Hoppa till innehållet

Svenska hästspelet når miljonpublik – nu blir det animerad serie

Spelutvecklaren Star Stable siktar på att bli ett multiproduktionsbolag och i dagarna rullas starten på en ny satsning med en animerad serie ut. I spetsen går profilen Taina Malén som gör allt hon kan för att lyfta kvinnor i spelindustrin. 

Taina Malén, marknadschef på Star Stable.
Taina Malén, marknadschef på Star Stable.Foto: Jesper Frisk

Star Stable Online är ett äventyrsspel utvecklat av det svenska företaget Star Stable Entertainment. I hästspelet får spelaren skapa egna äventyr och lösa uppdrag på den magiska ön Jorvik. Star Stable är ett spel för tjejer som gillar hästar och vill lära sig mer om dem, men affärsutvecklingschefen Taina Malén betonar att spelet är mycket mer än bara ett spel med hästar. 

”Här kan du skapa din egen magi och vara den du vill vara”, säger Taina Malén.

Det fantasirika spelet har sedan år 2011 expanderat från att ha varit en relativt liten verksamhet på 16 personer, till att bli en stor organisation med 169 medarbetare, med över 50 procent kvinnor. Spelet finns på 13 olika språk världen över. 

Star Stable har i dag 1,4 miljoner månatliga aktiva spelare och under april hade företaget 14 miljoner speltimmar - en ökning på 124 procent från första kvartalet, givetvis på grund av coronapandemin. Förra årets vinst på 8,6 miljoner kronor förväntas stiga rejält i år i takt med antalet speltimmar.  

”Det är ingen hemlighet att det gått bra för spelvärlden under corona. Dubbelt antal dagliga spelare påverkar såklart resultatet”, säger Taina Malén.

Hon började på företaget år 2014 och har sedan dess varit med på Star Stables resa till att bli en global succé. 

”Jag har alltid lyckats vara i varje paradigmskifte inom underhållningsbranschen på alla ställen som jag arbetat på”, säger hon.

Star Stable har gått från att vara ett hästspel för tjejer till att bli en gigantisk plattform för en målgrupp som förut var väldigt eftersatt. 

”I dag kan vi inte säga att vi är de enda som bygger en plattform för tjejer, men när vi började så var det så.” 

Plattformen inkluderar inte bara de som spelar Star Stable, utan även de som arbetar bakom kulisserna. Företaget jobbar för att främja kvinnor i en bransch som är dominerad av män. Taina Malén poängterar samtidigt att ingen är exkluderad från att spela Star Stable, men att det behövs mer mångfald, framför allt i spelindustrin.

”Detta är något som vi arbetar mycket med i vår rekryteringsprocess. Vårt varumärke ska signalera att det här är en plats där man känner sig trygg som tjej.”

För att kunna nå ut till tjejer utanför spelet krävs det att företaget ger ut produkter som är relevanta för målgruppen.

”Storyn i spelet är så pass gedigen att det går att göra flera biprodukter av den. Material finns, det är bara att plocka”, säger Taina Malén. 

Böcker, musik och licensiering är sidoprojekt som gör Star Stable Entertainment till ett multiproduktionsbolag. Det senaste tillskottet hos företaget är en animerad serie med tio avsnitt i kort format på fem minuter.

Animationen är ett samarbete mellan Star Stable Entertainment och Ferly. Samarbetspartnern Ferly är ett varumärkesbyggande företag som specialiserar sig på tv, appar, film samt publicering och licensiering. Företagen har tidigare arbetat tillsammans med Star Stables boktrilogi som är utgiven i 15 länder på sju olika språk. 

Den animerade serien, är skriven av Emmy-prisvinnaren Alice Prodanou, och är producerad på Ferlys kontor i Kanada. Animationen ska ges ut som ett serieformat på Youtube med premiär den 5 december år 2020. Taina Malén berättar att filmen är helt fristående från spelet och har en egen handling baserad på ön Jorvik.

Tanken att göra animering av spelet har funnits länge inom företaget. 

”Det har aldrig varit en fråga om det ska göras en film, utan när. Den magiska historien i spelet har alltid känts som att det borde bli en animering. Men det har handlat om att ha tillräckligt med resurser”, säger Taina Malén, som håller i projektet. 

Serien är helt finansierad av Star Stable. Tanken bakom animeringen är att det ska fungera som en pitch för att kunna utveckla projektet till en serie med 22 avsnitt i längre format.

Utöver animationssatsningen har Star Stable nyligen även tagit det första steget in i mobilspelsvärlden.

”Mobilspelet är inte ett app-spel, men det är ett sätt för oss att hänga med i målgruppens utveckling.”

Taina Malén avslöjar även att företaget jobbar med helt nya produkter och spel, som vare sig handlar om Jorvik eller magiska hästar. 

”Vi rekryterar just nu personer för att kunna göra detta. Man är alltid ödmjuk kring varje produktsläpp, det får ta den tid det tar för att vi ska kunna jobba med kvaliteten”, säger Taina Malén.

Läs mer: Krisen dubblar spelandet hos Star Stable: ”Vi rekryterar för fullt”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera