Annons

Uppgifter: Ryssland sugna på att ta fram en "kryptorubel"

Rysslands president, Vladimir Putin.
Rysslands president, Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky
Enligt uppgifter till Financial Times kan Ryssland vara på väg att ta fram en kryptoversion av rubeln, för att kringgå sanktioner.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vladimir Putin uppges nyligen ha gett en order om att ta fram ett ramverk för skapandet av en ”kryptorubel”. Det skriver Financial Times.

Ordern kommer efter att Putin varit i samtal med grundaren till en av kryptovalutorna, Vitalik Buterin som ligger bakom ethereum.

Läs även: Ethereum-grundaren kritiserar kryptovärldens fokus 

Enligt uppgift har träffen som ägde rum i somras uppmuntrat Putin att ta fram en egen reglerad kryptorubel. Med hjälp av den skulle den ryska staten kunna kringgå sanktioner från väst i samband med affärer.

”Detta instrument passar oss mycket bra. Vi kan göra transaktioner med våra motparter världen över utan att behöva ta hänsyn till sanktioner”, sade Putins ekonomiska rådgivare Sergej Glazev.

Ett fåtal länder har hittills tänkt på att lansera en egen nationell kryptovaluta. Bland dessa finns bland annat är Sverige där Riksbanken pekat på möjligheten. Venezuela är hittills det land som varit mest tydliga kring en sådan lansering och inom några dagar väntas ”petro” göra sin debut, uppbackad av landets oljereserver.

Läs även: Forskaren om Venezuelas kryptovaluta: ”Nonsens” 

(Finwire/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies