Hoppa till innehållet

Stor turbulens för börsens tech-noteringar

Stigande aktiekurser bådar gott för fortsatt noteringsiver bland landets techbolag. Men de senaste månadernas utveckling talar för stor dramatik på marknaden.

Medsols från vänster: XMRealitys AR-teknik, Crunchfishs styrelseordförande och storägare Joachim Samuelsson ringer i börsklockan och Bambusers grundare Måns Adler och Jonas Vig.
Medsols från vänster: XMRealitys AR-teknik, Crunchfishs styrelseordförande och storägare Joachim Samuelsson ringer i börsklockan och Bambusers grundare Måns Adler och Jonas Vig.

Intresset är stort när Linköpingsbolaget XMReality imorgon, onsdag, tar steget in på First North-börsen. Bolaget utvecklar hård- och mjukvara för avancerad kommunikation via augmented reality, eller förstärkt verklighet, och har redan lockat till sig en rad tunga investerare. 

Bolagets nyemission på 60 miljoner kronor övertecknades med hela 500 procent i början av april. Det mesta pekar därmed på en stark debut för bolaget. 

Går debuten bra är det även goda nyheter för kommande noteringar. Bland annat ska de svenska livevideo-pionjärerna Bambuser noteras på First North den 5 maj. Och om fyra veckor är det dags för robotteknikbolaget Bioservo (NTL) att kliva in på samma lista.

Marknaden är inte lika stark som för 4-5 månader sedan.

Andra teknikinriktade bolag som väntas noteras senare i år är investmentbolaget Pomegranate Investment (NTL), nätbutiken Boozt och hörlursbolaget Zound Industries (NTL) - alla tre spås få en miljardvärdering.

Läs mer: Zound spränger miljardgränsen och närmar sig börsen

Intresset för tech-noteringar är stort. Men enligt flera experter som Di Digital talat med har entusiasmen lagt sig något jämfört med 2016, då hela 38 teknikinriktade bolag debuterade på de svenska handelsplatserna.

”Marknaden för tekniknoteringar är inte lika stark som för 4-5 månader sedan. Det ställs större krav på kvalité och förmåga att genera riktig omsättningstillväxt och positivt resultat på sikt”, säger Richard Goldman, chef för corporate finance på Redeye.

Läs mer: Bekräftat: Bambuser till börsen – värderas till 115 miljoner

Han får medhåll från Carl Armfelt, förvaltare av fonden Swedbank Robur Ny Teknik, som är en viktig investerare i svenska teknikbolag.

”Det gäller att vara försiktig och verkligen veta vad man investerar i”, säger han.

Di Digital har gått igenom de 13 tech-noteringar som genomförts på börserna Nasdaq Stockholm, First North och Aktietorget sedan november i fjol. Merparten, åtta stycken, av dessa aktier handlas idag över sin teckningskurs. Bäst har det gått för spelbolaget THQ Nordic, vars börsvärde stigit med 130 procent till 3,2 miljarder kronor sedan noteringen i slutet av november.

Men turbulensen har ofta varit halsbrytande. Inte minst för de små teknikbolag som fortfarande väntar på det stora genombrottet. 

Malmöbaserade Crunchfish, som utvecklar geststyrning för VR och AR, steg exempelvis med närmare 150 procent vid sin börsdebut den 7 november. Men sedan dess har kursen rasat och aktien handlas nu till cirka 14 kronor, en krona under teckningskursen. 

Läs mer: Crunchfish börsrusar på Japan-nyhet

Göteborgs Appspotr, en plattform för byggande av appar, genomgick en liknande resa. Bolagets teckningskurs inför noteringen var 6 kronor.  Några dagar efter noteringen hade aktiekursen rusat till hela 16,7 kronor. Och sedan dess har kursen fallit handlöst till cirka 8 kronor.

Samma trend noteras hos Göteborgsbolaget Smart Eye, som utvecklar system för ögonläsning. Bolagets aktiekurs rusade med 40 procent under den första handelsdagen den 5 december. Sedan dess har aktien rasat och stigit ett flertal gånger och handlas nu till cirka 50 kronor, endast 9 procent över teckningskursen på 46 kronor. 

Ska kursen hållas uppe måste bolaget ha ett konstant flöde av positiva nyheter.

”Så länge bolagen inte har dokumenterad omsättningstillväxt och resultatgenerering så är aktiekurserna helt nyhetsdrivna. Ska kursen hållas uppe måste bolaget ha ett konstant flöde av positiva nyheter”, säger Richard Goldman på Redeye som sköter noteringen av XMReality.

XMReality har ganska låga intäkter. Finns det en risk att de också blir beroende av positiva pressmeddelanden? 

”Jag tror inte det. De har en försäljningsmodell med hög hävstång. De har arbetat in sig hos globala storbolag och tar sedan betalt per användare. De är inte så beroende av enskilda ordrar”, säger han.

XMRealitys teckningskurs indikerar ett börsvärde på 200 miljoner kronor, inklusive emissionen på 60 miljoner kronor.


Tech-noteringar sedan november:
Foto:


Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en öppen användargenererad databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen. Är du med i NTL? Sök på ditt bolagsnamn och håll din profil levande.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera