Hoppa till innehållet

Stöttas av Tieto – nu siktar AI-bolaget på nya marknader

Med hjälp av artificiell intelligens ska patienter bli och hålla sig friskare. Efter att ha gått igenom Tietos AI-accelerator väntar nu en större kapitalrunda och intåg på marknader i Asien och Mellanöstern för medtechbolaget Byon8.

Matias Murad (t.v) och Josef Murad (t.h).
Matias Murad (t.v) och Josef Murad (t.h).Foto: Press.

Stockholmsbaserade Byon8 tar in 3 miljoner kronor från befintliga ägare, bland andra Luminar Ventures, för att förbereda på en större runda och ta sig ut i världen.

Bolaget utvecklar en plattform som ska ge användarna ett hälsostöd som ska hålla dem friska. Skulle användaren bli sjuk så får hen tips och råd för egenvård eller slussas vidare till en vårdgivare. Processen styrs genom AI, artificiell intelligens. 

”En stor del av vårat team är uppbyggt av läkare. Det finns ett starkt driv att jobba evidensbaserat genom hela processen. AI:n är inte bara för triage när man väl är sjuk, plattformen blir som en hälsokompanjon”, säger medgrundaren Josef Murad.

”Man får koll på sin hälsa och tips för att hålla sig hälsosam, identifiera möjliga sjukdomar på egen hand och på så sätt undvika sjukdom. Till detta kan man även koppla en personlig läkare som ser ens hälsodata och ger rekommendationer baserat på detta.”

Samtidigt ska inte bolaget blandas ihop med nätläkare som Doktor.se Kry och Min Doktor, poängterar han.

”Vi är inte en vårdgivare, vi hjälper dig fram till den behandlingen om den skulle behövas. Patienter som vill komma till en vårdgivare kan få hjälp med det via plattformen, vi leder användaren till rätt vård”, säger Josef Murad.

Bolaget har jobbat med sjukvårdskliniker för att kunna visa att plattformen fungerar och för att höja tilltron. Josef Murad berättar att konsumenter som laddar ner en hälsoapp förväntar sig att den är ordentligt prövad. Då är partnerskap med kliniker och universitet ett bra sätt att bevisa det. I dag finns applikationen både för kliniker och konsumenter. 

Läs mer: Nätläkarnas nya kassakor: Psykologhjälp och vård av psykiska sjukdomar 

Med hjälp av en såddrunda, som bolaget planerar att stänga under första halvåret i år, ska bolaget ta sig till fler marknader. Just nu fokuserar Byon8 på Sverige och Uganda. Fram till 2023 är planen att ta sig till fler länder i Östafrika, efter det väntar nya världsdelar.

”Närmast efter Afrika väntar Indien och Mellanöstern. Planen är att primärt bygga pålitliga case i nordvästra Europa och därmed driva expansionen på växande marknader. Där kan vi få volymer och växa på ett helt annat sätt”, säger Josef Murad.

AI:n som plattformen bygger på har Byon8 arbetat med och utvecklat under flera år. För att förfina tekniken gick man, tillsammans med tre andra bolag, in i mjukvarujätten Tietos TIETOS +4,15%Dagens utveckling AI-accelerator. 

Tietos innovationschef Ishtar Touailat är initiativtagare till AI-programmet, som hade till syfte att hitta innovativa lösningar i vården. 

Varför var det viktigt med en AI-accelerator för healthtech och vård?

”För att majoriteten av health startups inte lyckas penetrera sjukvården, det är för svårt. Här är vi som bolag starka inom publik sektor och har fina relationer med våra kunder. Därför kan vi addera ett tydligt värde för både kund och startup och agera brygga mellan dem från ax till limpa.”

Ishtar Touailat.
Ishtar Touailat.Foto: Press.

Programmet backades av innovationsmyndigheten Vinnova. Tanken var från början att köra programmet under 12 veckor, men planerna ritades snabbt om och programmet blev betydligt längre. Anledningen var främst att bolagen som antogs behövde jobba mer med affärsmodellerna.

”De stöttade oss med utveckling, tekniskt, och hur vi kan förbättra oss. De har varit ett stort stöd”, säger Josef Murad på Byon8.

Resultatet av AI-programmet blev bland annat två inledda upphandlingsprocesser och en utvidgad produktportfölj. Nu tittar Tieto på om man ska köra acceleratorn igen.

”Vi utvärderar det just nu. Men jag uppmanar alla storbolag att driva liknande initiativ. Sverige AB behöver det för att kunna konkurrera på den globala marknaden och för att hinna ikapp”, säger Ishtar Touailat.

Läs mer: Stockholm polisanmäler Tieto för GDPR-läcka 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera