Hoppa till innehållet

Språkapp tar in 17 miljoner

Ett ”Candy Crush för yrkesspråk”, så beskriver Yashar Moradbakhti, vd för Lingio, sin app som flera storbolag nu använder för att lära arbetskraftsinvandrare branschjargongen. Nu tar bolaget in 17 miljoner kronor.

Från vänster i Lingios ledning: Morten Diesen, IT-chef och medgrundare, Moa Göransdotter, sälj- och marknadschef, Yashar Moradbakhti, vd och medgrundare, Per-Olov Jernberg, innovationschef och medgrundare, Anders Forsberg, innehållschef. 
Från vänster i Lingios ledning: Morten Diesen, IT-chef och medgrundare, Moa Göransdotter, sälj- och marknadschef, Yashar Moradbakhti, vd och medgrundare, Per-Olov Jernberg, innovationschef och medgrundare, Anders Forsberg, innehållschef. Foto: Press

Flyktingkrisen 2015, då runt 160 000 människor sökte asyl i Sverige, fick Yashar Moradbakhti, Per-Olov Jernberg och Morten Diesen att programmera en app som snabbt skulle hjälpa de nyanlända att anamma det nya språket. 

”Vi gjorde det på vår fritid. Syftet var att stötta de som kom hit”, säger Lingios vd Yashar Moradbakhti. 

Läs mer: Språkapp lanserar funktion speciellt för flyktingar 

Han träffade sina medgrundare under jobb på EA Games och sedan Spotify, och har ägnat sig helhjärtat åt Lingio sedan 2018. 

”Som med alla typer av socialt entreprenörskap så måste man hitta ett sätt att tjäna pengar. För två år sedan insåg vi att vi kunde nå betalande kunder genom att ta fram kurser och produkter specifikt för yrkesspråk, med stora företag som kunder.” 

Idag drivs tillväxten av bolag som Keolis, Scandic Hotels och Volkswagen. De köper in Lingio som en tjänst till sina anställda, som i sin tur får använda den gratis. Vanligtvis får de anställda inom respektive sektor följa ett utbildningsprogram under ett halvår, där man lär sig ord, fraser och dialoger speciellt anpassade för branschen. Den som är anställd hos Scandic får till exempel lära sig ord som är bra att kunna inom hotellsektorn. 

Det hela sker genom en app, där eleven uppmanas genomföra två övningar i veckan. Där finns också en kamerafunktion, som med hjälp av AI låter användaren fota av en text, som sedan kan bli översatt direkt i mobilen. En annan funktion hjälper användaren att få till rätt uttal på svåra ord. 

Till vänster syns Lingios app. Bland kunderna finns bland andra Keolis.
Till vänster syns Lingios app. Bland kunderna finns bland andra Keolis.

”Det ska vara kul att lära sig. Vi har försökt göra ett Candy Crush, men för att lära sig ett seriöst yrkesspråk”, säger Yashar Moradbakhti. 

Bland annat jagar användaren stjärnor genom de olika övningarna. 

Vi har så många kunder att vi inte hinner med allt så som det ser ut nu.

Att skapa en rolig produkt menar Yashar Moradbakhti är något som han fångat upp från tidigare jobb. Grundarnas bakgrund från flera stora techbolag har kommit väl till pass i arbetet med den egna språkappen. 

”Det tar jag med mig från både Spotify och EA Games – att minsta lilla detalj är viktig om du vill nå fram till din målgrupp. Men också vikten av att ha en skalbar teknik”, säger Yashar Moradbakhti. 

Sedan starten har Lingio haft 100 000 unika användare. 

Fram tills nu har bolaget växt utan externt kapital. Men nu tar man i en första runda in 17 miljoner kronor. Bakom pengarna står Almi Invest, Add Value, det österrikiska riskkapitalbolaget Calm/Storm Ventures och flera affärsänglar, bland annat Oriflame-sonen Sebastian af Jochnick. 

”Vi har tagit fram en produkt som verkligen står sig globalt. Vi fortsätter att satsa på innovation, men framför allt vill vi rekrytera fler till sälj- och partneravdelningen. Vi har så många kunder att vi inte hinner med allt så som det ser ut nu”, säger Yashar Moradbakhti. 

Förutom nya rekryter har man också planer på att gå in i Tyskland under året – ett land där man ser en stor potential. 

”Den tyska marknaden är tio gånger större än den svenska. Samtidigt står man inför samma utmaningar som i Sverige.”

På längre sikt är planerna dock desto större. 

”Den stora visionen är att hjälpa folk att få en bättre vardag. Alla storbolag som vi jobbar med har en stor andel utrikesfödda. I Sverige har vi 2 miljoner utrikesfödda. Målet är att inom några år ha kunnat stötta miljontals människor.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera