Hoppa till innehållet

Zound spränger miljardgränsen och närmar sig börsen

Zound Industries sålde stilren hårdvara för över 1 miljard kronor i fjol. En börsnotering planeras under 2017, enligt Di Digitals uppgifter. ”Börsen är ett intressant alternativ”, säger medgrundaren Konrad Bergström.

Konrad Bergström, medgrundare och styrelseledamot, och Pernilla Ekman, vd för Zound Industries.
Konrad Bergström, medgrundare och styrelseledamot, och Pernilla Ekman, vd för Zound Industries.

Sedan 2008 har Zound Industries (NTL) sålt högtalare, hörlurar och telefoner under varumärken som Urbanears och Marshall. För fyra år sedan utsågs man till supergasellbolag av Dagens industri och i fjol blev Zound ett miljardföretag.

När vi når milstolpar höjs ribban 

Försäljningen under 2016 hamnade på 1042 miljoner kronor och tillväxten på 38 procent, något lägre än under föregående år. Bolaget är liksom under 2015 lönsamt.

”Det bygger en bra grund. Bolaget är väldigt finansiellt starkt. När vi når sådana här milstolpar höjs ribban”‚ säger Konrad Bergström, styrelseledamot i Zound och en av bolagets åtta grundare.

Läs mer: Fler techbolag siktar på börsen under 2017

Zounds huvudkontor ligger numera i samma byggnad som Stockholms centralstation. Där tidigare generaldirektörer för SJ haft möten vid långbord samlas numera Zounds styrelse. En av ledmöterna är den brittiska baronen och Asos-veteranen Waheed Alli. Han köpte in sig i Zound under 2016 till en värdering om 1,4 miljarder kronor.

Vid en börsnotering siktar Zound på en betydligt högre värdering än så.

Läs mer: Brittisk baron blir delägare i Zound Industries

Di Digital rapporterade i fjol att Zound hade för avsikt att gå till börsen senast tidigt 2017. I dag planeras en notering innan året är slut, enligt uppgift till Di Digital. En värdering på 3 miljarder kronor ska betraktas som önskvärd, det vill säga tre gånger den senaste årsomsättningen.

Konrad Bergström är fåordig om Zounds börsplaner.

”Börsnotering är en sak vi tittar på inför nästa stor tillväxtfas. Men det finns flera alternativ som vi också överväger.”

Vad är det för alternativ?

”Jag kan inte gå in på detaljer. Börsen kan vara ett intressant alternativ ur flera olika aspekter.”

Bland Zounds ägare finns det franska riskkapitalbolaget Time for Growth samt Telia, Varenne och Backstage Invest. Totalt har bolaget tagit in 140 miljoner kronor i externt kapital, enligt Bolagsverket.

Marshall-högtalaren är Zounds stora succé de senaste åren. Högtalaren stod för 56 procent av försäljningen under första halvåret 2016, enligt Di Digitals uppgifter.

”I år har vi en halv procent av den globala hörlursmarknaden och två procent vad gäller uppkopplade högtalare. Så även om vi har ett fantastiskt resultat i år så har vi inte ens börjat skrapa på ytan”‚ säger Konrad Bergström.

Uppgifter: Zound ror hem avtal – krattar för miljardnotering

Zounds försäljning av Marshall-produkter hänger på ett licensavtal med den anrika brittiska tillverkaren Marshall som ska vara under omförhandling. Den saken vill dock Konrad Bergström inte kommentera.

”Vi står inför fantastiska möjligheter att ta det här bolaget vidare till nästa nivå. Vi jobbar på en handfull olika projekt som vi får återkomma om”, säger han.

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera