Annons

Tokrusning efter appar i nedstängt Italien

Turister vid Colosseum i Rom innan coronautbrottet.
Turister vid Colosseum i Rom innan coronautbrottet. Foto: Martina Holmberg / TT
Från 300 till över 50 000 nedladdningar per dag. Appar för fjärrarbete och utbildning laddas ned som aldrig förr i ett Italien som nu är helt satt i karantän.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Näst efter Kina har Italien drabbats hårdast av coronaviruset. Det har bland annat fått följden att skolor och universitet i Iandet hålls stängda sedan en tid tillbaka. Steg för steg har karantänen dessutom omfattats till att sedan i måndags omfatta hela landet.

Läs mer: Hela Italien sätts i karantän – ”stanna hemma”

Viruset – och reaktionerna mot det – får antalet nedladdningar av utbildnings- och affärsappar att rusa på App Store och Google Play i Italien. Det visar data från den amerikanska marknadsanalysfirman Sensor Tower som Di Digital har tagit del av. 

En app som sticker ut är Google Hangouts Meet, sökjättens lösning för videokonferenser, som har haft över 50 000 nedladdningar per dag i Italien sedan 4 mars. Dessförinnan laddades den ned omkring 300 gånger per dag.

”Trenden med växande nedladdningssiffror för utbildnings- och affärsappar liknar den som vi har sett i Kina. Miljontals människor sitter i karantän och skolorna är stängda. Då blir de här apparna en tillfällig lösning för att hålla igång produktiviteten”, säger Craig Chapple, som är strateg för mobilindustrin vid Sensor Tower i London, till Di Digital.

Andra videokonferensappar som Zoom och Microsoft Teams ökar också starkt, liksom utbildningsappar som Google Classroom, Edmodo och Weschool.

Läs även: Deras virtuella kontor lockar fler – svenskt startupbolag ser coronaeffekt

Totalt ökade nedladdningen av appar i kategorin utbildning med drygt 80 procent första veckan i mars jämfört med veckan innan. I affärssegmentet var samma siffra knappt 95 procent.

Även i Kina har nedladdningarna av bland annat konferensappar ökat lavinartat i spåren av coronaviruset.

Läs även: Corona tvingar Kina jobba hemifrån

På Sensor Towers globala topplista för februari över nedladdningar på App Store har exempelvis de kinesiska kommunikationstjänsterna Dingtalk och Tencent Conference tagit sig in.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer