Annons

Tidigare toppchef går till hårt angrepp mot Google

Ross LaJeunesse under 2013 och Googles huvudkontor i Kalifornien.
Ross LaJeunesse under 2013 och Googles huvudkontor i Kalifornien. Foto: Andrew Harrer och Benny Marty.
Google har på senare tid förlorat sin moraliska kompass, hävdar bolagets tidigare chef för internationella relationer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är i en längre bloggpost på sajten Medium som den tidigare Google-chefen Ross LaJeunesse – som lämnade bolaget i fjol – vädrar sitt missnöje mot sökjätten.

”Massiva techbolag som Google kan inte längre tillåtas operera relativt fritt från statlig översyn”, skriver Ross LaJeunesse, som började sin anställning på bolaget 2008 och på slutet var dess globala chef för internationella relationer.

Själv hävdar han att han fått goda vitsord i sin roll, men att hans tjänst ändå togs bort vid en ”omorganisation”. Det han vänder sig mot är bland annat att sökjätten på senare tid har låtit jakten på vinster gå före respekten för mänskliga rättigheter.

När han lämnade Google var bolagets kända motto ”don't be evil” inte längre en reflektion av bolagets värderingar skriver han, utan ”bara ännu ett marknadsföringsverktyg”.

Problemen började i den sparkade chefens mening när de båda grundarna Larry Page och Sergej Brin började kliva tillbaka till förmån för nya chefer. ”Att slå vinstestimaten varje kvartal blev den högsta prioriteringen” blev då den högsta prioriteringen.

Som exempel på hur Google-kulturen förändrats genom åren tar han upp sökjättens inställning till den kinesiska marknaden.

Googles hårt kritiserade projekt ”Dragonfly” som var ett försök att bygga en sökmotor skräddarsydd för landet – komplett med censureringsverktyg – uppgavs i fjol ha lagts ned. Detta först efter att många anställda sparkat bakut och den amerikanska kongressen börjat ställa frågor. Ross LaJeunesse ställer detta i kontrast med att Googles söktjänst 2010 lämnade Kina i protest mot landets censurlagar. 

”Även om det var svårt så var jag oerhört stolt över den principfasthet som bolaget visade när de fattade det beslutet”, skriver han.

Läs mer: Google skrotar planer på kontroversiell sökmotor i Kina

Ross LaJeunesse kritiserar också att Googles molndivision gör affärer med Saudiarabien och att, som han hävdar, bolaget skjutit ned hans försök att formalisera ett program för mänskliga rättigheter.

Efter att ha lämnat sökjätten har Ross LaJeunesse slagit in på en ny karriär som politiker. Sedan en tid tillbaka kandiderar han för att bli senator i delstaten Maine för demokraterna.

Google har i ett uttalande försvarat sig mot Ross LaJeunesses kritik och menar att bolaget har ett ”orubbligt engagemang” för mänskliga rättigheter.

Läs även: Google slutar ducka skatt genom ”dubbla irländaren”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer