Annons

Svenska stjärnskottet lämnar kinesisk Appleutmanare – efter sju år

Oneplus medgrundare Carl Pei lämnar bolaget.
Oneplus medgrundare Carl Pei lämnar bolaget. Foto: Banfa Jawla (Di).
Kinas Oneplus har blivit ett av världens största mobilföretag och utmanar Apple och Samsung. Nu står det klart att den 31-årige medgrundaren Carl Pei från Sverige väljer att lämna bolaget efter sju år, enligt uppgifter till Di.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

När Oneplus grundades 2013 i Kina fick svensken Carl Pei möjligheten att driva den utlandsriktade delen av mobiltelefonföretaget. Det gjorde han med sådan framgång att han retroaktivt tillskrevs en grundartitel.

Deras telefoner tillhör det så kallade premiumsegmentet och konkurrerar med giganter som Apple, Huawei och Samsung. Den absoluta merparten av Oneplus omsättning kommer från internationella marknader, vilket är sällsynt för kinesiska företag.

Oneplus släppte i juli en ny smartphonemodell, Oneplus Nord, som blev bolagets 21:a i ordningen. Carl Pei ledde då den globala lanseringen av telefonen.

Nu står det dock klart att Carl Pei lämnar Oneplus, uppger källor med insyn till Di.

Enligt Techcrunch, som också rapporterat om svenskens avsked, ska Carl Pei inte gå över till en konkurrent utan planerar att starta ett eget företag.

Varken Carl Pei eller Oneplus har velat kommentera saken.

Det är oklart hur Oneplus stått sig finansiellt, eftersom insynen i kinesiska privatägda bolag är begränsad. Men 2017 omsatte Oneplus 1,4 miljarder dollar, eller 12,5 miljarder kronor, och gick med vinst enligt egen utsago.

Oneplus ingår i den kinesiska jättekoncernen BBK Electronics – som producerar mobiltelefoner under andra varumärken som Oppo, Vivo och Realme. 

Carl Pei har tidigare bekräftat för Di att han äger aktier i Oneplus, som saknar en officiell värdering, men inte velat berätta hur stor andel det rör sig om.

Läs mer: Svenskens mobilfenomen större än Apple i Indien – drar in miljarder

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer