Hoppa till innehållet

Techbolag riskerar baksmälla på börsen

Techbolagen rusar till börsen och flera stiger kraftigt. Samtidigt går fler än hälften med förlust. ”Jag blir orolig när börsen används som räddningsaktion”, säger entreprenören Daniel Melksersson.

23 techbolag har gått till börsen hittills i år.
23 techbolag har gått till börsen hittills i år.

Noteringsklimatet är stekhett och bolagen rusar till börsen. Hittills i år har 23 techbolag noterats på Nasdaqs huvudlista, First North, Aktietorget och NGM MTF.

Att teckna aktier i techbolag som noterat sig under 2016 har i mångt och mycket varit en succéaffär. Aktiekursen för fem av bolagen i Di Digitals kartläggning har stuckit iväg mer än 100 procent jämfört med teckningskursen.

Mina farhågor är att de inte går till börsen för att de vill det, utan för att det inte lyckats få kapital från andra professionella investerare

Men genomgången visar också att 13 av 23 techbolag visar förlustsiffror för första nio månaderna i år. För vissa bolag är intäkterna blygsamma medan värderingen är desto högre och två av bolagen har inga intäkter överhuvudtaget.

Foto:

Enligt Daniel Melkersson (NTL), vd och grundare av startupbolaget Pinmeto (NTL), befinner sig många av de nya techbolag som gått till börsen i ett alldeles för tidigt skede.

”Mina farhågor är att de inte går till börsen för att de vill det, utan för att det inte lyckats få kapital från andra professionella investerare”, säger han.

Något han anser vara en varningsklocka.

”Om en professionell investerare som kan respektive bransch och vet vad som krävs för att få en viss värdering, ratar ett bolag som sedan hamnar på börsen med en skyhög värdering, det är klart det blir en bubbla.”

 ”Jag blir orolig när börsen används som någon sorts räddningsaktion”, fortsätter han.

Foto: Patrik Olsson

Pinmetos Daniel Melkersson medverkade vid Di Startup Tour i Malmö.

Investeraren och entreprenören Staffan Persson (NTL) har varit med sedan 1980-talet. Enligt ägartjänsten Holdings uppgår värdet på hans aktieportfölj till drygt en miljard kronor.

”Jag kan inte säga annat än att vi är sent i noteringscykeln, det ska man vara medveten om. Sedan kommer det såklart fortfarande bra bolag till börsen”, säger Staffan Persson.

Läs mer: Efter börssuccén: ”Det har varit en tuff resa”

I början av 2010-talet var det noteringstorka i spåren av skuldkrisen i Europa och det ogynnsamma makroläget. Läget har sedan gradvis förbättrats och i fjol började det formligen forsa in nya bolag på börsen, och så har det fortsatt i år.

”Värderingarna ser framför allt helt annorlunda ut och multiplarna har dragit iväg jämfört med för några år sedan”, säger Staffan Persson om dagens noteringsklimat.

”Det är lätt att säga man ska vara avvaktande och försiktig. Men jag tycker att det är mer befogat än på länge att verkligen hålla i kulorna. Det finns ingen anledning till att rusa till börsen med pengarna som investerare.”

Läs mer: Han blir miljardär på noteringen av THQ Nordic

Jämfört med några år sedan tittar Staffan Persson betydligt mer på bolagens värdering när han ska avgöra om han ska investera eller inte.

”Det kommer som sagt flera bra bolag men när man lyfter på locket och tittar på värderingen tänker man ’oj, här var mycket redan intecknat’. Ju mer man lånar av framtida vinster, desto jobbigare är det att investera”, säger han.

Och när bolagen noterats är det inte ovanligt att aktien sticker iväg. Bäst har det gått för biotechbolaget Cellink (NTL), som tillverkar ett sorts biologiskt ”bläck” som kan skrivas ut som vävnader och organ i specialskrivare. Det gör att exempelvis cancerforskare kan skriva ut tumörer att experimentera på, och kosmetikaföretag kan skriva ut mänsklig hud att testa sina produkter på. Sedan noteringen i november har bolagets aktie gått upp med över 200 procent.

Läs mer: Så rik blir han på Smart Eyes börsdebut

Cellinks kursrusning har resulterat i att bolaget värderas till över en halv miljard kronor. Samtidigt hade bolaget, som grundades i januari 2016, intäkter på 3,8 Mkr perioden januari till augusti 2016.

Läs mer: Digitalpodden: Noteringsiver på börsen

Alla noteringar är dock inte succéer. Den största floppen är auktionssajten Lauritz. Redan i upptakten till noteringen märktes turbulens. Börsnoteringen ställdes in samma dag som handeln skulle starta och sköts i stället upp med två veckor. Lauritz noterades sedan i juni och jämfört med teckningskursen har aktien sjunkit med drygt 40 procent.

Läs Jonas kommentar till artikeln: ”Undvik hajpen – lär av börsens tech-veteraner”

Jonas Leijonhufvud, reporter på Di Digital.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera