Annons

Storytels förlust växer – lanserar i Tyskland

Storytels vd och grundare Jonas Tellander.
Storytels vd och grundare Jonas Tellander. Foto: Oskar Omne
Ljudboksbolaget Storytel ökade sina intäkter med 18 procent under det fjärde och sista kvartalet i fjol. Men desto mindre ljuv musik är att förlusterna växer och aktieägarna lämnas följaktligen utan utdelning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ljudboksspecialisten Storytel ökade sina intäkter under fjärde kvartalet 2018 till 449 miljoner kronor. Det motsvarar en tillväxt på drygt 18 procent från 365,1 Mkr samma period året innan.

Streamingintäkterna i det fjärde kvartalet uppgick till drygt 291 miljoner kronor, vilket bolaget hade offentliggjort sedan tidigare.

Men samtidigt ökar kostnaderna och Storytel noterar ett rörelseresultat på minus 75,4 Mkr under kvartalet, en kraftig ökning på årsbasis från 15,3 Mkr. 

Förlusten efter skatt blev minus 34,3 Mkr. Storytel föreslår ingen utdelning till aktieägarna för 2018, i likhet med föregående år. 

Läs mer: Storytel ökar intäkterna och förlusterna i tredje kvartalet 

Bolaget spår att streamingintäkterna kommer att uppgå till 297 Mkr i det första kvartalet och att antalet abonnenter ökar till 835 000. Under fjärde kvartalet hade Storytel i jämförelse 769 000 betalande kunder.

Nyligen stod det klart att momsen på e-böcker, ljudböcker och andra digitala publikationer i sommar ska sänkas från 25 till 6 procent i Sverige. 

Huruvida det kommer att leda till billigare priser för Storytels kunder är ännu för tidigt att svara på, enligt vd:n och grundaren Jonas Tellander.

”Det är fantastiskt kul. Vi har haft en straffskatt på digitala böcker och tidningar i över tio års tid”, sa Jonas Tellander till Di Digital.

Jonas Tellander bekräftar i samband med rapporten att Storytel ska lansera sin tjänst på den stora tyska marknaden sommaren 2019. Företaget ska även etablera sig i Brasilien och Singapore i år.

Läs mer: Nu sänks momsen på e-böcker: ”Har varit en straffskatt” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer