Hoppa till innehållet

”Techbolagen befinner sig på skilda planeter”

Facebooks mardrömsdag på börsen har knappt påverkat de andra FANG-bolagen. Kanske borde vi inte ens prata om en sammanhängande techsektor, skriver Di Digitals Sven Carlsson.

Sven Carlsson är reporter på Di Digital.
Sven Carlsson är reporter på Di Digital.Foto: Jenny Kane

Aktiemarknaden drar ofta flera bolag över en kam.

En dålig rapport från Nordea kan utan vidare sänka andra storbanker på börsen.

SKF, den ständiga referenspunkten för industrikonjunkturen, drog med sig både Sandvik och Atlas Copco nedåt på börsen efter Di:s avslöjande i maj om lägre produktionstakt.

Den typen av kedjereaktion är betydligt mer ovanlig inom techsektorn.

Facebook växte med 20 miljoner färre användare än väntat under andra kvartalet och dukade därmed för en usel handelsdag på torsdagen. När börsen väl öppnade rasade aktien med nära 20 procent. Och den återhämtade sig knappt. Vid handelsdagens slut hade drygt 1000 miljarder kronor gått upp i rök.

Innan börsen öppnade hade Facebook dragit ned några av de andra stora amerikanska techbolagen i förhandeln. Men ganska snart studsade de tillbaka.

När dagen var slut var Netflix kurs i princip oförändrad från dagen innan. Googles moderbolag Alphabet – som liksom Facebook bygger sin affär på annonser – hade stigit med 0,75 procent.

Amazon föll med 3 procent men väntas ta igen det med råge på fredagen efter en stark kvartalsrapport. Spotify slog kursrekord på torsdagen efter att ha rapporterat lägre förlust än väntat för andra kvartalet. Börsvärdet för den svenska streamingtjänsten steg till 308 miljarder kronor.

Allt detta medan Facebook genomled den i reda pengar sämsta börsdagen för något bolag någonsin.

Det sociala nätverkets monumentala ras på Wall Street är ytterligare ett exempel på en av techsektorns efenheter: bolagen står och faller ofta ensamma. Kriser brukar drabba bolagen var för sig.

Facebooks närmre konkurrenter – Snap och Twitter – påverkades bara delvis på torsdagen. Snap backade något medan Twitter föll 3 procent.

Det händer förstås att flera teknikaktier backar samtidigt. Under januari 2016 backade Alphabet med nära 10 procent och Amazon med cirka 25 procent. I samband med det nedvärderades också Spotify på den privata marknaden med omkring 20 procent.

Men vi gör nog bäst i att inte klumpa ihop techbolagen för ofta. Kunder som tröttnar på Facebook kan ju mycket väl köpa en yogamatta på Amazon. Eller minska sin skärmtid genom att börja spring och samtidigt pumpa Spotify i hörlurarna.

Det finns också en del tydliga samband mellan vissa techbolag. Netflix och Spotify är båda helt beroende av konsumenternas viljan att betala för konst och underhållning. Men parallellen till Alphabet, Amazon eller Facebook blir ofta långsökt.

Klart är att marknaden verkar nervös över den häftiga nedgången i Facebook. Twitter, som nyligen började städa bort skräpkonton på sin plattform, backade med 1 miljon månatliga användare under andra kvartalet. Siffran skickade på fredagen ner aktien med över 15 procent i förhandeln. Det var en dålig vecka att vackla med användarsiffrorna.

Men det dröjer innan vi kan krisstämpla FANG-bolagen som helhet. Vi har trots allt att göra med affärer som tränger igenom så många delar av ekonomin att vi knappt borde prata om en techsektor.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera