Annons

Startupsektorn sågar optionsbeskedet: ”Kommer förlora mycket talang”

Niklas Jungegård, Sqores vd, är kritisk till beskedet från Skatteverket.
Niklas Jungegård, Sqores vd, är kritisk till beskedet från Skatteverket.
Skatteverket sätter käppar i hjulet för regeringens nya förmånliga beskattning av personaloptioner, något som får svenska företagare att rasa. ”Upplägget missgynnar alla”, säger techbolaget Aevys vd Oskar Kalmaru.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Skatteverket sätter käppar i hjulet för regeringens förslag om uppskjuten beskattning av personaloptioner.

Beskattningen ska ske både när personalen köper rätten att teckna aktier till ett visst pris i framtiden – och på vinsten när aktierna väl säljs, anser myndigheten.

Enligt regeringens förslag skulle optionerna endast beskattas som inkomst av kapital, och då i det senare skedet, en reform som många i startupvärlden velat ha.

”Otroligt tråkiga nyheter för hela startup-Sverige”, säger Niklas Jungegård, vd för startupbolaget Sqore.

Läs mer: Trög start för regeringens personaloptioner – utreds av Skatteverket  

”Vi kommer förlora mycket talang på grund av detta och missa många möjligheter att bygga nästa Spotify, Klarna eller motsvarande startupsuccé.”

Möjligheten kvarstår för mindre företag att utfärda optioner som bygger på ett avtal mellan anställda och bolagets ägare – så kallade avtalsoptioner. Det anses dock vara en krångligare metod eftersom den kräver enskilda avtal och inte ett enskilt beslut på en bolagsstämma. Dessutom är den svårare att genomföra i ett bolag där ägarbilden ofta förändras.

Oskar Kalmaru, vd för startupbolaget Aevy, hade velat se förslaget gå igenom.

”Nuvarande upplägg för optioner missgynnar alla: ägare, grundare och anställda. Enklare och rättvisare optioner skulle göra det lättare att finansiera bolagen och attrahera rätt kompetens, samtidigt som människor som tar stor risk när de tar anställning i startups skulle kompenseras bättre för den risken”, säger Oskar Kalmaru.

Oskar Kalmaru anser dock att det finns viktigare politiska åtgärder som kan gynna startupsektorn.

”Optionsbeskattningen är långt ifrån det största hindret för svenska startups att lyckas. Pålitlig kompetensförsörjning och tillgång till smart kapital är mycket mer avgörande. Optionerna är värdelösa oavsett beskattning om vi inte har människor som kan bygga, sälja och finansiera riktigt vassa produkter.”

Patrick Krassén är skattepolitisk expert på intresseorganisationen Företagarna.

Beskedet är beklagligt, men inte särskilt överraskande

”Beskedet är beklagligt, men inte särskilt överraskande sett till de signaler som vi fått under våren från både bolagen och Skatteverket. I det rättsliga läget är vi tillbaka på ruta ett. Jag ser inte hur de här optionerna ska kunna tillämpas”, säger han.

Enligt Patrick Krassén togs farhågorna upp redan när reformen utreddes, där experter varnade för att Skatteverket skulle kunna göra en tolkning att teckningsoptioner är värdepapper. 

Läs mer: Startup-smällen: Skatteverket sätter ner foten kring personaloptioner 

Patrick Krassén är däremot positiv till att det finns en politisk enighet om att personaloptionernas varande är viktig för startupsektorn och andra småföretag. Han understryker att en ny reform snabbt måste komma snabbt på plats – för att undvika flera års ytterligare stiltje.

”Just nu är det väldigt krångligt och rättsosäkert. Optionerna kommer inte gå att använda. Vissa företag, som är väldigt små med bara några få delägare, kanske kan få det att fungera. Men även där krävs det avancerade specialkonstruktioner i aktieägaravtalen för att kunna ta del av den mest förmånliga beskattningen”, säger han.

Detta har hänt:

Efter påtryckningar från svenska företag valde regeringen förra året att införa skattelättnader för så kallade personaloptioner, som ger möjlighet för anställda att i framtiden köpa ägarandelar i företag till ett förutbestämt pris.

För anställda på framgångsrika bolag kan personaloptioner skapa möjligheter att göra ett rejält klipp, samtidigt som förmånen är ett sätt för arbetsgivare att hålla lönekostnaderna nere. Efter att tidigare ha beskattats som inkomst av tjänst innebar regeringens förslag att de istället enbart skulle beskattas som inkomst av kapital, vilket Skatteverket nu satt stopp för.

De kvalificerade personaloptionerna gällde enbart för små- och medelstora bolag, som har färre än 50 anställda och omsätter mindre än 80 miljoner kronor.

Bolaget fick heller inte vara äldre än tio år eller börsnoterat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer