Hoppa till innehållet

Tretton tech-kvinnor på VA:s maktlista

Ericssons forskningschef Sara Mazur är Sveriges mäktigaste kvinna inom det digitala området. Det slår Veckans Affärer fast i sin lista över ”Näringslivets mäktigaste kvinnor”.

Ericssons forskningschef Sara Mazur är Sveriges mäktigaste kvinna inom det digitala området, enligt Veckans Affärers lista över ”Näringslivets mäktigaste kvinnor”.
Ericssons forskningschef Sara Mazur är Sveriges mäktigaste kvinna inom det digitala området, enligt Veckans Affärers lista över ”Näringslivets mäktigaste kvinnor”.

Internationella kvinnodagen till ära presenterade affärstidningen Veckans Affärer under måndagskvällen sin årliga lista över ”Näringslivets mäktigaste kvinnor” på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. I år är 111 kvinnliga makthavare med på listan, som indelats i kategorier som ”börs”, ”direktörer”, ”entreprenörer”, ”opinion”, ”styrelseproffs”, ”ägare” och ”digitalister”.

Titeln ”näringslivets mäktigaste kvinna” går till Mia Brunell Livfors, vd och koncernchef på Axel Johnson AB. Som bekant var Mia Brunell Livfors tidigare vd för Kinnevik, under en period då Stenbecks maktbolag investerade i digitala bolag som Zalando, Rocket Internet, Qliro, Viaplay och Splay.

”Efter en lång och spikrak karriär i en av Sveriges mäktigaste familjedynastier har hon bytt familj. Som ny vd och koncernchef med 22 000 anställda, en omsättning på 65 miljarder, några av Sveriges starkaste varumärken och med ledord som mångfald och hållbarhet har hon makten att förändra i grunden”, lyder VA:s motivering.

Mia Brunell Livfors är en värdig vinnare. Men hon skulle lika gärna kunnat toppa en lista över de mäktigaste kvinnorna i det digitala näringslivet. Som vd på Axel Johnson är hon ansvarig för restaurangleverantören Martin & Servera, med nästan hälften av sin omsättning på 13 miljarder kronor på nätet. Hon ska även ta klubban i börsjätten Axfood, som nu storsatsar på e-handel på Willys och Hemköp.

Läs mer: Kinneviks förra vd tar klubban i e-handelssatsande Axfood

Men hon ingår inte i de 13 makthavare som listans under epitetet ”digitalister”. Istället toppas denna kategori av Ericssons forskningschef Sara Mazur.

”Hon skruvade isär apparater hemma redan som barn. Med 650 forskare och en enorm budget är det hon som nu ser till att Sverige fortsätter att ligga i täten i den mobila teknikutvecklingen,” lyder motiveringen.

Läs mer: Rekordår för Paradox – 240 miljoner i vinst

Tvåa på VA:s ”digilista” är Alexandra Drevenlid, teknikchef på Tele2. Hon följs av Susana Meza Graham, vice vd på spelbolaget Paradox.


Här är hela listan över VA:s mäktigaste digitalister:

  1. Sara Mazur, Forskningschef på Ericsson
  2. Alexandra Drevenlid, Teknikchef på Tele 2
  3. Susana Meza Graham, Vice vd på Paradox
  4. Annika Fogelgren, Teknisk producent på King
  5. Anna Martinkari, Chef Digitala Kanaler på Marginalen Bank
  6. Anna Borg, Nordenchef på Klarna
  7. Åsa Bredin, Chief Development Officer på NetEnt
  8. Sofie Lindblom, Innovationschef på Spotify
  9. Kristina Höök, professor KTH
  10. Lydia Winters, Director of fun på Mojang
  11. Elina Berglund Scherwitzl, Grundare av Natural Cycles
  12. Lousie Grandinson, CFO och affärsutveckling på Mag Interactive
  13. Caroline Walerud, grundare Volumental


Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera