Hoppa till innehållet

Stjärnkodaren storsäljer i Spotify – gör klipp på hundratals miljoner

Utvecklaren Ludvig Strigeus källkod var så viktig för Spotify att han fick 5 procent av bolaget för över tio år sedan. Inför börsnoteringen sålde stjärnkodaren aktier för drygt 170 miljoner kronor, kan Di Digital avslöja.

Ludvig Strigeus grundade Utorrent, som blev Spotifys första förvärv.
Ludvig Strigeus grundade Utorrent, som blev Spotifys första förvärv.

Ludvig Strigeus från Göteborg har vid sidan av grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon varit en av Spotifys nyckelpersoner. 

Han byggde först upp fildelningstjänsten Utorrent, som 2006 blev Spotifys första förvärv och lade den tekniska grunden för den i dag marknadsdominerande musikspelaren.

För besväret fick Ludvig Strigeus en anställning på Spotify som senior programmerare – men inte minst 5 procent av aktierna i bolaget. Efter noteringen på New York-börsen är den posten i dag värd kring 1,4 miljarder kronor.

Trots att Ludvig Strigeus andel med tiden har spätts ut är han fortfarande en av de privatpersoner som äger allra mest av Spotify.

Men redan före börsnoteringen valde Ludvig Strigeus att plocka hem delar av sin vinst, kan Di Digital avslöja.

Under 2017 sålde han aktier till ett värde om drygt 170 miljoner kronor i Spotify. Det framgår av den färska årsredovisningen i Ludvig Strigeus privata aktiebolag.

Läs mer: Spotify backar – slopar policyn som portade R Kelly 

Han ser därmed ut att ha sålt mellan 10 och 20 procent av sina aktier under förra året, enligt Di Digitals uppskattningar, när Spotifys värdering på andrahandsmarknaden var lägre än det nuvarande börsvärdet.

Detta markerar Strigeus hittills största utdelning från Spotify. Sedan tidigare har han, under 2014 och 2015, sålt aktier till ett värde om ungefär 95 Mkr.

Di Digital har utan framgång sökt Ludvig Strigeus för en kommentar.

”Jag tycker om att vara ’behind the scenes’. Att synas är ingenting jag drivs av. Det är skönare att kunna jobba på som vanligt och inte känna så mycket press på sig själv”, sa den tillbakadragne civilingenjören under 2011.

Läs mer: Spotify betalar en miljard i royalties efter förlikning 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera