Annons

Stjärnkodaren storsäljer i Spotify – gör klipp på hundratals miljoner

Ludvig Strigeus grundade Utorrent, som blev Spotifys första förvärv.
Ludvig Strigeus grundade Utorrent, som blev Spotifys första förvärv.
Utvecklaren Ludvig Strigeus källkod var så viktig för Spotify att han fick 5 procent av bolaget för över tio år sedan. Inför börsnoteringen sålde stjärnkodaren aktier för drygt 170 miljoner kronor, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ludvig Strigeus från Göteborg har vid sidan av grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon varit en av Spotifys nyckelpersoner. 

Han byggde först upp fildelningstjänsten Utorrent, som 2006 blev Spotifys första förvärv och lade den tekniska grunden för den i dag marknadsdominerande musikspelaren.

För besväret fick Ludvig Strigeus en anställning på Spotify som senior programmerare – men inte minst 5 procent av aktierna i bolaget. Efter noteringen på New York-börsen är den posten i dag värd kring 1,4 miljarder kronor.

Trots att Ludvig Strigeus andel med tiden har spätts ut är han fortfarande en av de privatpersoner som äger allra mest av Spotify.

Men redan före börsnoteringen valde Ludvig Strigeus att plocka hem delar av sin vinst, kan Di Digital avslöja.

Under 2017 sålde han aktier till ett värde om drygt 170 miljoner kronor i Spotify. Det framgår av den färska årsredovisningen i Ludvig Strigeus privata aktiebolag.

Läs mer: Spotify backar – slopar policyn som portade R Kelly 

Han ser därmed ut att ha sålt mellan 10 och 20 procent av sina aktier under förra året, enligt Di Digitals uppskattningar, när Spotifys värdering på andrahandsmarknaden var lägre än det nuvarande börsvärdet.

Detta markerar Strigeus hittills största utdelning från Spotify. Sedan tidigare har han, under 2014 och 2015, sålt aktier till ett värde om ungefär 95 Mkr.

Di Digital har utan framgång sökt Ludvig Strigeus för en kommentar.

”Jag tycker om att vara ’behind the scenes’. Att synas är ingenting jag drivs av. Det är skönare att kunna jobba på som vanligt och inte känna så mycket press på sig själv”, sa den tillbakadragne civilingenjören under 2011.

Läs mer: Spotify betalar en miljard i royalties efter förlikning 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies