Annons

Svenskar tar digital vård till Brasilien – fyller på kassan med 82 miljoner

Vibes grundare Ian Bonde och Webrock Ventures vd Joakim Pops.
Vibes grundare Ian Bonde och Webrock Ventures vd Joakim Pops. Foto: Press.
Riskkapitalbolaget Webrock Ventures och nätläkaren Doktor.se har tillsammans tagit digital vård från Sverige till Brasilien. Bolaget Vibe har under 2020 blivit marknadsledare med knappt en miljon nedladdningar på jättemarknaden – och tar nu in 82 miljoner kronor i ny finansiering. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nätläkarna växer snabbt i Sverige, drivet av coronapandemin mer än fördubblades antalet digitala patientbesök under 2020 till runt 2 miljoner. Men i många andra länder har utvecklingen inte kommit lika långt. 

Ett av dessa är Brasilien, en enorm marknad med hela 210 miljoner invånare. Det svenska riskkapitalbolaget Webrock Ventures har sett potential i att exportera affärsidén till landet, genom sitt delägarskap i den lokala nätläkaren Vibe.

Nu tar Vibe in 82 miljoner kronor i nytt kapital från bland andra Webrock Ventures. Vibe grundades redan 2016 av Ian Bonde, som är svensk men uppvuxen i utlandet, men nylanserade sin digitala vårdtjänst i början av fjolåret. 

”I samarbete med Doktor.se hade vi från dag ett en fantastisk produkt som var överlägset bäst i Brasilien. När coronapandemin slog till ville många prata med en läkare, sjuksköterska eller psykolog från hemmet. Tajmingen blev bra, vi fick över 500 000 nedladdningar bara under de första fem månaderna och nu närmar vi oss en miljon. Redan nu är vi marknadsledare”, säger Joakim Pops, vd på Webrock Ventures.

Den svenska nätläkaren Doktor.se fungerar som teknikleverantör, ett avtal som deras vd och grundare Martin Lindman tidigare beskrivit som ”väldigt lukrativt” i takt med att volymerna växer.

Läs mer: Doktor.se tecknar avtal i Brasilien: ”Väldigt lukrativt” 

Vad ska det nya kapitalet finansiera?

”Det handlar framför allt om att rekrytera vårdpersonal. Vi anställer egna läkare, sjuksköterskor, psykologer och dietister. Sedan ska vi öka marknadsföringen och låta fler brasilianare veta att Vibe finns”, säger Joakim Pops.

Webrock Ventures var huvudinvesterare när Vibe tog in 24 Mkr i början av 2020. En annan svensk delägare är det Anicuras tidigare vd Peter Dahlberg.

Vibe har dels avtal med olika företag som erbjuder vård till sina anställda genom försäkringar, men det är affären som riktar sig direkt mot konsumenter som växer snabbast. Vibe har nyligen ingått ett avtal med Rede D'Or, en av landets största privata sjukvårdskedjor, och målsättningen är nu att nå 5 miljoner nedladdningar vid utgången av 2021.

”Det brasilianska vårdsystemet skiljer sig väldigt mycket från det svenska, där har ett läkarbesök ett marknadsvärde som patienten själv bekostar. Vår fördel är att vi kan erbjuda vård med en högre kvalité till en fjärdedel av priset för ett fysiskt vårdbesök. Dessutom låter vi de första besöken vara helt gratis, en sorts 'freemium-modell' likt Spotify, patienten betalar först längre fram om de gillar tjänsten”, säger Joakim Pops.

Grunden till Webrock Ventures lades 2014 och de har i dagsläget ett tiotal portföljbolag i Brasilien. Ett av dessa är Finanzero, en sorts lokal motsvarighet till Lendo. 

Bland delägarna i Webrock Ventures utmärker sig Lundin-familjen genom bolaget Back In Black Capital. Andra investerare är Atlant Fonder, East Capital och koncernen Tagehus.

Rådgivare till riskkapitalbolaget är Spotifys tidigare expansionschef Cecilia Qvist, den förre Swedbank-vd:n Michael Wolf och David Frykman som är ordförande i stiftelsen Norrskens investeringskommitté.

”Det känns väldigt roligt att det fungerar att replikera något från det lilla landet i norr – som ligger långt fram när det kommer till entreprenörskap, teknik och kapital – för att skapa stor nytta och stora värden i Brasilien. Vibe är ett typexempel på hur Webrocks modell fungerar”, säger Joakim Pops.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer