Annons

Startupbolag rullar ut privata väktare i villaidyllen Täby

Privata väktartjänster är än så länge inget för vanliga villaområden, något som företaget Vakta hoppas ändra på. På bilden syns villaområdet Höglandet i Bromma.
Privata väktartjänster är än så länge inget för vanliga villaområden, något som företaget Vakta hoppas ändra på. På bilden syns villaområdet Höglandet i Bromma. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Den privata säkerhetsbranschen har exploderat i spåren av ökad oro och otrygghet. Nu vill startupbolaget Vakta låta privatpersoner ta del av patrullerande väktare. ”Vi låter en bred massa få råd med egna väktare”, säger medgrundaren Erik Forsberg. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den privata säkerhetssektorn har i dag en större budget än polisen i Sverige. Allt fler uppgifter har de senaste åren gått från att hanteras av patrullerande poliser till att hanteras av väktarbolag. 

Framförallt är det företag som hyr in väktartjänster, men även förmögna privatpersoner. Däremot har vanliga privatpersoner i dag sällan mer väktartjänster än möjligtvis uttryckningar kopplat till hemlarmet. 

Men det vill det nystartade bolaget Vakta ändra på. Vakta har tagit fram ett system som kan få väktarmarknaden att explodera också i medelklassens villaområden. 

”Väktarbolagen har en del överkapacitet. Till exempel mellan att en väktare har ett uppdrag och hjälper till vid stängning av en Ica-butik. Den kapaciteten köper vi upp och använder i vår tjänst”, säger Erik Forsberg, som tillsammans med Alexander Yngling grundat bolaget.

Läs mer: 400 personer om dagen faller offer för nätbedragare 

Tanken är att en bostadsägare ska koppla upp sig mot tjänsten. De kan sedan rapportera in saker som händer i området i appen. Väktarbolagen skickar då dit personal.

”Det här fokuserar på saker som händer utanför hemmet, alltså på de gemensamma ytorna. Stökiga ungdomsgäng, till exempel. Kostnaden ska vara som vad man betalar för snöröjning ungefär”, säger Erik Forsberg

På många orter i Sverige har grannar sedan länge gått ihop om grannsamverkan eller föräldravandringar för att skapa lugn i närområdet. Erik Forsberg ser Vakta som en vidareutveckling på detta fenomen.

”Det blir en slags digital grannsamverkan. Det är kanske inte en så bra idé att två it-konsulter ska gå runt i området och ingripa när de ser skumma typer. Med Vakta så sköter de boende bevakningen genom att de naturligt rör sig i området, om det sen behövs så kan de tillkalla väktare”, säger Erik Forsberg. 

Alexander Yngling och Erik Forsberg, grundare av säkerhetsföretaget Vakta.
Alexander Yngling och Erik Forsberg, grundare av säkerhetsföretaget Vakta.

Alexander Yngling har tidigare varit med och grundat flera framgångsrika startupbolag, så som Digiexam och Waitress. Erik Forsberg har arbetat med datanalys inom just schemaläggning på E&Y. Bolaget backas finansiellt av privatinvesterare som den tidigare företagsledaren Lars Kylberg, varumärkesexperten Mika Lepistö och affärsängeln Daniel Laurén. 

Just nu testas appen i den villatäta kommunen Täby norr om Stockholm. Planen är att få ett kvitto på att idén fungerar och därefter skala upp verksamheten i höst. 

Läs mer: Säkerhetsexperten: ”Förutsätt att du har intrång redan nu” 

Men att köpa upp väktarbolagens överkapacitet och sälja den vidare till privatpersoner och bostadsrättsföreningar är den bara första delen i Vaktas affärsidé. Tanken är att systemet över tid ska bli betydligt smartare.  

”Vi tar in data från SOS-alarm, Polisen, väder och rapporterade observationer. Tanken är att vi på sikt ska kunna placera väktare där vi vet att risken är särskilt stor för brott just då och på så sätt förhindra det innan det sker”, säger Alexander Yngling.

En stöld av till exempel båtmotorer eller bildelar ska på så sätt kunna förhindras från att genomföras utan andra ingripanden än att en väktarbil står på rätt plats vid rätt tid. 

”Tiden får utvisa var vi landar. Nu är fokus att skapa värde för slutanvändare och väktarbolag”, säger Erik Forsberg. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer