Annons

”Vi har en regering som inte värdesätter entreprenörer”

Spotify-grundaren Martin Lorentzon och Volumentals Caroline Walerud har suttit i Entreprenörsskapsutredningens referensgrupp.
Spotify-grundaren Martin Lorentzon och Volumentals Caroline Walerud har suttit i Entreprenörsskapsutredningens referensgrupp. Foto: TT/Patrik Olsson
Regeringens skattehöjning slår mot det många entreprenörer räknar som pension, skriver grundarna av bolag som Spotify, Volumental och Rite Ventures.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under de senaste 18 månaderna har undertecknade 13 entreprenörer arbetat i den statliga Entreprenörskapsutredningen och för två veckor sedan presenterade vi i enlighet med regeringens direktiv tankar för att stimulera och förstärka klimatet för entreprenörer i Sverige. Nu kommer regeringens motbud – man höjer skatten!

Det är gammal, bakåtsträvande politik

Det är gammal, bakåtsträvande politik vars huvudsyfte är att få en ”fördelningspolitisk” profil för att jämföra med anställda tjänstemäns löner. Tyvärr är sanningen att man inte förstått någonting alls av vad entreprenörskap handlar om.

Eftersom närheten mellan entreprenören och dennes bolag är väsentligt starkare än i ett tjänstemannastyrt bolag är skattefrågan för entreprenören den avgjort viktigaste signalen och parametern för hur regeringen vill forma villkoren för entreprenörskap i Sverige.

Den ersättning entreprenören får från sitt bolag är inte en lön i vanlig bemärkelse. Ersättningen betalas oftast ut i form av utdelning som är en ersättning för den risk som entreprenören tar. Att tro att man kan dela upp entreprenörens ägande av sin verksamhet i en korg och arbetet och ersättning för detta i en annan korg är minst sagt trångsynt.

Många entreprenörer avstår också från att dela ut allt man kan av den enkla anledningen att man vill återinvestera i sitt bolag för att fortsätta att utveckla det. När man på ålderns höst kanske vill kunna sälja verksamheten för att få sin ”pension” är det dem regler som Entreprenörskatteutredningen nu föreslår som gäller. De som nu sparat i tron att den pensionen skall beskattas på en nivå förstår nu att det var oklokt att inte ta ut pengarna med en gång eftersom skatten kommer att höjas trots tidigare hejarop från politiker på att anställa och investera i bolaget.

Under det senaste decenniet har både borgliga och socialistiska regeringar varit eniga om målsättningen att stimulera bolag som anställer medarbetare – därav de så kallade lönesummereglerna som innebär att summan av alla anställdas löner i ett bolag reducerar skatten på utdelningar. Alla vet att de nya jobben i Sverige kommer från nystartade och växande entreprenörskapsföretag. Varför då som i förslaget sänka schablonavdraget som drabbar de minsta bolagen och försämra reglerna för lönesummans betydelse genom att höja skatten? Det leder bara till färre som vill anställa och större risk för de som vill starta bolag.

Vad är det för signaler den sittande regeringen vill skicka?

Vår Entreprenörskapsutredning gjorde en internationell jämförelse av skattesituationen för entreprenörer (något som Entreprenörskatteutredningen inte gjort) vilket visade att entreprenörer i Sverige träffades av betydligt högre skatter än konkurrerande kollegor i andra länder.

Vi har inte sedan regeringen tillträdde upplevt ett enda förslag (utöver reformerade rekonstruktionsregler) som går i riktning mot att stimulera entreprenörskapet i landet. Vad är det för signaler den sittande regeringen vill skicka?

Det finns några förslag i utredningen som är värda att behålla - den så kallade fyra procent-spärren tas bort vilket är bra, men resten kan man lägga i papperskorgen.

Vi efterlyser signaler som får oss att tro att regeringen värdesätter entreprenörer och regler som gör att vi får samma skattesituation som våra kollegor i USA, Indien och Kina. 

Entreprenörer tar risk i sitt företagande. Det krävs av oss för att bolagen skall utvecklas och bli framgångsrika. Vår skattesituation kan därför inte jämföras med den anställde tjänstemannens. Tvärtom har vi dessutom ett ansvar för våra anställda – räcker inte intäkterna kommer ägaren sist den 25:e. Det är bland annat det risk handlar om.

Lars Backsell, grundare Recipharm (referensgruppens ordförande)

Per Arwidsson, grundare Granen

Karin Bodin, VD Polarbrödsgruppen

Saeid Esmaeilzadeh, grundare Serendipity

Giovanni Fili, grundare Exeger

Christer Fransson, grundare Sommarvik

Martin Lorentzon, grundare Spotify (NTL)

Anna Lithagen, grundare Talent Tribe

Pär Hedberg, grundare Sting (NTL)

Sofia Hagelin, grundare Heart of Lovika

Peter Lindell, grundare Rite Ventures (NTL)

Catharina Tavakolinia, grundare Kavat Vård

Caroline Walerud, grundare Volumental (NTL)


Detta är ett debattinlägg. Tycker du också något? Mejla oss på digital@di.se!

Fler inlägg:

”Regeringens politik är ett dråpslag för entreprenörer”

”Techsektorn måste hjälpa till att lösa FN:s hållbarhetsmål”

”Inför ett skatteavdrag för delningsekonomin”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies