Hoppa till innehållet

Svenskarna ska handla valutor – nu lanseras deras AI-fond

Fintechbolaget Century Analytics lanserar Sveriges första AI-fond som enbart riktar in sig på valutahandel. ”Fonden korrelerar varken med börsen eller konjunkturen”, säger medgrundaren Hugo Langeen.

Gänget på Century Analytics: Hugo Langeen, medgrundare och portföljförvaltare, Niklas Höjman, operationellt ansvarig, Hans Nelfelt, vd, Jimmy Carlsson, it-ansvarig och Håkan Gullstrand, säkerhetsansvarig.
Gänget på Century Analytics: Hugo Langeen, medgrundare och portföljförvaltare, Niklas Höjman, operationellt ansvarig, Hans Nelfelt, vd, Jimmy Carlsson, it-ansvarig och Håkan Gullstrand, säkerhetsansvarig.Foto: Jenny Leyman

Det var i mars i år som fintechbolaget Century Analytics fick Finansinspektionens tillstånd att att bedriva fondverksamhet. Nu gör man slag i sak och lanserar Centuryone, Sveriges första AI-fond som enbart riktar in sig på valutahandel.

”Vi vänder oss till institutionella investerare som vill sprida risken i sin portfölj. Men inom några år kan vi eventuellt även rikta oss till privatpersoner”, säger Hugo Langeen, medgrundare på Century Analytics, som är baserade i Malmö.

Han menar att artificiell intelligens är en teknik väl lämpad för spekulativ valutahandel. Detta eftersom valutamarknaden är 25 gånger större än aktiemarknaden och omfattar stora mängder data. 

All förvaltning inom Centuryone-fonden sker med hjälp av ett självlärande AI-system som tränas att förutspå kortsiktiga prisrörelser. Systemet gör inte makroanalyser av världsekonomin. Istället utgår fonden ifrån kortsiktiga prisrörelser och hittar mönster där.

”Fonden korrelerar varken med börsen eller konjunkturen”, förklarar Hugo Langeen.

Vad är ert avkastningsmål?

”Målet är 10 procent avkastning per år i snitt, till en förväntad volatilitet på 8-12 procent.”

I våras trodde Hugo Langeen att Century Analytics skulle bli först på marknaden med en AI-fond för spekulativ valutahandel. Men nyligen lanserade konkurrenten Lynx en AI-driven fond som delvis handlar med valuta. Han får därmed nöja sig med att vara Sveriges första AI-fond som helt nischat in sig på spekulativ valutahandel. 

”Men det är positivt att även andra satsar på detta. Vi ser det som en bekräftelse på att AI-driven handel är på väg att bli en etablerad förvatningsform”, säger Hugo Langeen.

Läs mer: Finansmarknaden rusar till AI – här är tio svenska robotrådgivare

Century Analytics grundades 2015 av tre personer med en bakgrund inom teknik och spekulativ handel. 

Hugo Langeen har tidigare ägnat sig åt höginsatspoker och valutaspekulation, Niklas Höjman har en bakgrund på Goldman Sachs, medan Jimmy Carlsson har jobbat med AI inom militära tillämpningar och även byggt egna valutahandelssystem samt AI-robotar för pokerspel.

Sedan ett halvår är Hans Nelfelt vd för bolaget. Han har haft höga chefspositioner på både Carnegies investmentbank och Sparbanken Syd.

Century Analytics har tagit in 11 Mkr från diverse affärsänglar. I ägarlistan finns bland andra Alfred Ruth, en av grundarna bakom Videoplaza, och Anders Wall genom sitt bolag Beijer Ventures.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera