Hoppa till innehållet

Startupfabriken tar in en halv miljard – växlar upp i Sverige

Från Antler kommer nya startupbolag ut på löpande band. Nu ska bolaget som har verksamhet i Stockholm och sju andra städer runtom i världen, växla upp med hjälp av ett kapitaltillskott på en halv miljard kronor.

Kollage: Deltagare i Antlers program i Stockholm i augusti 2019 och Anders Hammarbäck, partner i Norden
Kollage: Deltagare i Antlers program i Stockholm i augusti 2019 och Anders Hammarbäck, partner i Norden

Antler – som startades i Singapore 2017 av norrmannen Magnus Grimeland – kan beskrivas som en blandning mellan en startupfabrik och ett riskkapitalbolag.

Till skillnad från andra inkubatorer behöver deltagarna varken en medgrundare eller affärsidé när de antas. I utvalda bolag investerar Antler ungefär 1-2 miljoner kronor efter programmets slut.

Vårt program är till för folk som har varit ute i näringslivet och sett problem och velat lösa dem

2019 slog Antler upp portarna i Stockholm och i två omgångar har drygt 160 aspirerande entreprenörer antagits. Det har resulterat i ett 70-tal startupbolag och knappt 30 investeringar från Antlers sida i bland annat fintech, femtech och foodtech.

Nu reser startupfabriken – som förutom Stockholm har verksamhet i ytterligare sju städer runtom i världen – ytterligare knappt 500 miljoner kronor.

Pengarna kommer bland annat från Facebooks medgrundare Eduardo Saverin, norska Canica International och det japanska finansbolaget Credit Saison.

Pengarna ska bland annat finansiera Antlers globala expansion. Alldeles nyligen öppnade ett kontor i Oslo och under 2020 planeras för ytterligare sex kontor – däribland i Indonesien.

Men de nya pengarna kommer också att komma Sverige till del enligt Anders Hammarbäck, som är partner på Antler i Norden.

”Den här investeringsrundan innebär att vi får att möjlighet att expandera ännu mer och bygga ännu fler bolag, däribland i Sverige och Norge”, säger han till Di Digital.

Vilka mätetal har Antler visat upp för investerarna?

”Det ena är såklart finansiell avkastning. Där har vi visat att vi med vår modell kan investera i ett stort antal bolag per fond. Det ger högre sannolikhet att skapa riktiga framgångsbolag. Den andra delen, som många investerare tycker är spännande, är att man kan vara med och påverka startupekosystemet”, säger Anders Hammarbäck.

Ett av Antlers mål är att ha en jämn könsfördelning bland deltagarna och de bolag man investerar i. Hittills har 30 procent av Antlers investerade kapital i Sverige gått till bolag med enbart kvinnliga grundare. För den svenska techsektorn som helhet går mindre än en procent av riskkapitalet till bolag med enbart kvinnliga grundare, visar Di Digitals granskning.

Enligt Anders Hammarbäck har många av bolagen som genomgått programmet i Sverige fortsatt att växa och fått externa investeringar, däribland Done, en videotjänst för hantverkare, drönarbolaget Skycraft och Xnomad, en marknadsplats för popup-butiker.

”Vi tror att teamet är den viktigaste faktorn. I en så tidig fas som vi går in och investerar gör vi allt för att få rätt personer och rätt sammansättning på teamet”, säger han.

Internationellt antas ungefär 3-5 procent av de sökande. Enligt Anders Hammarbäck tittar man särskilt på bland annat de sökandes personliga drivkraft och logiska eller kreativa problemlösningsförmåga.

Men den allra viktigaste egenskapen är erfarenhet.

”Vårt program är till för folk som har varit ute i näringslivet och sett problem och velat lösa dem men inte riktigt kunnat angripa dem. De som kommer till oss har i genomsnitt 10 års erfarenhet efter sin akademiska examen”, säger han.

Nästa program i Stockholm, det tredje sedan starten, drar igång i slutet av januari.

”Vi ska börja ta in affärsidéer. Tidigare har vi bara tagit in personer. Men vi får in så många intressanta idéer och förslag att vi ska försöka matcha dem med team under 2020”, säger Anders Hammarbäck.

Läs även: Antler vill bli Stockholms nya startupfabrik

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera