Annons

Techmiljardären Håkan Roos storsatsar på juristutmanare

Magnus Stein, vd och grundare av den digitala juristutmanaren Lexly, och techmiljardären Håkan Roos.
Magnus Stein, vd och grundare av den digitala juristutmanaren Lexly, och techmiljardären Håkan Roos.
Techmiljardären Håkan Roos och Altor blir nya storägare i juristutmanaren Lexly. Bolaget har redan samtliga svenska storbanker som kunder.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Altor-ägda LRF Konsult och Håkan Roos, som gjorde omkring 700 miljoner kronor på Izettle-affären, är största investerare när den digitala juristutmanaren Lexly tar in 50 miljoner kronor i riskkapaital. Även Industrifonden och Biovestor deltar i nyemissionen.

Lexly, som tidigare hette Avtal24, är främst känt för sina tjänster inom familjerätt och affärsjuridik. Man har även en populär bot som överklagar parkeringsböter.

Vi har en nyetablering på gång i ett stort land utanför Europa.

Genom ett samarbetsavtal går ett 30-tal jurister från Lexly till LRF Konsult.

”Vi ska fokusera helt på det digitala och låta LRF Konsult ta över ansvaret för den analoga rådgivningen”, förklarar vd:n Magnus Stein.

Läs mer: Techmiljardären Håkan Roos köper i bettingbranschen 

En stor del av kapitalet från nyemissionen ska, enligt vd:n, investeras i vidareutveckling av mjukvaran och den digitala affären. Under våren ska ett tjugotal nyrekryteringar inom bland annat produkt och sälj göras.

”Vi ska förbättra den digitala kundupplevelsen. Vi ska även expandera internationellt. Vi är verksamma i Sverige och Tyskland idag, men tittar på andra marknader och har en nyetablering på gång i ett stort land utanför Europa”, avslöjar vd Magnus Stein.

Det var han som grundade bolaget 2004, ihop med två andra. 

Under de första åren hade man svårt att hitta formen, men 2010 kom ett genombrott. Det var då Magnus Stein pitchade sitt bolag i tv-programmet Draknästet. Resultatet blev att finansmannen Sven Hagströmer och Richard Båge, en av Storytels tidiga investerare, investerade i bolaget.

Sedan dess har bolaget tagit in cirka 120 miljoner kronor i riskkapital. 

De senaste åren haft en årlig tillväxt på 50 procent. Under 2019 lanserade man sitt koncept hos landets storbanker förstärkte organisationen med bland annat Daniel Bernholc, tidigare teknisk chef på Izette.

”Det gick mycket trögt de första åren. Men sedan 2015 har vi haft en accelererande tillväxt. Vi jobbar med alla fyra storbanker och de flesta nischbanker. De integrerar i många fall våra juridiska tjänster i sitt eget kunderbjudande”, förklarar Magnus Stein. 

Läs mer: Altor ökar i succébolaget – grundarparet kammar hem hundratals miljoner

På vissa sätt kan utvecklingen jämföras med Tink, fintechbolaget som började som en självständig app men som idag är en framgångsrik underleverantör i banksektorn. 

”Juridik är egentligen optimalt för digitalisering. Det är ju regler, och regler är kod. Just nu fokuserar vi mycket på att förbättra kundupplevelsen och närma oss fintechsektorn”, säger Magnus Stein.

I somras bytte bolaget namn från Avtal24 till det mer internationellt gångbara namnet Lexly.

”Omsättningen växte med cirka 50 procent till 40 miljoner kronor 2019. Vi var lönsamma under andra halvåret”, säger vd:n.

Hur ser 2020 ut?

”Tillväxten blir minst lika stark, men vi räknar inte med att gå med vinst till följd av vår internationella expansion. Lönsamma blir vi tidigast 2021.”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer