Hoppa till innehållet

Storytel stiger på börsen – tar in 100 Mkr till nya förvärv

Ljudboksappen Storytel, som nyligen köpte förlaget Norstedts, tar in 100 miljoner kronor i en riktad nyemission. Pengarna ska gå till expansion och nya förvärv. Aktien stiger på beskedet.

Jonas Tellander, vd och grundare Storytel
Jonas Tellander, vd och grundare StorytelFoto: Filip Erlind

Ljudbokstjänsten Storytel stod för en av årets mest uppmärksammade affärer när man tidigare i år köpte det anrika förlaget Norstedts, en nyhet som Di Digital var först med att berätta om.

Affären gav ordentlig skjuts till företagets aktie, som nu handlas kring 40 kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som vid årets början.

Nu fyller bolaget på kassan med 100 miljoner kronor genom en riktad nyemission. Storytel emitterar 2,5 miljoner B-aktier till teckningskursen 40 kronor per aktie. Det framgår av ett pressmeddelande. Investerarna i rundan är större institutionella investerare såsom Swedbank Robur Fonder och Handelsbanken Fonder.

Pengarna ska användas till att betala brygglån på totalt 40 Mkr som uppstod i samband med förvärvet av Norstedts tidigare i år. Resterande 60 Mkr ska gå till investeringar, tillväxt och nya förvärv. Det säger vd och grundare Jonas Tellander till Di Digital. 

Beskedet fick Storytels aktiekurs att stiga. Vid 10:20-tiden hade kursen stigit med 5 procent till 42 kronor. Följ kursen i realtid på di.se.

Enligt Jonas Tellander tittar bolaget på att både öka sin egen utgivning av ljudböcker samt att förvärva andra ljudboksförlag.

”Vår strategi när vi expanderar är att vi vill gå in på en marknad och dels växa ljudboksmarknaden i det landet genom att producera ljudböcker. Vi vill se till att vi är marknadsledare på varje marknad. I dag är vi det i Sverige, Norge, Danmark och Holland”, säger Jonas Tellander. 

”Ljudboken står i dag för 15 procent av den totala bokmarknaden i Sverige. På tio års sikt hoppas jag att halva bokmarknaden ska vara ljudböcker. För att det ska ske behöver vi producera en massa ljudböcker själva och komplettera med förvärv av ljudboksförlag”, fortsätter han. 

Under nästa år räknar bolaget dessutom med att expandera till nya länder. Exakt vilka marknader som är aktuella vill Jonas Tellander dock inte avslöja.

”Det vi kikar på är att med start från nästa sommar gå in på några fler marknader. Det är en handfull marknader vi tittar på konkret”, säger Jonas Tellander. 

Storytel är noterat på Aktietorget med ett börsvärde på 1,8 miljarder kronor. 

Finwire / Di Digital


Läs även:

 

Foto:

"Känns som en drömaffär" – Därför köper Storytel Norstedts

Foto:

Kommentar: Storytel-köpet en väckarklocka för alla storbolag

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera