Annons

Techprofilen Tuva Palm startar aktiefond med krav på könsbalans

Tuva Palm, som lanserar She Invest Sweden.
Tuva Palm, som lanserar She Invest Sweden. Foto: Evelina Carborn
Med pengar som styrmedel vill den nya aktiefonden She Invest Sweden uppnå könsbalans i svenska börsbolag. Satsningen leds av Nordnet-veteranen och affärsängeln Tuva Palm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Det finns forskning som visar att jämställda bolag levererar bättre. Jämställdhet är en god sak i sig förstås, men det är också ett tecken på en kreativ miljö som i sin tur är en grogrund för tillväxt”, säger Tuva Palm, som är en av den nya fonden She Invest Swedens förvaltare.

Hon har tidigare bland annat varit teknikchef på Nordnet och lanserat bankappen Lunar Way i Sverige.

”Det räcker inte att bara prata om jämställdhet , för att förändra på riktigt behövs kapital. Det är därför vi har satt ihop en aktiefond”, säger hon.

Fonden lanserar hon i samarbete med fondbolaget Alfakraft. Idén är att endast investera i svenska börsbolag som uppfyller två av dessa tre krav:

- Har en en kvinnlig vd eller styrelseordförande
- Har minst 40 procent kvinnor i styrelsen
- Har minst 40 procent kvinnor i ledningen

”Vi började i maj i fjol med att investera våra egna pengar i bolag vi trodde på. Det har gått jättebra, så det som började som ett hobbyprojekt har en blivit en fond för allmänheten”, säger hon.

Enligt Morningstar var den nya fondens fem största innehav i slutet av oktober Internationella Engelska Skolan, Kungsleden, Hemfosa, Wihlborgs och Sweco.

Tuva Palm betecknar She Invest Sweden som en aktivistfond.

”Vi ska inte bara investera pengar utan även aktivt försöka påverka bolagen”, säger hon och fortsätter:

”I år är det för sent, eftersom valberedningarna redan är igång men nästa år ska vi försöka få in en armé av kompetenta ledamöter i styrelserna.”

Men det handlar inte om kvotering understryker Tuva Palm.

”För vad hjälper det att ta in en kvinna bara för att hon är kvinna? Hon ska vara kompetent också”, säger hon.

För att påverka valberedningar krävs ganska mycket kapital. Vad är ert mål?

”Just nu är det bara våra egna pengar i fonden. Men vårt mål är att nå 500 miljoner kronor för att hamna i PPM-valet. Då blir det också lättare att påverka valberedningarna.”

Se även: Poddintervju med Tuva Palm: Jag måste starta eget bolag”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer