Hoppa till innehållet

Startupsektorn sågar optionsbeskedet: ”Kommer förlora mycket talang”

Skatteverket sätter käppar i hjulet för regeringens nya förmånliga beskattning av personaloptioner, något som får svenska företagare att rasa. ”Upplägget missgynnar alla”, säger techbolaget Aevys vd Oskar Kalmaru.

Niklas Jungegård, Sqores vd, är kritisk till beskedet från Skatteverket.
Niklas Jungegård, Sqores vd, är kritisk till beskedet från Skatteverket.

Skatteverket sätter käppar i hjulet för regeringens förslag om uppskjuten beskattning av personaloptioner.

Beskattningen ska ske både när personalen köper rätten att teckna aktier till ett visst pris i framtiden – och på vinsten när aktierna väl säljs, anser myndigheten.

Enligt regeringens förslag skulle optionerna endast beskattas som inkomst av kapital, och då i det senare skedet, en reform som många i startupvärlden velat ha.

”Otroligt tråkiga nyheter för hela startup-Sverige”, säger Niklas Jungegård, vd för startupbolaget Sqore.

Läs mer: Trög start för regeringens personaloptioner – utreds av Skatteverket  

”Vi kommer förlora mycket talang på grund av detta och missa många möjligheter att bygga nästa Spotify, Klarna eller motsvarande startupsuccé.”

Möjligheten kvarstår för mindre företag att utfärda optioner som bygger på ett avtal mellan anställda och bolagets ägare – så kallade avtalsoptioner. Det anses dock vara en krångligare metod eftersom den kräver enskilda avtal och inte ett enskilt beslut på en bolagsstämma. Dessutom är den svårare att genomföra i ett bolag där ägarbilden ofta förändras.

Oskar Kalmaru, vd för startupbolaget Aevy, hade velat se förslaget gå igenom.

”Nuvarande upplägg för optioner missgynnar alla: ägare, grundare och anställda. Enklare och rättvisare optioner skulle göra det lättare att finansiera bolagen och attrahera rätt kompetens, samtidigt som människor som tar stor risk när de tar anställning i startups skulle kompenseras bättre för den risken”, säger Oskar Kalmaru.

Oskar Kalmaru anser dock att det finns viktigare politiska åtgärder som kan gynna startupsektorn.

”Optionsbeskattningen är långt ifrån det största hindret för svenska startups att lyckas. Pålitlig kompetensförsörjning och tillgång till smart kapital är mycket mer avgörande. Optionerna är värdelösa oavsett beskattning om vi inte har människor som kan bygga, sälja och finansiera riktigt vassa produkter.”

Patrick Krassén är skattepolitisk expert på intresseorganisationen Företagarna.

”Beskedet är beklagligt, men inte särskilt överraskande sett till de signaler som vi fått under våren från både bolagen och Skatteverket. I det rättsliga läget är vi tillbaka på ruta ett. Jag ser inte hur de här optionerna ska kunna tillämpas”, säger han.

Enligt Patrick Krassén togs farhågorna upp redan när reformen utreddes, där experter varnade för att Skatteverket skulle kunna göra en tolkning att teckningsoptioner är värdepapper. 

Läs mer: Startup-smällen: Skatteverket sätter ner foten kring personaloptioner 

Patrick Krassén är däremot positiv till att det finns en politisk enighet om att personaloptionernas varande är viktig för startupsektorn och andra småföretag. Han understryker att en ny reform snabbt måste komma snabbt på plats – för att undvika flera års ytterligare stiltje.

”Just nu är det väldigt krångligt och rättsosäkert. Optionerna kommer inte gå att använda. Vissa företag, som är väldigt små med bara några få delägare, kanske kan få det att fungera. Men även där krävs det avancerade specialkonstruktioner i aktieägaravtalen för att kunna ta del av den mest förmånliga beskattningen”, säger han.

Detta har hänt:

Efter påtryckningar från svenska företag valde regeringen förra året att införa skattelättnader för så kallade personaloptioner, som ger möjlighet för anställda att i framtiden köpa ägarandelar i företag till ett förutbestämt pris.

För anställda på framgångsrika bolag kan personaloptioner skapa möjligheter att göra ett rejält klipp, samtidigt som förmånen är ett sätt för arbetsgivare att hålla lönekostnaderna nere. Efter att tidigare ha beskattats som inkomst av tjänst innebar regeringens förslag att de istället enbart skulle beskattas som inkomst av kapital, vilket Skatteverket nu satt stopp för.

De kvalificerade personaloptionerna gällde enbart för små- och medelstora bolag, som har färre än 50 anställda och omsätter mindre än 80 miljoner kronor.

Bolaget fick heller inte vara äldre än tio år eller börsnoterat.

Innehåll från Golden HitsAnnons

Säkra årets julfest på Golden Hits redan nu

Golden Hits presenterar stolt höstens efterlängtade evenemang – POP-TASTIC!, en ny dinnershow skapad av välkända Tess Merkel och Martin Rolinski. Med start den 22 augusti, och christmas-edition från den 13 november till den 21 december, står POP-TASTIC! redo att bli årets höjdpunkt för företagsjulmiddagar.

Mitt i centrala Stockholm på Kungsgatan 29 bjuder Golden Hits in till underhållning utöver det vanliga. Den 22 augusti går den nya föreställningen POP-TASTIC! av stapeln och från mitten av november till 21 december erbjuds den med en juligare twist. För företag som letar efter den perfekta platsen att fira årets framgångar, tacka sina anställda och sätta tonen för ett framgångsrikt nytt år, erbjuder POP-TASTIC! mer än bara en middag; det är en chans att dyka in i en värld av glädje, gemenskap och oförglömliga upplevelser. Stjärnproducenten Tess Merkel, som har skapat showen, kommenterar: 

– Just nu tror jag vi alla är i stort behov av att bara få ta en stund från allt tungt som händer omkring och bara få släppa allt och kliva in i en bubblig, färgglad värld av fest och glädje. Att få dansa och skråla för full hals till låtar vi känner igen för en kväll. På Golden är det okej att gå all in och släppa kontrollen för en stund. ‘We got you it’s gonna be Poptastic’

Martin Rolinski, medproducent, tillägger: 

– Det är så kul att Tess och jag med all den erfarenhet vi har från popmusiken kan sätta ihop den här showen där vi har kunnat ta med så fantastiskt duktiga artister. Jag vet att vi har något bra på gång när man själv verkligen vill se showen som gäst.

Skapa minnen som varar 

Julperioden hos Golden Hits är en magisk tid där POP-TASTIC! transformeras till en extra festlig upplevelse. Med julspecialer som väver in säsongens toner med showens popbangers, garanteras en kväll som medarbetarna kommer att prata om långt in i det nya året. Föreställningen ackompanjeras av en specialdesignad trerättersmeny, tillagad och serverad av Golden Hits egna utvalda ”guldgäng”, vilket lovar en fulländad mat- och musikupplevelse. Efter showens slut öppnas dörrarna till nattklubben där kvällen kan fortsätta, och kanske avslutas med en sjungande triumf i Karaokebaren.

– Vår vision var att skapa en show där varje låt, varje framträdande, förmedlar en känsla av glädje och samhörighet. Julen är en tid för gemenskap, och vi är övertygade om att POP-TASTIC! kommer att uppskattas av många företag, kommenterar Tess.

Boka platser redan nu

Bokningen är redan öppen och efterfrågan är hög berättar Cecilia Dahlbom, platschef på Golden Hits. För att garantera en plats till denna oförglömliga afton uppmanas företag att kontakta Golden Hits snarast, framför allt eftersom det endast är ett begränsat antal föreställningar under julperioden.

– POP-TASTIC! erbjuder en fulländad upplevelse med en måltid som matchar showens dynamik och kreativitet, vilket gör det till det självklara valet för årets företagsjulmiddag. Det är dags att boka in årets mest minnesvärda julmiddag – en kväll där företaget inte bara firar det gångna årets framgångar, utan också välkomnar framtiden med öppna armar och danssteg till popmusikens bästa hits, avslutar Cecilia. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Golden Hits och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera