Hoppa till innehållet

Techmiljardären Håkan Roos storsatsar på juristutmanare

Techmiljardären Håkan Roos och Altor blir nya storägare i juristutmanaren Lexly. Bolaget har redan samtliga svenska storbanker som kunder.

Magnus Stein, vd och grundare av den digitala juristutmanaren Lexly, och techmiljardären Håkan Roos.
Magnus Stein, vd och grundare av den digitala juristutmanaren Lexly, och techmiljardären Håkan Roos.

Altor-ägda LRF Konsult och Håkan Roos, som gjorde omkring 700 miljoner kronor på Izettle-affären, är största investerare när den digitala juristutmanaren Lexly tar in 50 miljoner kronor i riskkapaital. Även Industrifonden och Biovestor deltar i nyemissionen.

Lexly, som tidigare hette Avtal24, är främst känt för sina tjänster inom familjerätt och affärsjuridik. Man har även en populär bot som överklagar parkeringsböter.

Vi har en nyetablering på gång i ett stort land utanför Europa.

Genom ett samarbetsavtal går ett 30-tal jurister från Lexly till LRF Konsult.

”Vi ska fokusera helt på det digitala och låta LRF Konsult ta över ansvaret för den analoga rådgivningen”, förklarar vd:n Magnus Stein.

Läs mer: Techmiljardären Håkan Roos köper i bettingbranschen 

En stor del av kapitalet från nyemissionen ska, enligt vd:n, investeras i vidareutveckling av mjukvaran och den digitala affären. Under våren ska ett tjugotal nyrekryteringar inom bland annat produkt och sälj göras.

”Vi ska förbättra den digitala kundupplevelsen. Vi ska även expandera internationellt. Vi är verksamma i Sverige och Tyskland idag, men tittar på andra marknader och har en nyetablering på gång i ett stort land utanför Europa”, avslöjar vd Magnus Stein.

Det var han som grundade bolaget 2004, ihop med två andra. 

Under de första åren hade man svårt att hitta formen, men 2010 kom ett genombrott. Det var då Magnus Stein pitchade sitt bolag i tv-programmet Draknästet. Resultatet blev att finansmannen Sven Hagströmer och Richard Båge, en av Storytels tidiga investerare, investerade i bolaget.

Sedan dess har bolaget tagit in cirka 120 miljoner kronor i riskkapital. 

De senaste åren haft en årlig tillväxt på 50 procent. Under 2019 lanserade man sitt koncept hos landets storbanker förstärkte organisationen med bland annat Daniel Bernholc, tidigare teknisk chef på Izette.

”Det gick mycket trögt de första åren. Men sedan 2015 har vi haft en accelererande tillväxt. Vi jobbar med alla fyra storbanker och de flesta nischbanker. De integrerar i många fall våra juridiska tjänster i sitt eget kunderbjudande”, förklarar Magnus Stein. 

Läs mer: Altor ökar i succébolaget – grundarparet kammar hem hundratals miljoner

På vissa sätt kan utvecklingen jämföras med Tink, fintechbolaget som började som en självständig app men som idag är en framgångsrik underleverantör i banksektorn. 

”Juridik är egentligen optimalt för digitalisering. Det är ju regler, och regler är kod. Just nu fokuserar vi mycket på att förbättra kundupplevelsen och närma oss fintechsektorn”, säger Magnus Stein.

I somras bytte bolaget namn från Avtal24 till det mer internationellt gångbara namnet Lexly.

”Omsättningen växte med cirka 50 procent till 40 miljoner kronor 2019. Vi var lönsamma under andra halvåret”, säger vd:n.

Hur ser 2020 ut?

”Tillväxten blir minst lika stark, men vi räknar inte med att gå med vinst till följd av vår internationella expansion. Lönsamma blir vi tidigast 2021.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera