Annons

Svensk startup ska hitta nästa Margot Wallström för FN

FN vill hitta framtidens ledare för sina fredsbevarande styrkor. För ändamålet har man tagit hjälp av den svenska startupen Impactpool.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska startupen Impactpool (som nyligen bytte namn från UN Jobfinder) har fått i uppdrag av FN:s generalsekreterares kontor att bistå vid uppdraget att få in nomineringar för att tillsätta framtidens ledare för FN:s fredsbevarande styrkor.

”Det är unikt att FN för första gången går utanför sin interna struktur för att tillsätta seniora roller på den här nivån och för att hitta dessa ledare vänder de sig till en svensk startup”, säger Impactpools (NTL) medgrundare Henrik Rydén.

Bland annat utannonseras en pool av jobb som är på nivån näst under FN:s generelsekreterare. Margot Wallström hade ett jobb på samma nivå, men inte exakt samma typ av tjänst, enligt Henrik Rydén.

Läs även: Spiltan pytsar in fler miljoner i jobbsajten Careereye

FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-moon tillsatte personligen jobb på den här nivån.

Men António Guterres, som är generalsekreterare sedan 1 januari 2017, vill ha lika många män som kvinnor på både högre och lägre nivåer i FN och har därför sträckt ut en hand till regeringar, internationella organisationer och privata aktörer runtom i världen för att få in nomineringar.

Det här är Impactpool kommer in i bilden.

”För att hitta jobbsökare idag behöver man använda sig av sociala kanaler. De går inte in på en arbetsförmedlingssajt. FN har publicerat jobbet på sin sida men det har dragit för lite trafik. De använder Impactpool för att nå ut bredare.”

Henrik Rydén tror att Impactpools metoder kan vara behjälpliga vid sökandet efter de nya FN-topparna.

”Vi har en etablerad process med en stor användarbas. Vi hjälper FN att nå ut med budskapet i sociala kanaler och genom att skapa en kampanj som ska bygga medvetande om vad jobbet innebär.”

För besväret får Impactpool betalt av FN. Men hur mycket vill Henrik Rydén inte berätta.

”Det är ingen jättestor summa, men det ger en stor möjlighet för oss att få framtida försäljningar inom FN och hos andra organisationer när det kommer till seniora ledare.”

Läs även: Techmiljardärer investerar i flyktingapp

Rollerna som utannonseras kräver mer än 20 års erfarenhet av seniora befattningar. Tänkbara titlar bland de som är av intresse för FN är exempelvis ministrar och ambassadörer.

Henrik Rydén säger att enskilda individer har möjlighet att nominera kandidater, men han tror att flest nomineringar kommer att komma från regeringar och internationella organisationer. I nomineringen krävs bland annat ett CV och ett mission statement.

Impactpools affärsmodell är att ha en karriärsida där jobb från internationella organisationer, till exempel FN, samlas. Organisationerna betalar för att lägga upp annonser medan kandidaterna kan betala en summa för att få hjälp med att pitcha sin ansökan eller lära sig hur de ska förbereda sig på bästa sätt.

Karriärsidan har idag enligt egen utsago 165 000 medlemmar.

Tjänsten lanserades under sommaren 2014 och Impactpool backas med riskkapital från en rad välkända privatinvesterare, däribland Lars Lindgren, som grundat svenska riskkapitalföreningen, Hyper Island-ägaren Fredrik Månsson och Helena Herlogsson som har varit vice vd på Ernst & Young. I maj 2016 hade dessa investerat omkring 2,5 miljoner kronor i Impactpool som då omsatte 150 000 kronor på månadsbasis.

Bolagets tre medgrundare är Magnus Bucht, Henrik Rydén och Jon Osson. Magnus Bucht och Henrik Rydén har en bakgrund på Sida, där de arbetade med just biståndsfrågor. Två av grundarna har även erfarenhet från FN-systemet. Magnus Bucht har jobbat på UNHCR och Henrik Rydén har jobbat på UNDP.

Läs mer: Tunga affärsänglar backar karriärsajt för biståndsjobb

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer