Hoppa till innehållet

Startupbolag rullar ut privata väktare i villaidyllen Täby

Den privata säkerhetsbranschen har exploderat i spåren av ökad oro och otrygghet. Nu vill startupbolaget Vakta låta privatpersoner ta del av patrullerande väktare. ”Vi låter en bred massa få råd med egna väktare”, säger medgrundaren Erik Forsberg. 

Privata väktartjänster är än så länge inget för vanliga villaområden, något som företaget Vakta hoppas ändra på. På bilden syns villaområdet Höglandet i Bromma.
Privata väktartjänster är än så länge inget för vanliga villaområden, något som företaget Vakta hoppas ändra på. På bilden syns villaområdet Höglandet i Bromma.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Den privata säkerhetssektorn har i dag en större budget än polisen i Sverige. Allt fler uppgifter har de senaste åren gått från att hanteras av patrullerande poliser till att hanteras av väktarbolag. 

Framförallt är det företag som hyr in väktartjänster, men även förmögna privatpersoner. Däremot har vanliga privatpersoner i dag sällan mer väktartjänster än möjligtvis uttryckningar kopplat till hemlarmet. 

Men det vill det nystartade bolaget Vakta ändra på. Vakta har tagit fram ett system som kan få väktarmarknaden att explodera också i medelklassens villaområden. 

”Väktarbolagen har en del överkapacitet. Till exempel mellan att en väktare har ett uppdrag och hjälper till vid stängning av en Ica-butik. Den kapaciteten köper vi upp och använder i vår tjänst”, säger Erik Forsberg, som tillsammans med Alexander Yngling grundat bolaget.

Läs mer: 400 personer om dagen faller offer för nätbedragare 

Tanken är att en bostadsägare ska koppla upp sig mot tjänsten. De kan sedan rapportera in saker som händer i området i appen. Väktarbolagen skickar då dit personal.

”Det här fokuserar på saker som händer utanför hemmet, alltså på de gemensamma ytorna. Stökiga ungdomsgäng, till exempel. Kostnaden ska vara som vad man betalar för snöröjning ungefär”, säger Erik Forsberg

På många orter i Sverige har grannar sedan länge gått ihop om grannsamverkan eller föräldravandringar för att skapa lugn i närområdet. Erik Forsberg ser Vakta som en vidareutveckling på detta fenomen.

”Det blir en slags digital grannsamverkan. Det är kanske inte en så bra idé att två it-konsulter ska gå runt i området och ingripa när de ser skumma typer. Med Vakta så sköter de boende bevakningen genom att de naturligt rör sig i området, om det sen behövs så kan de tillkalla väktare”, säger Erik Forsberg. 

Alexander Yngling och Erik Forsberg, grundare av säkerhetsföretaget Vakta.
Alexander Yngling och Erik Forsberg, grundare av säkerhetsföretaget Vakta.

Alexander Yngling har tidigare varit med och grundat flera framgångsrika startupbolag, så som Digiexam och Waitress. Erik Forsberg har arbetat med datanalys inom just schemaläggning på E&Y. Bolaget backas finansiellt av privatinvesterare som den tidigare företagsledaren Lars Kylberg, varumärkesexperten Mika Lepistö och affärsängeln Daniel Laurén. 

Just nu testas appen i den villatäta kommunen Täby norr om Stockholm. Planen är att få ett kvitto på att idén fungerar och därefter skala upp verksamheten i höst. 

Läs mer: Säkerhetsexperten: ”Förutsätt att du har intrång redan nu” 

Men att köpa upp väktarbolagens överkapacitet och sälja den vidare till privatpersoner och bostadsrättsföreningar är den bara första delen i Vaktas affärsidé. Tanken är att systemet över tid ska bli betydligt smartare.  

”Vi tar in data från SOS-alarm, Polisen, väder och rapporterade observationer. Tanken är att vi på sikt ska kunna placera väktare där vi vet att risken är särskilt stor för brott just då och på så sätt förhindra det innan det sker”, säger Alexander Yngling.

En stöld av till exempel båtmotorer eller bildelar ska på så sätt kunna förhindras från att genomföras utan andra ingripanden än att en väktarbil står på rätt plats vid rätt tid. 

”Tiden får utvisa var vi landar. Nu är fokus att skapa värde för slutanvändare och väktarbolag”, säger Erik Forsberg. 

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera