Annons

Svenskt bolag vilseledde om kryptobrytning – får skattesmäll på 47 miljoner

Ett datacenterbolag i Umeå har inte alls levererat datorkraft – utan utvunnit kryptovalutor. Därmed har de vilselett Skatteverket, slår myndigheten fast.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Skatteverket underkänner momsavdragen för Umeå Platinum Data Center vilket innebär att bolaget åker på en skattesmäll. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Bolaget själva säger att de har levererat datorkraft till en kund i Tyskland – men Skatteverket slår fast att den egentliga verksamheten har varit att utvinna kryptovalutor.  Det verksamhetsområdet saknar avdragsrätt och Skatteverket pekar på att bolaget lämnat vilseledande uppgifter vid registreringen. 

Myndigheten noterar i sitt beslut också att Umeå Platinum Data Centers tyska kund är bolagets enda – och att de båda företagen har samma ägare.

Nu ska Umeå Platinum Data Center betala tillbaka momsavdragen på drygt 40 miljoner kronor och bolaget får även ett skattetillägg på drygt 6 miljoner kronor för den felaktiga registreringen.

Bolaget delar inte myndighetens uppfattning i skattefrågan och har möjlighet att överklaga beslutet.

Enligt Skatteverket har bolaget de senaste åren investerat över 120 miljoner kronor i datorutrustning – bland annat 8 000 datorer med syftet att utvinna kryptovalutor.

2018 var Umeå Platinum Data Centers omsättning 18 miljoner kronor och förlusten skrevs till 108 miljoner kronor.

Läs även: Unika listan: Sveriges största datacenter

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer