Annons

Svenskarna ska handla valutor – nu lanseras deras AI-fond

Gänget på Century Analytics: Hugo Langeen, medgrundare och portföljförvaltare, Niklas Höjman, operationellt ansvarig, Hans Nelfelt, vd, Jimmy Carlsson, it-ansvarig och Håkan Gullstrand, säkerhetsansvarig.
Gänget på Century Analytics: Hugo Langeen, medgrundare och portföljförvaltare, Niklas Höjman, operationellt ansvarig, Hans Nelfelt, vd, Jimmy Carlsson, it-ansvarig och Håkan Gullstrand, säkerhetsansvarig. Foto: Jenny Leyman
Fintechbolaget Century Analytics lanserar Sveriges första AI-fond som enbart riktar in sig på valutahandel. ”Fonden korrelerar varken med börsen eller konjunkturen”, säger medgrundaren Hugo Langeen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i mars i år som fintechbolaget Century Analytics fick Finansinspektionens tillstånd att att bedriva fondverksamhet. Nu gör man slag i sak och lanserar Centuryone, Sveriges första AI-fond som enbart riktar in sig på valutahandel.

”Vi vänder oss till institutionella investerare som vill sprida risken i sin portfölj. Men inom några år kan vi eventuellt även rikta oss till privatpersoner”, säger Hugo Langeen, medgrundare på Century Analytics, som är baserade i Malmö.

Han menar att artificiell intelligens är en teknik väl lämpad för spekulativ valutahandel. Detta eftersom valutamarknaden är 25 gånger större än aktiemarknaden och omfattar stora mängder data. 

All förvaltning inom Centuryone-fonden sker med hjälp av ett självlärande AI-system som tränas att förutspå kortsiktiga prisrörelser. Systemet gör inte makroanalyser av världsekonomin. Istället utgår fonden ifrån kortsiktiga prisrörelser och hittar mönster där.

”Fonden korrelerar varken med börsen eller konjunkturen”, förklarar Hugo Langeen.

Vad är ert avkastningsmål?

”Målet är 10 procent avkastning per år i snitt, till en förväntad volatilitet på 8-12 procent.”

I våras trodde Hugo Langeen att Century Analytics skulle bli först på marknaden med en AI-fond för spekulativ valutahandel. Men nyligen lanserade konkurrenten Lynx en AI-driven fond som delvis handlar med valuta. Han får därmed nöja sig med att vara Sveriges första AI-fond som helt nischat in sig på spekulativ valutahandel. 

”Men det är positivt att även andra satsar på detta. Vi ser det som en bekräftelse på att AI-driven handel är på väg att bli en etablerad förvatningsform”, säger Hugo Langeen.

Läs mer: Finansmarknaden rusar till AI – här är tio svenska robotrådgivare

Century Analytics grundades 2015 av tre personer med en bakgrund inom teknik och spekulativ handel. 

Hugo Langeen har tidigare ägnat sig åt höginsatspoker och valutaspekulation, Niklas Höjman har en bakgrund på Goldman Sachs, medan Jimmy Carlsson har jobbat med AI inom militära tillämpningar och även byggt egna valutahandelssystem samt AI-robotar för pokerspel.

Sedan ett halvår är Hans Nelfelt vd för bolaget. Han har haft höga chefspositioner på både Carnegies investmentbank och Sparbanken Syd.

Century Analytics har tagit in 11 Mkr från diverse affärsänglar. I ägarlistan finns bland andra Alfred Ruth, en av grundarna bakom Videoplaza, och Anders Wall genom sitt bolag Beijer Ventures.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer