Hoppa till innehållet

Svenskarna ska handla valutor – nu lanseras deras AI-fond

Fintechbolaget Century Analytics lanserar Sveriges första AI-fond som enbart riktar in sig på valutahandel. ”Fonden korrelerar varken med börsen eller konjunkturen”, säger medgrundaren Hugo Langeen.

Gänget på Century Analytics: Hugo Langeen, medgrundare och portföljförvaltare, Niklas Höjman, operationellt ansvarig, Hans Nelfelt, vd, Jimmy Carlsson, it-ansvarig och Håkan Gullstrand, säkerhetsansvarig.
Gänget på Century Analytics: Hugo Langeen, medgrundare och portföljförvaltare, Niklas Höjman, operationellt ansvarig, Hans Nelfelt, vd, Jimmy Carlsson, it-ansvarig och Håkan Gullstrand, säkerhetsansvarig.Foto: Jenny Leyman

Det var i mars i år som fintechbolaget Century Analytics fick Finansinspektionens tillstånd att att bedriva fondverksamhet. Nu gör man slag i sak och lanserar Centuryone, Sveriges första AI-fond som enbart riktar in sig på valutahandel.

”Vi vänder oss till institutionella investerare som vill sprida risken i sin portfölj. Men inom några år kan vi eventuellt även rikta oss till privatpersoner”, säger Hugo Langeen, medgrundare på Century Analytics, som är baserade i Malmö.

Han menar att artificiell intelligens är en teknik väl lämpad för spekulativ valutahandel. Detta eftersom valutamarknaden är 25 gånger större än aktiemarknaden och omfattar stora mängder data. 

All förvaltning inom Centuryone-fonden sker med hjälp av ett självlärande AI-system som tränas att förutspå kortsiktiga prisrörelser. Systemet gör inte makroanalyser av världsekonomin. Istället utgår fonden ifrån kortsiktiga prisrörelser och hittar mönster där.

”Fonden korrelerar varken med börsen eller konjunkturen”, förklarar Hugo Langeen.

Vad är ert avkastningsmål?

”Målet är 10 procent avkastning per år i snitt, till en förväntad volatilitet på 8-12 procent.”

I våras trodde Hugo Langeen att Century Analytics skulle bli först på marknaden med en AI-fond för spekulativ valutahandel. Men nyligen lanserade konkurrenten Lynx en AI-driven fond som delvis handlar med valuta. Han får därmed nöja sig med att vara Sveriges första AI-fond som helt nischat in sig på spekulativ valutahandel. 

”Men det är positivt att även andra satsar på detta. Vi ser det som en bekräftelse på att AI-driven handel är på väg att bli en etablerad förvatningsform”, säger Hugo Langeen.

Läs mer: Finansmarknaden rusar till AI – här är tio svenska robotrådgivare

Century Analytics grundades 2015 av tre personer med en bakgrund inom teknik och spekulativ handel. 

Hugo Langeen har tidigare ägnat sig åt höginsatspoker och valutaspekulation, Niklas Höjman har en bakgrund på Goldman Sachs, medan Jimmy Carlsson har jobbat med AI inom militära tillämpningar och även byggt egna valutahandelssystem samt AI-robotar för pokerspel.

Sedan ett halvår är Hans Nelfelt vd för bolaget. Han har haft höga chefspositioner på både Carnegies investmentbank och Sparbanken Syd.

Century Analytics har tagit in 11 Mkr från diverse affärsänglar. I ägarlistan finns bland andra Alfred Ruth, en av grundarna bakom Videoplaza, och Anders Wall genom sitt bolag Beijer Ventures.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera