Hoppa till innehållet

Transfer Galaxy-grundaren: ”Jag och pappa skickar pengar till en föräldralös släkting varje månad”

Transfer Galaxys grundare bjöd på personliga historier från scen på Google Open Mic i Almedalen i veckan. Medgrundaren Khalid Qassim berättade hur han och hans pappa använder tjänsten för att skicka pengar till en föräldralös släkting.

Transfer Galaxys två medgrundare Khalid Qassim (t.v.) och Yosef Mohamed talade vid Google Open Mic i Visby under Almedalsveckan.
Transfer Galaxys två medgrundare Khalid Qassim (t.v.) och Yosef Mohamed talade vid Google Open Mic i Visby under Almedalsveckan.

”Hur många här har en bank?”

Så inleder Yosef Mohamed sitt anförande vid Google Open Mic under Almedalsveckan i Visby i onsdags. När i princip alla i publiken räcker upp händerna fortsätter han: 

”Nästan alla ser jag. Men i övriga världen är det inte lika självklart. I övriga världen saknar över två miljarder människor en bank”.

Publiken tystnar och Yosef Mohamed och hans medgrundare Khalid Qassim kan sedan berätta hur viktig mobiltelefonen blivit i Somalia, där de har sina rötter, i stora delar av övriga Afrika och i många andra utvecklingsländer världen över. 

Jag och min far skickar 4000-5000 kronor varje månad till en föräldralös släkting.

Ofta är det idag mobiltelefonen som fyller bankens funktion. Man skickar och tar emot pengar i mobiltelefonen och har sina besparingar i konton som nås genom mobiltelefonen. 

”Många av våra kunder skickar pengar varje månad. Det gäller även oss”, säger Yosef Mohamed, som är vd och medgrundare på Transfer Galaxy.

Marknaden för internationella pengaöverföringar är givetvis enorm. Men Transfer Galaxy startades egentligen för att lösa ett problem som var mycket lokalt.

Grundarna berättar att inspirationen kom när de sprang på varandra utanför den lokala kiosken i Vivalla, utanför Örebro, där de skickade pengar till släkten i hemlandet.

”Tjänsten i kiosken tog en avgift på 15 procent. Vi bestämde oss där och då för att starta ett bolag för att göra det enklare och billigare. Vi tänkte hur svårt kan det vara”, skrattar Yosef Mohamed.

Han och Khalid Qassim medger att det faktiskt var ganska svårt att starta ett bolag som skickar pengar från Sverige till mobiler i Afrika och Asien. Men tre år efter starten har de ändå lyckats få bolaget på fötter.


Se bilderna, läs texterna från Di Digitals supervecka i AlmedalenFoto:


Transfer Galaxy används idag regelbundet av tusentals människor för att skicka pengar till mobiltelefoner i Afrika och andra delar av värden. Man har fått ner avgiften till 6 procent, med målet att sänka den ännu mer. I maj fick man ett beviljande från Finansinspektionen för att bli ett betalningsinstitut. Nu stundar en expansion till övriga Europa.

Läs mer: Transfer Galaxy fyller på kassan och siktar på Europa

Transfer Galaxy (NTL) har även tagit in cirka 6 miljoner kronor i riskkapital i två rundor från Backing Minds (NTL), som leds av techprofilerna Susanne Najafi (NTL) och Sara Wimmercranz (NTL), och backas av näringslivsprofiler som H&M:s vd Karl-Johan Persson och Lena Apler. I och med investeringen värderades Transfer Galaxy till 42 miljoner kronor.

Sara Wimmercranz satt med i publiken vid Google Open Mic i onsdags och tog emot frågor om sin investering från Di Digitals reportrar som modererade samtalet. Hon betonade bland annat hur Finansinspektionens godkännande banade väg för en ny våg av tillväxt för bolaget. 

Läs mer: H&M-chefens techportfölj sväller

Men trots sin snabba tillväxt har Transfer Galaxy hållit fast vid sina rötter. Från Googles scen i Almedalen berättade Yosef Mohamed att Örebro fortfarande är den ort där tjänsten fått störst genomslag. 

Detta trots att kunderna i Vivalla fått vara med om bolagets barnsjukdomar. Bland annat fans det en tid då grundarna tvingades stänga tjänsten temporärt på grund av likviditetsproblem. 

Att Yosef Mohamed och Khalid Qassim ändå lyckats förbli populära på orten kan bero på att de själva använder tjänsten så pass regelbundet. 

”Jag skickar pengar varje månad till en släkting som använder dem till att betala skolavgifter”, säger Yosef Mohamed.

Khalid Qassim stämmer in.

”Jag och min far skickar 4000-5000 kronor varje månad till en föräldralös släkting. Det är pengar som räcker till boende, mat, det mesta”, säger han. 

Den positiva uppmärksamheten gör att de nu får mängder av erbjudanden om att vara med i alla möjliga sammanhang. På orten är det många unga som inspireras av dem och kommer fram med olika affärsidéer och tankar.

”Vi gör vad vi kan. Men vi måste prioritera. Vårt främsta mål är ju att få Transfer Galaxy att växa och gå bra”, säger Yosef Mohamed. 

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna, bolagen och grundarna i den nordiska startup-sektorn. 


Hör mer om Transfer Galaxy i Digitalpodden Special från Almedalen:

https://embed.acast.com/digitalpodden/digitalpoddentraffarkry-lenaaplerochgoogleialmedalen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera