Annons

Statliga investeraren: ”Så har vi ökat våra kvinnliga investeringar”

Mikael Karlsson är vd på Almi Invest.
Mikael Karlsson är vd på Almi Invest. Foto: Johan Töpel
Almi Invest har under flera år jobbat aktivt för att höja andelen kvinnliga investeringar. För 2019 landar siffran på 29 procent. ”Team som har en mix av personlighetstyper är mer framgångsrika”, säger vd:n Mikael Karlsson. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska riskkapitalet äts upp av bolag grundade av män. Enbart 1 procent av det svenska riskkapitalet gick under 2018 till bolag enbart grundade av kvinnor, och 15 procent gick till bolag grundade av både män och kvinnor, enligt Di Digitals årliga genomgång. 

Snedfördelningen har bland annat fått affärsänglar som Sophia Bendz, partner på Atomico, att kalla situationen för deprimerande. Och den statliga investeraren Almi Invest har under flera år jobbat aktivt för att öka de kvinnliga investeringarna. 

Sedan 2016 har man samlat in statistik över hur investeringarna man gjort fördelats över bolag baserat på könsfördelningen i respektive grundarteam. Fjolårets färska siffror landade på 29 procent vad gäller bolag grundade av kvinnor eller mixade team, vilket är en uppgång från 21 procent 2016. Det är alltså nästa dubbelt så mycket som branschsnittet, enligt Di Digitals genomgång. 

Läs mer: En tiondel av Almis pengar till kvinnliga grundare: ”För få som söker” 

”Mångfald och mixade team är ett ledord som vi pratat om i flera år. Som statligt ägt riskkapitalbolag har vi ett uppdrag att motverka snedfördelningen. Sedan ser vi att det finns en affärsmässighet i det också”, säger Mikael Karlsson, vd på Almi Invest.

Bland annat har de utvecklat ett verktyg baserat på forskning samt egna studier, för att bedöma olika grundarteam. 

”Team som har en mix av personlighetstyper, kompletterande kompetenser, bra teamdynamik, stark drivkraft och psykologisk trygghet är mer framgångsrika”, berättar han. 

Enligt Mikael Karlsson har Almi Invest aktivt haft jämställdhet som medveten strategi när man rekryterat nya medarbetare, vilket resulterat i att man nu har en helt jämställd ledningsgrupp, samt runt 40 procent kvinnor i investerarteamen. 

Läs mer: Bankprofilen Lena Apler: ”Kvinnliga VC-partners kan göra en jätteskillnad” 

I samband med de nya siffrorna har Almi Invest frågat 218 investerare, varav en majoritet affärsänglar, vad de ser som de huvudsakliga anledningarna till att enbart 1 procent av riskkapitalet går till kvinnliga grundare. 

Bland de mest populära svaren återfinns att att de kvinnliga grundarna med skalbara bolag eller tech-startups är få, att män upplevs vara mer riskvilliga än kvinnor och att det finns färre kvinnliga förebilder som grundat framgångsrika företag.

”Det är bara att konstatera att när man summerar alla de här svaren är det en mix av saker som det förmodligen finns en viss sanning i, men också fördomar. Det ger oss ännu en pusselbit som visar vad vi har att jobba med för att motverka snedvridningen”, säger Mikael Karlsson. 

Den regionala inkubatorn Bizmaker, baserad i Västernorrland, har liksom Almi Invest sett investeringarna i kvinnliga bolag öka. 

Inkubatorn har inget eget riskkapital att fördela, men har sammanställt hur statistiken ser ut för deras startups som ägs eller drivs av kvinnor. På bara tre år har andelen ökat markant. 2017 låg statistiken i princip nere på noll. 2019 har siffran stigit till 51 procent.

Läs mer: Snabb ökning av andelen kvinnliga partners i riskkapitalbolag 

Årets höga siffra är ingen anledning för Almi Invest att luta sig tillbaka. Nu fortsätter man enligt Mikael Karlsson att arbeta för att öka den procentuella andelen kvinnliga investerare, men målet att överprestera gentemot sina branschkollegor. 

Vad är ert budskap till andra investerare där ute? 

”Jag skulle vilja säga: ta chansen och våga tänka annorlunda. Se till den potential som faktiskt finns. De har allt att vinna på det.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer