå musikinnehållet i sig var den felande länken som behövdes för att utveckla mer sofistikerade lyssnarupplevelser", skriver Niland i ett uttalande på sin hemsida.

På bolagets blogg beskrivs hur Niland skiljer sig från andra musiktjänster genom att tekniken baseras på "musiksignaler" och inte metadata. Det innebär att tjänsten kan hitta låtar som liknar exempelvis Bob Dylans Blowing in the wind baserat på sin ljudsignal och filtrera på element såsom om det är en man eller en kvinna som sjunger.

Den senaste tiden har Spotify gått på en riktig köpräd.

Så sent som i slutet av april köpte Spotify upp den New York-baserade startupen Mediachain Labs, som arbetar med blockkedjan i samband med musik.

Läs mer: Därför går Spotify på köpräd inför börsdebuten 

Ytterligare två bolag har köpts under 2017 och året dessförinnan köpte Spotify sju bolag. Di Digitals Sven Carlsson analyserade i början av maj köpräden och vad den syftar till.

Mer om Spotifys alla uppköp i Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/spotifyskoprad-fingerprintsusa-kopochbackingminds-perfekta-produkt

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies