Hoppa till innehållet

Statliga investeraren: ”Så har vi ökat våra kvinnliga investeringar”

Almi Invest har under flera år jobbat aktivt för att höja andelen kvinnliga investeringar. För 2019 landar siffran på 29 procent. ”Team som har en mix av personlighetstyper är mer framgångsrika”, säger vd:n Mikael Karlsson. 

Mikael Karlsson är vd på Almi Invest.
Mikael Karlsson är vd på Almi Invest.Foto: Johan Töpel

Det svenska riskkapitalet äts upp av bolag grundade av män. Enbart 1 procent av det svenska riskkapitalet gick under 2018 till bolag enbart grundade av kvinnor, och 15 procent gick till bolag grundade av både män och kvinnor, enligt Di Digitals årliga genomgång. 

Snedfördelningen har bland annat fått affärsänglar som Sophia Bendz, partner på Atomico, att kalla situationen för deprimerande. Och den statliga investeraren Almi Invest har under flera år jobbat aktivt för att öka de kvinnliga investeringarna. 

Sedan 2016 har man samlat in statistik över hur investeringarna man gjort fördelats över bolag baserat på könsfördelningen i respektive grundarteam. Fjolårets färska siffror landade på 29 procent vad gäller bolag grundade av kvinnor eller mixade team, vilket är en uppgång från 21 procent 2016. Det är alltså nästa dubbelt så mycket som branschsnittet, enligt Di Digitals genomgång. 

Läs mer: En tiondel av Almis pengar till kvinnliga grundare: ”För få som söker” 

”Mångfald och mixade team är ett ledord som vi pratat om i flera år. Som statligt ägt riskkapitalbolag har vi ett uppdrag att motverka snedfördelningen. Sedan ser vi att det finns en affärsmässighet i det också”, säger Mikael Karlsson, vd på Almi Invest.

Bland annat har de utvecklat ett verktyg baserat på forskning samt egna studier, för att bedöma olika grundarteam. 

”Team som har en mix av personlighetstyper, kompletterande kompetenser, bra teamdynamik, stark drivkraft och psykologisk trygghet är mer framgångsrika”, berättar han. 

Enligt Mikael Karlsson har Almi Invest aktivt haft jämställdhet som medveten strategi när man rekryterat nya medarbetare, vilket resulterat i att man nu har en helt jämställd ledningsgrupp, samt runt 40 procent kvinnor i investerarteamen. 

Läs mer: Bankprofilen Lena Apler: ”Kvinnliga VC-partners kan göra en jätteskillnad” 

I samband med de nya siffrorna har Almi Invest frågat 218 investerare, varav en majoritet affärsänglar, vad de ser som de huvudsakliga anledningarna till att enbart 1 procent av riskkapitalet går till kvinnliga grundare. 

Bland de mest populära svaren återfinns att att de kvinnliga grundarna med skalbara bolag eller tech-startups är få, att män upplevs vara mer riskvilliga än kvinnor och att det finns färre kvinnliga förebilder som grundat framgångsrika företag.

”Det är bara att konstatera att när man summerar alla de här svaren är det en mix av saker som det förmodligen finns en viss sanning i, men också fördomar. Det ger oss ännu en pusselbit som visar vad vi har att jobba med för att motverka snedvridningen”, säger Mikael Karlsson. 

Den regionala inkubatorn Bizmaker, baserad i Västernorrland, har liksom Almi Invest sett investeringarna i kvinnliga bolag öka. 

Inkubatorn har inget eget riskkapital att fördela, men har sammanställt hur statistiken ser ut för deras startups som ägs eller drivs av kvinnor. På bara tre år har andelen ökat markant. 2017 låg statistiken i princip nere på noll. 2019 har siffran stigit till 51 procent.

Läs mer: Snabb ökning av andelen kvinnliga partners i riskkapitalbolag 

Årets höga siffra är ingen anledning för Almi Invest att luta sig tillbaka. Nu fortsätter man enligt Mikael Karlsson att arbeta för att öka den procentuella andelen kvinnliga investerare, men målet att överprestera gentemot sina branschkollegor. 

Vad är ert budskap till andra investerare där ute? 

”Jag skulle vilja säga: ta chansen och våga tänka annorlunda. Se till den potential som faktiskt finns. De har allt att vinna på det.”

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera